SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrivnostni rešitelj Slovenije je zdaj v hudih težavah

3

termometer

 | Foto:
Upravljavec premoženja Pimco, lanski skrivnostni kupec naših državnih obveznic, se je z nakupom obveznic v Rusiji, Braziliji in Mehiki precej opekel.

Pimco (Pacific Investment Management), ki je v lasti nemške zavarovalnice Allianz, upravlja okoli 1,4 bilijona evrov premoženja. Med drugim je novembra lani kupil za 1,5 milijarde evrov slovenskih državnih obveznic.

Kako je Vladimir Putin spravil v težave Pimco Kot piše Reuters, je Pimco eden od največjih poražencev nakupa obveznic v razvijajočih se državah, kot so Mehika, Brazilija ali Rusija. Na slabe gospodarske novice iz teh držav so se odzvali tudi vlagatelji v Pimcove sklade dolžniških vrednostnih papirjev – samo v prvih štirih mesecih letos so iz njih umaknili okoli 1,5 milijarde evrov.

Za Pimco je skrb zbujajoč zlasti položaj v Rusiji, kjer se razmere zapletajo zaradi krimske krize, napetosti v vzhodni Ukrajini in zahodnih sankcij. Korporativne obveznice, ki jih imajo v Rusiji, namreč pomenijo okoli četrtino Pimcovega portfelja korporativnih obveznic v razvijajočih se državah.

Propad povzpetniškega brazilskega milijarderja Med zgrešenimi Pimcovimi naložbami so med drugim tudi brazilsko naftno podjetje OGX zdaj že propadlega milijarderja Eikeja Batiste, mongolsko rudarsko podjetje, mehiško podjetje za gradnjo hiš in brazilska tovarna sladkorja in etanola. V Braziliji je na primer vrednost gospodarskega imperija Batiste od marca 2012 do danes upadla z 22 milijard evrov na 216 milijonov evrov.

Pimco je poleg Blackrocka, State Street Global Advisors in Vanguard Group eden od največjih upravljavcev premoženja na svetu. Vsi tovrstni upravljavci premoženja, imenovani tudi senčne banke, naj bi imeli v rokah za okoli 43 bilijonov evrov premoženja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin