Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 12. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Kellyanne Conway Steve Bannon Renaissance Technologies volitve v ZDA 2016 Rebekah Mercer Robert Mercer Donald Trump Melania Trump

Torek, 6. 12. 2016, 17.39

6 let, 6 mesecev

Skrivnostni milijarder, brez katerega Melania ne bi postala prva dama

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Melania Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nekdanja prva dama Hillary Clinton je imela vedno gorečo željo – postati prva predsednica ZDA. Mogoče bi ji to tudi uspelo, če ne bi imela zelo inteligentnega in bogatega nasprotnika – milijarderja Roberta Mercerja.

Skrivnostni in bogati šef hedge sklada

70-letni Mercer je eden od dveh direktorjev družbe Renaissance Technologies, uspešnega upravljavca hedge skladov. Po podatkih iz leta 2015 je Renaissance Technologies upravljal premoženje v višini 65 milijard dolarjev (61 milijard evrov).


Preberite še:


Mercer, ki je po izobrazbi doktor računalništva, spada med najbolj plačane menedžerje hedge skladov z letno plačo krepko nad sto milijonov dolarjev, v lasti pa ima tudi pet odstotkov družbe. 

Mercer se izogiba medijem in fotografom. Eden redkih javnih dogodkov, na katerem je sodeloval, je bil govor na srečanju Združenja računalniške lingvistike (Association for Computational Linguistics) leta 2014, ko je prejel nagrado za življenjsko delo. Eden od udeležencev je posnel govor (glej spodaj). Medijem in fotografom se izogiba tudi njegova hčerka Rebekah Mercer.

Mercer postaja vse pomembnejši donator

Krmilo družbe, v kateri se je zaposlil leta 1993, je prevzel leta 2009 in od takrat se je začel vse bolj uveljavljati kot donator republikanskim kandidatom in republikanski stranki.

Po podatkih revije Newsweek je od leta 2010 za republikanske super Pace (to so odbori, ki lahko neomejeno zbirajo denar za političnega kandidata, a morajo biti neodvisni od njega, op. p.) dal 36,8 milijona dolarjev (35 milijonov evrov). 

Mercerjevo omrežje: konservativne organizacije, Breitbart ...

Poleg tega je Mercerjev neprofitni družinski sklad, ki ga vodi njegova 42-letna hčerka Rebekah, dal še nekaj deset milijonov dolarjev različnim konservativnim organizacijam, kot so Heritage Foundation (v njegovem upravnem odboru je tudi Rebekah), Cato Institute, Citizens United (to organizacijo vodi David Bossie) in Government Accountability Institute (vodi ga novinar Peter Schweizer).

Mercer je tudi glavni vlagatelj v spletni medij Breitbart, ki ga je leta 2007 ustanovil konservativni novinar Andrew Breitbart. Leta 2011 naj bi v Breitbart, ki se je takrat boril za preživetje, vložil najmanj deset milijonov dolarjev (9,4 milijona evrov). 

Po smrti Andrewa Breitbarta leta 2012 je Steve Bannon postal izvršni direktor spletnega medija Breitbart. V času predsedniške volilne kampanje je Breitbart, ki je od januarja letos podpiral Trumpa, postal s pomočjo socialnih omrežjih eden najvplivnejših ameriških medijev. Trump je 8. novembra letos zmagal tudi zaradi Breitbartove medijske podpore. | Foto: Getty Images Po smrti Andrewa Breitbarta leta 2012 je Steve Bannon postal izvršni direktor spletnega medija Breitbart. V času predsedniške volilne kampanje je Breitbart, ki je od januarja letos podpiral Trumpa, postal s pomočjo socialnih omrežjih eden najvplivnejših ameriških medijev. Trump je 8. novembra letos zmagal tudi zaradi Breitbartove medijske podpore. Foto: Getty Images

Mercer je najprej sodeloval z bratoma Koch

Leta 2012 ali 2013 je Mercer postal največji vlagatelj v podjetju Cambridge Analytica, ki izdeluje psihološke profile volivcev. Pri tem poslu je posredoval izvršni direktor Breitbarta Steve Bannon.

