Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
22. 4. 2016,
19.01

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Slavoj žižek migranti begunci

Petek, 22. 4. 2016, 19.01

7 let, 11 mesecev

Slavoj Žižek: Tisti, ki se imajo za najbolj odprte do migrantov, jih v resnici obravnavajo rasistično

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

"Evropska begunska politika je katastrofalna in kaotična," pravi filozof Slavoj Žižek in dodaja: "Evropa bi morala nadzorovati migrantski tok in se težave lotiti tam, kjer je nastala, predvsem v Siriji in Libiji."

Ena največjih težav evropske migrantske politike je, da sloni na neokolonialni perspektivi, ki je osredotočena na tako imenovano krivdo belega človeka. Narobe je za vse težave na Bližnjem vzhodu kriviti Evropo in sklepati, da so begunci zgolj žrtve, ki nimajo nikakršne odgovornosti, je v pogovoru za Russia Today povedal Žižek.

Zakaj si milijoni želijo v Evropo?

"Reduciranje na impotentne žrtve brez odgovornosti je zgolj drugačna verzija tako imenovane krivde belega človeka iz kolonialnih časov. Tisti, ki se imajo za najbolj odprte do migrantov in beguncev, jih v resnici obravnavajo rasistično in pokroviteljsko," je prepričan.

Dejstvo, da si milijoni želijo v Evropo, kot pravi Žižek, dokazuje, da ljudje nekaj vidijo v njej. Dodaja, da težava Evrope ni pomanjkanje demokracije, ampak pomanjkanje politične sile, ki bi vedela, kaj hoče.

Kdo so krivci za krizo na Bližnjem vzhodu?

Evropejci se bodo po njegovih besedah morali soočiti s tem, da imajo muslimani številne notranje težave, med drugim radikalizacijo skupin, kot je Islamska država, in sektaško nasilje med Šiiti in Suniti. 

Kot glavne krivce za krizo na Bližnjem vzhodu je označil Turčijo, Izrael in Savdsko Arabijo, glede zalivskih držav, kot so že omenjena Savdska Arabija, Katar in Združeni arabski emirati, "ki so še veliko bogatejše od evropskih in bližje kriznim žariščem", pa je dejal, da praktično niso sprejele beguncev, čeprav gre za sunitske države, večina beguncev pa je prav sunitskih muslimanov.

"Glede nekaterih naših vrednot bi morali biti bolj nepopustljivi"

"Mirno sobivanje različnih kultur so zgolj sanje," je še dejal Žižek in izpostavil, da ko različne kulture živijo skupaj, druga drugo obravnavajo različno. Kot primer je navedel napade muslimanskih ekstremistov na homoseksualce v Evropi in to, da letno v Nemčijo zbeži več kot dva tisoč deklet iz muslimanskih družin in zaprosi državo za zaščito.

"Določene etične meje, kot so pravice žensk, ne smejo biti stvar pogajanj. Glede nekaterih naših vrednot bi morali biti bolj nepopustljivi," je poudaril.
 

Ne spreglejte