Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2022,
23.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

103

Natisni članek

Volodimir Zelenski napad Rusija Ukrajina vojna

Sobota, 16. 7. 2022, 23.22

1 leto, 9 mesecev

Britanski poveljnik o Putinovem zdravju in njegovi odstaviti: To so le pobožne želje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

103

Vladimir Putin Aleksander Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

144. dan vojne v Ukrajini. Medtem ko ruske sile še naprej napadajo in uničujejo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nikakor ne obupuje. "Nobena količina izstrelkov ne more zlomiti naše enotnosti," sporoča državljanom. Poveljnik britanskih oboroženih sil Tony Radakin je medtem v oddaji Sunday Morning zavrnil ugibanja o slabem zdravstvenem stanju ruskega predsednika Vladimirja Putina, ugibanja o možnosti atentata nanj pa prav tako označil za neutemeljena, poročata britanski BBC in nemška tiskovna agencija dpa. "Nekatere pripombe in ugibanja o tem, da se Putin ne počuti dobro ali da ga bo nekdo zagotovo umoril ali odstavil, so le pobožne želje," je dejal Radakin.

Dnevni pregled dogodkov

18.53 Medvedjev: Če napadete Krim, bo sledil sodni dan 
15.31 V Ukrajini domnevno uničen raketni sistem Himars
14.21 Britanski vojaški poveljnik zavrnil ugibanja o Putinovem zdravstvenem stanju
12.50 Več članic G20 je za težave v svetovnem gospodarstvu obtožilo Rusijo
23.03 "Ne boste nas zlomili!"
23.00 Rusi so v zadnjih nekaj dneh v Donecku uničili 54 objektov 
22.50 Ukrajina: Rusi pripravljajo novo ofenzivo 

Ukrajinski obveščevalci so objavili nove posnetke, ki prikazujejo obseg ruskega uničenja. Kljub številnim uničenim objektom pravijo, da so skupino civilistov uspešno evakuirali z območja.

18.53 Medvedjev: Če napadete Krim, bo sledil sodni dan 

"Nekateri ukrajinski politiki poskušajo groziti Rusiji z napadom na Krim, a če se bo kaj takega zgodilo, potem bo za vse prišel sodni dan," je danes dejal namestnik predsednika varnostnega sveta Rusije Dmitrij Medvedjev.

"Neki vzvišeni, krvavi klovni, ki se občasno pojavljajo z nekimi izjavami in nas poskušajo ogrožati, mislijo na napad na Krim in tako naprej ... Povsem očitno je, da ne razumejo posledic takšnih izjav. In posledice so očitne, če se bo kaj takega zgodilo, bo takoj prišel sodni dan za vse," je dejal Medvedjev.

"Naša država je popolnoma edinstvena. Največja država na planetu. In močna je lahko le, če vodi popolnoma neodvisno zunanjo politiko, če varuje svoje meje po celotnem obodu, če je varovana z najmodernejšimi tipi orožja," je dejal Medvedjev na srečanju z veterani druge svetovne vojne.

15.31 V Ukrajini domnevno uničen raketni sistem himars

Ruska vojska je danes sporočila, da je med novimi napadi na ukrajinske položaje uničila večjo količino orožja, ki so ga Ukrajini dobavile ZDA in druge države zveze Nato, vključno z naprednim raketnim sistemom himars, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je povedal, da je bilo v črnomorskem pristanišču Odesa uničeno skladišče, v katerem so bile shranjene protiladijske rakete harpoon, v vzhodni regiji Doneck pa naj bi ruske sile uničile raketni sistem himars, ki so ga dobavile ZDA.

Trditve za zdaj še ni mogoče preveriti, neodvisni strokovnjaki pa pravijo, da sta lociranje in uničenje sistema himars sicer izjemno težka. Prav tako je Konašenkov dejal, da so ruske sile v severovzhodni regiji Harkov sestrelile bojno letalo Su-25 in bojni helikopter Mi-17 ter bojno letalo v Donecku.

14.21 Britanski vojaški poveljnik zavrnil ugibanja o Putinovem zdravstvenem stanju

Poveljnik britanskih oboroženih sil Tony Radakin je zavrnil ugibanja o slabem zdravstvenem stanju ruskega predsednika Vladimirja Putina, ugibanja o možnosti atentata nanj pa prav tako označil za neutemeljena, poročata britanski BBC in nemška tiskovna agencija dpa.