Robert in Rebekah Mercer sta bila najprej del republikanskega omrežja donatorjev, ki se zbirajo okoli bratov Charlesa in Davida Kocha. To omrežje je do letos zbralo in doniralo okoli 750 milijonov dolarjev (705 milijonov evrov).

Glavni cilj očeta in hčerke Mercer: uničiti politični esteblišment

Toda kmalu sta Mercerjeva (po nekaterih virih predvsem Rebekah) postala nezadovoljna z bratoma Koch, zato sta začela oblikovati lastno donatorsko omrežje. Za razliko od bratov Koch, ki sta naklonjena svobodni trgovini in ohlapni priseljenski politiki, sta Mercerjeva – tako sta zapisala tudi v sporočilu za javnost oktobra letos – proti odprtim mejam in odprti trgovini.

Kot je za spletno stran Politico dejal L. Brent Bozell, ustanovitelj in predsednik konservativne neprofitne organizacije Media Research Center (tudi v upravnem odboru te organizacije sedi Rebekah), je glavni cilj Mercerjevih uničiti washingtonski politični esteblišment (tudi republikanski politični esteblišment), ki ga vidita kot grožnjo svobodi v ZDA.

Kellyanne Conway je strokovnjakinja za javno mnenje. Najprej je vodila Mercerjev super PAC Keep the Promise I, ki je podpiral Teda Cruza, nato pa je s posredovanjem Rebekah Mercer postala menedžerka Trumpove volilne kampanje. | Foto: Reuters Kellyanne Conway je strokovnjakinja za javno mnenje. Najprej je vodila Mercerjev super PAC Keep the Promise I, ki je podpiral Teda Cruza, nato pa je s posredovanjem Rebekah Mercer postala menedžerka Trumpove volilne kampanje. Foto: Reuters

Mercer najprej stavi na Cruza

Mercerjeva sta si zadala cilj – Hillary Clinton ne sme postati predsednica. Najprej sta upe polagala v teksaškega senatorja Teda Cruza. Aprila 2015 sta ustanovila super Pac Keep the Promise I, ki je podpiral Cruza, in vanj vložila 11 milijonov dolarjev (10,3 milijona evrov). Vodenje super Paca sta zaupala Kellyanne Conway. Cruzova kampanja je tudi začela sodelovati s podjetjem Cambridge Analytica. 

V pomoč Cruzu je zgoraj omenjeni Government Accountability Institute leta 2015 izdal knjigo Denar Clintonovih (izvirno: Clinton Cash), ki jo je napisal Schweizer, sledil je istoimenski dokumentarec, ki sta ga producirala Rebekah Mercer in Bannon. Knjiga in dokumentarec sta razkrila sporno delovanje sklada zakoncev Clinton in njuno bogatenje.

Mercer prestopi na Trumpov vlak

Toda kmalu so se pojavila trenja med družino Mercer in Cruzovim štabom. Že od januarja letos je Bannonov Breitbart začel podpirati Cruzovega tekmeca Trumpa. Ko je maja letos Cruz izstopil iz tekme za republikanskega predsedniškega kandidata, sta Robert in Rebekah Mercer tudi uradno prestopila v Trumpov tabor.

Robert in Rebekah Mercer sta najprej podpirala teksaškega senatorja Teda Cruza (desno), nato pa sta postala zaveznika Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Robert in Rebekah Mercer sta najprej podpirala teksaškega senatorja Teda Cruza (desno), nato pa sta postala zaveznika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Super Pac Keep the Promise I se je preimenoval Make America Number 1 (vanj je na koncu Mercer vložil več kot 15 milijonov dolarjev). Vodenje super Paca je prevzela Rebekah Mercer, Conwayeva pa je postala glavna menedžerka Trumpove volilne kampanje. Trumpov volilni štab je okrepil tudi Bannon, ki je postal vodja volilne kampanje.

