Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
16.08

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

škofje Vatikan

Sobota, 18. 10. 2014, 16.08

3 leta, 7 mesecev

Škofje na sinodi: Cerkev ne sme nikogar izključevati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Katoliška cerkev ne sme nikogar izključevati, se glasi poslanica škofov iz celega sveta, ki so se v Vatikanu zbrali na dvotedenski izredni sinodi o družini. Ta se končuje v nedeljo.

Kot piše v poslanici, je Jezus želel, da bi bila njegova Cerkev hiša, ki ima vedno odprta vrata in nikogar ne izključuje.

Poslanica se sicer nanaša na "družinske razmere, ki so zapletene in problematične ter pri katerih krščanska odločitev ni očitna". Ob tem so v poslanici pohvaljeni "duhovniki, laični verniki in skupnosti, ki spremljajo pare in družine ter celijo njihove rane".

Homoseksualcev niso omenjali V dokumentu je še zapisano, da so udeleženci sinode razpravljali o vprašanju obravnave vnovič poročenih ločencev. A v poslanici ni izrecno izraženo stališče, ali naj se ločencem dovoli prejemanje obhajila.

Poslanica poleg tega izrecno ne omenja obravnave homoseksualcev s strani katoliške cerkve, kar je bila sicer ena glavnih točk posvetovanj v okviru sinode.

Cerkev mora pri vprašanjih družine narediti pogumne korake Današnja poslanica pa še ni končno poročilo sinode, o kateri naj bi škofi razpravljali in glasovali popoldne. Dopolnilo bo vmesno poročilo s sinode, ki so ga objavili v ponedeljek in v katerem se je večina udeležencev srečanja strinjala, da mora Cerkev pri vprašanjih družine narediti pogumne korake, ni pa jasno, kako jih konkretno izvesti.

Zbrani na sinodi so sicer vlade po svetu in mednarodne organizacije pozvali h krepitvi pravic družin. Sinoda se bo sklenila v nedeljo z beatifikacijo papeža Pavla VI.

Razpravljali o občutljivih temah Na sinodi so razpravljali o različnih za Cerkev občutljivih tematikah, od obravnave vnovič poročenih ločencev, sestavljenih družin, homoseksualnosti, umetne oploditve, splava in podpore materam samohranilkam do nasilja in spolnih zlorab v družinah.

Ali bo končno poročilo odražalo upe progresivnega papeža Frančiška, da stoletja stara ustanova postane bolj dobrodošel prostor, ostaja odprto. Končno poročilo bo sicer sestavila komisija, ki jo je imenoval papež. Dokončne odločitve pa bo tako ali tako prinesla šele redna sinoda, ki bo potekala oktobra prihodnje leto.

Ne spreglejte