Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija zapor mučenje

Torek, 19. 2. 2013, 14.49

8 let

Sirski zapori pripovedujejo zgodbo o mučenju zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec januarja so sirski uporniki zavzeli mesto Idlib, z njim pa tudi zapor v mestu, iz katerega so izpustili ujetnike sirskega režima Bašarja Al Asada.

Pogovori s številnimi ujetniki pričajo o tem, kako podporniki režima ravnajo z zaporniki v zadnjih dveh letih, odkar trajajo spopadi, ki naj bi po nekaterih ocenah zahtevali od 70 do 90 tisoč smrtnih žrtev, piše Global Post.

Številne celice pričajo o tem, da so jih redno uporabljali, največkrat so bile prenapolnjene, vendar pa tri podzemna nadstropja kažejo drugačno zgodbo. V eni izmed temnih sob so našli dve vrvi, ki sta viseli nad prostorom za usmrtitev, v drugih sobah pa so našli številne verige in večje kovinske kletke. O tem, kaj se je dogajalo v teh temnih sobah, pričajo sledovi krvi.

Zmaga vojne v Idlibu je pripadla upornikom S tem, ko so uporniki zavzeli zapor, so lahko odprli pot v mesto, ki je veljalo za eno zadnjih močnih trdnjav režimskih varnostnih sil. V vojni v Idlibu so zmagali uporniki, s tem pa so si prislužili kup orožja, streliva in številne tanke. "Vladala sta panika in strah med zaporniki," je povedal upornik Mohamed Ali, ki je eden prvih, ki je vstopil v zapor. "Prestali so najbolj strahovite oblike mučenja. Ko smo vstopili, so pazniki ustrelili nekaj zapornikov, drugi so nas rotili, naj jim pomagamo," je povedal Ali.

Sirski uporniki so nato na prostost izpustili okoli 300 zapornikov, približno polovico vseh zapornikov v zaporu. Preostale so premestili v skrivni zapor, kamor so namestili približno 200 zapornikov, ki čakajo na ponovno sojenje.

Številni zaporniki znova okusili svobodo "Počutim se, kot da bi me osvobodili iz groba," je povedal eden od nekdanjih zapornikov Jusef Šejk Mohamed, ki je bil zaradi tatvine obsojen na 21 let zapora. Razkril je, da so ga pazniki razkazovali po zaporu v spodnjicah, prisilili pa so ga tudi, da je paznikom lizal čevlje. "Pod tem režimom smo se počutili, kot da smo psi, zdaj se znova počutimo človeško," je za Global Post povedal Mohamed.

O mučenju v številnih sirskih zaporih priča tudi sirska Mreža za človekove pravice, ki je v poročilu zapisala, da je v preteklem letu zaradi mučenja umrlo 957 ljudi. Poročilo je natančno navedlo imena umrlih in kraj, kjer so jih mučili, v nekaterih primerih pa imajo tudi videoposnetke prič, ki so pričale o mučenju v zaporih. Priče so opisale približno 45 načinov mučenja, med njimi hudo pretepanje, električne šoke, obešanje, stradanje in odtegovanje vode, v nekaterih primerih pa so zapornike zvezali v neudobne položaje, v katerih so jih pustili več ur ali pa celo več dni. Pri mučenju žensk je izpostavljeno še spolno nasilje.

Nekateri niso jedli več kot en teden Ko so uporniki zavzeli zapor, so ugotovili, da je bilo veliko zapornikov po krivem zaprtih. Nekaj so jih nemudoma izpustili na prostost, večina pa je bila v slabem stanju. "Nekateri zaporniki niso jedli kruha že več kot mesec dni, jedli pa niso skoraj teden dni," je povedal eden od sirskih poveljnikov Abu Mohamed. "Ko smo jih nahranili, smo jim pustili čas, da se njihova telesa navadijo na hrano. Nekateri so imeli s tem težave, saj že tako dolgo niso jedli," je še razkril za Global Post.

Paznik, ki je le dan pred bojem med uporniki in prorežimskimi vojaki zbežal iz mesta, je povedal, da so zaporniki trpeli tudi zaradi najmanjših napak. "Zaradi malenkost so bili pretepeni ali pa so jim dajali elektrošoke. Včasih so jih zaprli v majhno sobo," je povedal nekdanji paznik, ki ni želel izdati svojega imena. Najhuje so ravnali s političnimi zaporniki, ki so jih zadrževali v posebnem krilu stavbe, vstop vanj pa so imeli samo pazniki na višjem položaju.

Zapor bodo spremenili v policijsko postajo in bolnišnico Sirski uporniki bodo zapor v Idlibu spremenili v policijsko postajo, saj upajo, da bodo tako preprečili dejanja kriminalnih tolp, ki izkoriščajo pomanjkanje varnosti na območju upornikov. Načrtujejo, da bodo v prihodnjih mesecih v podzemnih nadstropjih zapora zgradili še bolnišnico, ki bi bila varna pred zračnimi napadi.

Ne spreglejte