Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2024,
18.59

Osveženo pred

28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92
Thomas Matthew Crooks atentat Kimberly Cheatle Donald Trump

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 18.59

28 minut

Direktorica ameriške tajne službe prevzela odgovornost zaradi pomanjkljivega varovanja Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92
Kimberly Cheatle | Republikanci zahtevajo odstop direktorice ameriške tajne službe Kimberly Cheatle. | Foto Guliverimage

Republikanci zahtevajo odstop direktorice ameriške tajne službe Kimberly Cheatle.

Foto: Guliverimage

Direktorica ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je danes na zaslišanju v zveznem kongresu prevzela odgovornost za varnostne pomanjkljivosti na zborovanju v Pensilvaniji 13. julija, ko je bil na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa izveden poskus atentata, poročajo ameriški mediji.

Direktorica je na odboru za vladni nadzor v predstavniškem domu kongresa, kjer republikanci zahtevajo njen odstop s položaja, dejala, da je bil poskus atentata na Trumpa za agencijo največji operativni spodrsljaj v zadnjih desetletjih. "Najsvetejša naloga tajne službe je zaščita voditeljev naše države. 13. julija smo odpovedali v tej misiji. Kot direktorica tajne službe prevzemam vso odgovornost za varnostne pomanjkljivosti," je dejala.

Je Trumpa v uho sploh zadela krogla?

Na Trumpa, ki je imel v podeželskem kraju Butler svoje predvolilno zborovanje, je streljal 20-letni Thomas Matthews Crooks, in sicer s strehe bližnjega poslopja zunaj varnostnega območja zborovanja. Potem ko mu je uspelo izstreliti osem strelov iz puške, so ga pokončali ostrostrelci tajne službe.

Thomas Matthew Crooks
Novice Zadnjih 48 ur Trumpovega strelca Thomasa Matthewa Crooksa #video

Drugi agenti so se medtem vrgli na Trumpa in ga obkolili s svojimi telesi, kandidat za predsednika pa je kljubovalno dvignil pest v zrak in podpornike pozval, naj se borijo. Še vedno sicer ni jasno, ali je Trumpa v desno uho zadela krogla ali delci stekla od razbitega teleprompterja. Trump pravi, da je sprejel kroglo za demokracijo, tajna služba pa tega ne komentira.

Preiskava še ni odkrila vzgiba za atentat

Nekateri analitiki so upali, da bo po poskusu atentata malce umiril svojo retoriko. Uvod v njegov govor na nacionalni konvenciji republikanske stranke je bil pomirljiv, vendar pa je hitro zajadral nazaj v svoj znani slog žalitev in nepovezanih pretiravanj. Preiskava napada na Trumpa doslej še ni odkrila motiva strelskega napada, v katerem je umrl eden od Trumpovih podpornikov, dva pa sta bila ranjena.

Še vedno sicer ni jasno, ali je Trumpa v desno uho zadela krogla ali delci stekla od razbitega teleprompterja. Trump pravi, da je sprejel kroglo za demokracijo, tajna služba pa tega ne komentira. | Foto: Guliverimage Še vedno sicer ni jasno, ali je Trumpa v desno uho zadela krogla ali delci stekla od razbitega teleprompterja. Trump pravi, da je sprejel kroglo za demokracijo, tajna služba pa tega ne komentira. Foto: Guliverimage

Republikanci v odboru so zaslišanje danes začeli z ostrimi kritikami direktorice in tajne službe ter poudarili, da je Trumpova kampanja menda že nekaj dni pred napadom prosila za okrepljeno varovanje, vendar naj bi tajna služba to zavrnila.

Predsedniški kandidati deležni manjšega števila agentov

Po napadu je tajna služba pojasnila, da je bila za varovanje zunaj zavarovanega območja zborovanja odgovorna lokalna policija. Tajna služba namreč predsednika ZDA varuje z vsemi silami, predsedniški kandidati pa so deležni manjšega števila agentov, ki se pri delu zanašajo na lokalno policijo.

"Misija tajne službe je zaščita ameriških in tujih gostujočih voditeljev v ZDA ter varovanje kandidatov na predsedniških volitvah. Tajna služba ne sme odpovedati pri svoji misiji, ampak 13. julija in v dneh pred tem je povsem odpovedala. Tajna služba ima več tisoč zaposlenih in velik proračun, zdaj pa je postala obraz nesposobnosti," je dejal predsednik odbora, republikanec James Comer.

Hiša, v kateri je živel Thomas Matthew Crooks
Novice Skrivni program: Trumpova kampanja že leta 2016 pod drobnogled vzela strelčevo družino
JD Vance
Novice Donald Trump izbral podpredsedniškega kandidata
trump atentat
Novice Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?

 

Ne spreglejte