Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
10.58

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Mary Crooks Matthew Crooks Thomas Matthew Crooks

Sreda, 17. 7. 2024, 10.58

1 ura, 51 minut

Skrivni program: Trumpova kampanja že leta 2016 vzela pod drobnogled strelčevo družino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
Hiša, v kateri je živel Thomas Matthew Crooks | Hiša družine Crooks v Bethel Parku, kraju v bližini Pittsburgha v Pensilvaniji. S pomočjo skrivnega računalniškega programa oziroma modela je Trumpova kampanja leta 2016 zbirala podatke o družini. | Foto Guliverimage

Hiša družine Crooks v Bethel Parku, kraju v bližini Pittsburgha v Pensilvaniji. S pomočjo skrivnega računalniškega programa oziroma modela je Trumpova kampanja leta 2016 zbirala podatke o družini.

Foto: Guliverimage

Matthewa Crooksa starejšega, očeta strelca na Trumpa Thomasa Matthewa Crooksa in lastnika puške, s katero je sin streljal, je Trumpova kampanja profilirala pred predsedniškimi volitvami leta 2016. V podatkovni zbirki ga je Trumpova kampanja glede na zbrane podatke o njem uvrstila med močno republikanske volivce.

O napadu na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa je še veliko nejasnosti. Še zlasti ni jasno, kakšni so bili vzgibi, ki so 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka v Pensilvaniji spodbudili, da je sprožil strele na Trumpa na njegovem predvolilnem shodu.

Protislovne informacije o strelcu

Po napadu so se v medijih pojavile številne protislovne informacije o strelcu. Na primer po enih naj bi bil tarča ustrahovanja v šoli, po drugih informacijah pa ni bilo tako. Nekateri viri ga tudi opisujejo kot konservativca, ki je trdno zagovarjal svoja stališča.

trump atentat
Novice Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?

Leta 2021 je sicer dal po spletu 15 ameriških dolarjev demokratom naklonjeni politični organizaciji ActBlue (modra je barva demokratov, op. p.), in to za njen projekt spodbujanja demokratskih volivcev k odhodom na volišča.

Skromen digitalen odtis družine Crooks

Po drugi strani pa se je teden dni po svojem 18. rojstnem dnevu registriral kot republikanski volivec (tako je lahko sodeloval tudi na strankarskih volitvah republikanske stranke, tudi pri izbiri letošnjega predsedniškega kandidata).

Preiskovalci do zdaj še vedno niso odkrili, zakaj je komaj 20-letni Thomas Matthew Crooks streljal na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. O Crooksu sicer zadnje čase mediji objavljajo številne informacije, tudi protislovne. Po enih informacijah naj bi bil žrtev ustrahovanja vrstnikov, druge temu nasprotujejo. Nekateri znanci ga opisujejo kot tihega, zadržanega, vedno prijaznega, spet za druge je bil malce čudaški … | Foto: Blackhawk TV / Reuters Preiskovalci do zdaj še vedno niso odkrili, zakaj je komaj 20-letni Thomas Matthew Crooks streljal na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. O Crooksu sicer zadnje čase mediji objavljajo številne informacije, tudi protislovne. Po enih informacijah naj bi bil žrtev ustrahovanja vrstnikov, druge temu nasprotujejo. Nekateri znanci ga opisujejo kot tihega, zadržanega, vedno prijaznega, spet za druge je bil malce čudaški … Foto: Blackhawk TV / Reuters

Njegov 53-letni oče Matthew Crooks je registrirani libertarec, mama Mary pa demokratka. Ker ni pustil kakšnega velikega t. i. digitalnega odtisa, se še toliko bolj ugiba o Crooksovih vzgibih. Kot piše USA Today, pa je majhen digitalen odtis značilen za vso družino Crooks.

Strast do orožja

Vendar jih nekaj spletnih sledi povezuje s stranmi na internetu, na katerih se kupuje ali prodaja orožje. Matthew Crooks je lastnik več kosov zakonito kupljenega orožja, med drugim tudi polavtomatske puške AR-15, s katero je sin Thomas streljal na Donalda Trumpa.

Thomas Matthew Crooks
Novice Zadnjih 48 ur Trumpovega strelca Thomasa Matthewa Crooksa #video

Prav zaradi njegove strasti do orožja in dejstva, da je lovec, je Trumpova kampanja pred predsedniškimi volitvami leta 2016 Matthewa Crooksa v svojo podatkovni zbirki označila za močno republikanskega volivca.

Matthew Crooks v podatkovni zbirki Trumpove kampanje

Kot poroča britanska televizija Channel 4, je leta 2016 Trumpova kampanja vzpostavila zbirko podatkov, v kateri so bili profilirani milijoni volivcev v ključnih državah, med katere spada tudi Pensilvanija. V podatkovni zbirki je tudi družina strelca na Trumpa Thomasa Matthewa Crooksa.

Republikanski zbiralci podatkov so ugotovili, da sta bila oba starša Thomasa Crooksa zelo verjetno lastnika orožja in imata druge kazalce življenjskega sloga, ki so povezani z uporabo orožja. To zbirko podatkov je prvič pridobil in razkril Channel 4 News že leta 2016.

Računalniški model Crooksa starejšega opredeli kot močno republikanskega

Gre za podatke, ki so bili zbrani s pomočjo računalniškega programa oziroma računalniškega modeliranja kot del skrivnega projekta, katerega cilj je identificirati milijone lastnikov orožja v ZDA. Ti lastniki orožja so bili nato v kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2016 tarča Trumpovih sporočil, povezanih s pravico do orožja.

Qasem Soleimani
Novice CNN: Iran naj bi načrtoval atentat na Trumpa

Po zbranih podatkih je leta 2016 Thomas Crooks dosegel visoko oceno. Med 19 tisoč ljudmi v Bethel Park, ki jih je profilirala Trumpova kampanja, je bil Thomas Crooks med prvimi dvajsetimi (na 17. mestu), zato je bil v podatkovni zbirki glede na njegovo volilno opredelitev označen kot močno republikanski (strong GOP, v izvirniku).

Trumpova kampanja profilirala okoli 50 milijonov ljudi

Trumpova kampanja podatkov o lastnikih orožja ni zbirala samo v Bethel Parku, ampak v desetih t. i. nihajočih zveznih državah, ki so ključne na predsedniških volitvah. Tako so profilirali okoli 50 milijonov ljudi, od tega okoli 6,7 milijona ljudi v Pensilvaniji.

Kot tudi poroča Channel 4, pa računalniški programi oziroma modeli, ki so Crooksa starejšega označili kot zelo republikanskega, niso nujno točni in morda ne odražajo dejanskih političnih pogledov družine Crooks v omenjenem času.

Je pa Crooksov sosed za pensilvanijsko televizijo WTEA-TV povedal, da je na družinskem dvorišču Crooksovih pred nekaj meseci videl napise v podporo Trumpu.

JD Vance
Novice Donald Trump izbral podpredsedniškega kandidata
J. D. Vance
Novice To je zelo slaba novica za Zelenskega in Ukrajince
Ne spreglejte