Velik vpliv Roberta in Rebekah Mercer v Beli hiši

Po zmagi na volitvah je Trump Bannona imenoval za svojega glavnega stratega in svetovalca. Tako kot Bannon so postali člani 16-članske Trumpove tranzicijske skupine, ki pripravlja vse potrebno za prevzem oblasti po 20. januarju prihodnje leto, tudi Rebekah Mercer, Conwayeva in Bossie. Robert in Rebekah Mercer bosta tako imela v prihodnjih štirih letih velik vpliv v Beli hiši.

Življenjepis Robert Mercerja

Robert Leroy Mercer
se je rodil 11. julija 1946 v San Joseju v Kaliforniji, a se je družina (njegov oče je Kanadčan) preselila v Novo Mehiko. Že kot desetleten fantič se je navdušil nad računalniki. Na univerzi v Albuquerqueju je študiral fiziko in matematiko, v bližnjem vojaškem oporišču pa je delal z računalniki. Leta 1972 je doktoriral in se zaposlil v IBM-u. Tu je skupaj s sodelavci razvijal računalniški program za prevajanje jezikov. Na podlagi njihovega pionirskega dela je pozneje nastal tudi Googlov prevajalnik.

Leta 1993 je James Simons, ustanovitelj in največji lastnik Renaissance Technologies, Mercerja in njegovega sodelavca Petra Browna povabil, naj prideta v službo k njemu. Ko se je Simons, ki je nekdanji vojaški razbijalec šifer in profesor matematike (po njem se imenuje tudi matematična Chern-Simonsova teorija), leta 2009 upokojil, sta vodenje Renaissance Technologies prevzela Mercer in Brown.

Družina Roberta Mercerja

Robert Mercer je poročen z Diano Mercer. Z njo ima tri hčerke: najstarejšo Jennifer (na kratko: Jenji), Rebekah (na kratko: Bekah) in najmlajšo Heather Sue. Izogiba se medijev in le redko daje intervjuje. V eni od redkih izjav, ki jo je dal za Wall Street Journal, je dejal: "Zelo sem zadovoljen, ko grem skozi življenje, ne da bi kaj komu rekel." 

Nekateri za Mercerja pravijo, da je po značaju kot hladnokrven igralec pokra (tudi v resnici je igralec pokra, prav tako kot njegova hčerka Heather Sue), nekdanji šef ga je opisal kot automaton - avtomat. Spet drugi pravijo, da je vedrega značaja, vedno nasmejan in uživa v življenju.

Vile, jahte, konjušnice ...

Na Long Islandu ima Mercer posestvo Owl's Nest (Sovje gnezdo). Na posestvu je vila, v kateri prireja razkošne vsakoletne božične zabave. Je tudi lastnik nekaj jaht, vse se imenujejo Sea Owl. Na Floridi ima v lasti konjušnico in jahalni center (konji so strast njegove žene in hčerke Jenji), prav tako je vlagatelj v konjski park v Koloradu in mednarodni konjeniški center v Severni Karolini. Je tudi zbiratelj orožja.

Renaisssance Technologies je leta 1982 ustanovil matematik James Simons. Za razliko od Mercerja je Simons eden največjih demokratskih donatorjev. | Foto: Reuters Renaisssance Technologies je leta 1982 ustanovil matematik James Simons. Za razliko od Mercerja je Simons eden največjih demokratskih donatorjev. Foto: Reuters

Mogočni Renaissance Technologies

​Renaissance Technologies, ki se za vlaganja odloča na podlagi računalniških programov, upravlja več skladov, najpomembnejši in najbolj donosen je Medallion. Ta sklad je zdaj zaprt za zunanje vlagatelje, saj skrbi samo za povečevanje premoženja zaposlenih v podjetju in njihovih družinskih članov.

Kar tretjina od več kot 200 zaposlenih v Renaissance Technologies je doktorjev znanosti, in sicer s področja matematike, fizike in statistike. Podjetje, ki ima sedež na Long Islandu, je bolj podobno kakšni univerzi kot finančni instituciji. Nekateri podjetje označujejo kot najmočnejši matematični in fizikalni oddelek na svetu.

Ne spreglejte