Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2018,
18.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

6

Natisni članek

Rusija Sirija Letalo Sestrelitev

Sobota, 3. 2. 2018, 18.16

6 let, 2 meseca

Sirski uporniki sestrelili rusko vojaško letalo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

6

letalo, Sirija | Foto Twitter

Foto: Twitter

Sirski uporniki so v provinci Idlib na severozahodu države danes sestrelili rusko vojaško letalo in poskušali zajeti pilota, ki je pozneje umrl. Odgovornosti za sestrelitev sta prevzeli džihadistični skupini Hajat Tahrir al Šam in Jajsh al Nasr. Moskva je potrdila smrt pilota in izvedla prve povračilne napade.

Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice so uporniki sestrelili rusko letalo suhoj Su-25. Pilot se je rešil s padalom, a so ga uporniki poskušali zajeti. V streljanju z ugrabitelji je pilot izgubil življenje. Ruska vojska je smrt pilota že potrdila.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi letalo sestrelili v bližini kraja Marat al Numan.

Spodnji posnetek prikazuje trenutek, ko je posadka protiletalske obrambe (upornikov), najverjetneje z raketo SA-7, bolj znano pod imenom Strela-2, sestrelila sicer zelo trpežno letalo Su-25. 

Ruska vojna mornarica je na območje, kjer je bil ubit pilot, z bojne flote iz Sredozemlja izstrelila številne manevrirne izstrelke dolgega dosega (podobne ameriškim tomahawkom).

Rusko obrambno ministrstvo je glede napadov skrivnostno, potrdilo je le, da so izvedli številne povračilne napade z orožjem "velike natančnosti" in po nepotrjenih informacijah ubili več kot 30 ljudi. Situacija je še toliko nevarnejša, ker v regiji potekajo tudi operacije turške vojske z imenom "Oljčna vejica". 

Sirske vladne sile so v minulih tednih ob zračni podpori ruske vojske v Idlibu sprožile obsežno vojaško operacijo. Provinca Idlib je edina, ki je skoraj v celoti še pod nadzorom upornikov.

V preteklosti so uporniške sile sestrelile že več letal sirskega režima, sestrelitve ruskih letal pa so redke. Najbolj znana je bila turška sestrelitev ruskega letala 2015, ki je povzročila številna trenja med Rusijo in Turčijo. 

Ne spreglejte