Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
4. 11. 2015,
13.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vatikan knjiga škandal papež

Sreda, 4. 11. 2015, 13.49

7 let, 12 mesecev

Škandal v Vatikanu: Z denarjem za bolne otroke preuredil luksuzno stanovanje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avtor, ki je razkril mariborski cerkveni škandal, spet razburja: dobrodelni skladi, ki vplivnim monsignorjem služijo kot osebni bankomati, so le del zgodbe iz Vatikana, ki jih razkriva nova knjiga.

Zidovi Vatikana se tresejo zaradi novega škandala, ki ga je zakuhala knjiga Skopost avtorja Emiliana Fittipaldija, novinarja časnika L'Espress, katere izid je napovedan za jutri, v četrtek. Fittipaldi je leta 2011 razkril finančne akrobacije mariborske nadškofije in razkril 40 milijonov evrov težkem posojilu, ki bi ga moral mariborski nadškofiji odobriti papež Frančišek, a do tega ni prišlo.

V novi knjigi avtor piše o dobrodelnih skladih, ki jih visoki predstavniki Vatikana uporabljajo kot svoje osebne račune, o računih v t. i. vatikanski banki, ki se vodijo na imena že pokojnih oseb, med katerimi sta tudi nekdanja papeža Pavel VI. in Janez Pavel I., o nakupovanju nepremičnin v skupni vrednosti četrt milijard evrov …

200 tisoč evrov za prenovo stanovanja Posebej na udaru je nekdanji državni tajnik Svetega sedeža Tarcisio Bertone, ki ga je na to mesto imenoval prejšnji papež Benedikt XVI. V knjigi piše, da je revizijska hiša PricewaterhouseCoopers (PwC) že 21. marca 2014 zapisal, da so med računi vatikanskega sklada za financiranje otroške bolnišnice Bambino Gesu našli račun v višini 23.800 evrov za najem helikopterja, s katerim je Bertone potoval na jug Italije.

Iz istega sklada je bilo plačanih okoli 200 tisoč evrov za prenovo penthousa, v katerega se je Bertone preselil, ko je zapustil stanovanje državnega tajnika v Apostolski palači. Stanovanje je veliko 700 kvadratnih metrov, piše Jutarnji list.

Aretirana vatikanska "krta" Knjiga prihaja na prodajne police le nekaj dni zatem, ko so v Vatikanu aretirali in zaslišali španskega prelata Lucia Angela Vallejo Balda, ker naj bi ukradel in nato javnosti razkril zaupne dokumente.

Hkrati so aretirali Francesco Chaouqui, ki je tako kot Vallejo Baldo članica posebne komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA). Tej je papež Frančišek leta 2013 zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme.

Papež: Če ni računov, ne plačate! Vallejo Balda in Francesce Chaouqui sta bila informatorja Gianluigija Nuzzija, avtorja prihajajoče knjige Križev pot. V njej se je Nuzzi lotil vatikanskih financ in navaja govor papeža Frančiška finančnikom Svetega sedeža, med katerim se je papež spraševal, kako naj skrbijo za duše svojih vernikov, ko pa niso zmožni skrbeti niti za denar.

V omenjenem govoru je papež finančnikom zabičal, da vatikanskim monsignorjem ne plačajo računov, če so nekaj potrošili brez predračuna. Skromno življenje, ki ga zagovarja papež Frančišek, marsikomu v Vatikanu ni pogodu, ugotavlja Nuzzi, še piše Jutarnji list.

Ne spreglejte