Admirala Tonyja Radakina so v današnji oddaji Sunday Morning na britanski mreži BBC vprašali, ali bi lahko Putina v Rusiji "strmoglavili" in tudi, ali bi lahko v Rusiji prišlo do zamenjave režima.

Radakin je odgovoril z mnenjem, da "so nekatere pripombe in ugibanja o tem, da se Putin ne počuti dobro ali da ga bo nekdo zagotovo umoril ali odstavil, le pobožne želje".

"Kot vojaški strokovnjaki vidimo, da je režim v Rusiji razmeroma stabilen, da je predsednik Putin z lahkoto zatrl vsakršno opozicijo, da mu je ruski politični vrh zvest in nihče ni zares motiviran, da bi ga izzval," je dejal Radakin.

Dodal je, da bo Rusija še naprej predstavljala "izziv in grožnjo", na kar bi se moral po njegovem pripraviti tudi naslednji britanski premier. Glede svojega nekdanjega obiska v Kijevu pa je dejal, da ukrajinska vojska absolutno verjame v svojo zmago.

"V načrtu imajo, da bodo ponovno zavzeli celotno ozemlje Ukrajine," je dodal Radakin, ki ob tem ocenjuje, da je Rusija do zdaj izgubila več kot 30 odstotkov svojih kopenskih vojaških zmogljivosti.

12.50 Več članic G20 je za težave v svetovnem gospodarstvu obtožilo Rusijo

Več članic skupine G20, ki združuje najbolj industrijsko razvite države, je ob srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic poudarilo, da je ruska vojna proti Ukrajini upočasnila okrevanje svetovnega gospodarstva in povzročila nazadovanje, poroča španska tiskovna agencija EFE.

To je bil končni povzetek srečanja finančnih voditeljev skupine G20, ki je v petek in soboto potekalo na otoku Bali, navaja današnja izjava oblasti v Indoneziji, ki je gostila srečanje kot letošnja predsedujoča skupini G20.

Besedilo so pripravile indonezijske oblasti, ker skupnega sporočila po srečanju ni bilo, predvsem zaradi razlik v mnenjih med članicami skupine G20 glede vpliva ruske invazije na Ukrajino na svetovno gospodarstvo, ki se sooča z visoko inflacijo ter prehrambno in energetsko krizo.

"Številne članice so se strinjale, da je okrevanje svetovnega gospodarstva upočasnjeno in da je na poti do okrevanja še veliko ovir, predvsem zaradi ruske vojne v Ukrajini, ki so jo ostro obsodili," je zapisano v sporočilu predsedujoče skupini G20.

"Članice so ugotovile, da so se že predhodno obstoječi izzivi še zaostrili, vključno z neskladji med ponudbo in povpraševanjem, motnjami v oskrbi ter višjimi cenami blaga in energije, kar je še povečalo inflacijske pritiske in prispevalo k vse večjemu tveganju negotovosti preskrbe s hrano," še navaja sporočilo.

23.03 "Ne boste nas zlomili!"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih objavil sporočilo vsem Ukrajincem. "Rusi ne bodo nikoli zlomili našega odpora. Nobena količina izstrelkov ne more razbiti naše enotnosti. Ustrahovanje in laži ne bodo pomagali Rusiji pri njenem načrtu," se je glasilo sporočilo. 

23.00 Rusi so v zadnjih nekaj dneh v Donecku uničili 54 objektov 

Samo v zadnjih dneh so Rusi v okolici Donecka uničili 54 stanovanjskih objektov. V napadih je bilo poškodovanih še na stotine hiš in zgradb.

Ukrajinski medij Nexta je objavil fotografije s terena, ki prikazujejo razsežnosti razdejanja.

22.50 Ukrajina: Rusi pripravljajo novo ofenzivo 

Ukrajinski medij Kyiv Independent je objavil izjavo Vadima Skibitskega, predstavnika ukrajinske obveščevalne službe, ki trdi, da Rusija v prihodnjih dneh pripravlja novo veliko ofenzivo.

"Brez dvoma njihov načrt že deluje," pravi Skibitski.

vojska ukrajina rusija poljska vojska
Novice Ruski obrambni minister ukazal okrepitev napadov v Ukrajini #vŽivo
Dron Iran
Novice Preobrat: Dolg nos za Ruse in ZDA, a odlična novica za Ukrajino #vŽivo
Kip deklice v spomin na holodomor
Novice Je ta del Evrope kot zaklet?
Ne spreglejte