Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija kemično orožje ZDA Barack Obama

Petek, 13. 9. 2013, 8.14

8 let

Sirija zaprla poglavje o kemičnem orožju, Obama odstopil od napada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veleposlanik Sirije pri Združenih narodih Bašar Džafari je sporočil, da je sekretariatu ZN predal dokumente za formalen pristop Sirije h konvenciji proti kemičnemu orožju.

Džafari je dejal, da bi se moralo zdaj poglavje o "tako imenovanem kemičnem orožju" zapreti. Dejal je tudi, da je imela Sirija kemično orožje le zaradi odvračanja izraelskega napada z jedrskim orožjem.

Slovenija je konvencijo, ki velja od 29. aprila 1997, ratificirala julija istega leta Sirija je bila do zdaj ena od sedmih držav, ki se niso pridružile konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. Med njimi je tudi Izrael.

Konvencija od držav članic zahteva, da obelodanijo svoje kemično orožje, če ga imajo, in poskrbijo za uničenje pod mednarodnim nadzorom. Slovenija je konvencijo, ki velja od 29. aprila 1997, ratificirala julija istega leta. Do junija letos je imela konvencija 189 podpisov in ratifikacij.

Pristop Sirije h konvenciji je posledica ameriških groženj z napadom zaradi uporabe kemičnega orožja v predmestju Damaska 21. avgusta. ZDA trdijo, da je režim predsednika Bašarja Al Asada tam zakrivil smrt najmanj 1400 ljudi. Al Asad to zanika in trdi, da so orožje uporabili uporniki, da bi izzvali mednarodno posredovanje.

Treba sprejeti še resolucijo Varnostnega sveta ZN Predsednik ZDA Barack Obama je za zdaj odstopil od načrtovanega napada na Sirijo, ker je sprejel rusko pobudo, da Sirija uniči svoje kemično orožje in pristopi k omenjeni konvenciji. O podrobnostih pobude in izvedbi načrta sta se v četrtek v Ženevi začela pogovarjati ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar John Kerry.

Zdaj je treba še sprejeti resolucijo Varnostnega sveta ZN. O besedilu resolucije bo po predvidevanjih poznavalcev najverjetneje potekal oster diplomatski boj. Rusija, zaveznica Al Asadovega režima, bo poskušala iz resolucije odstraniti besedilo, ki bi ga lahko ZDA pozneje izkoristile kot dovoljenje za napad na Sirijo. ZDA bodo želele nasprotno in bodo opustile diplomatska prizadevanja, če se bo izkazalo, da gre le za prazne obljube.

Ne spreglejte