Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Donald Trump Silvio Berlusconi

Nedelja, 20. 3. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Šest podobnosti med Trumpom in Berlusconijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

Bogastvo in obsedenost z lasmi sta le dve podobnosti med italijanskim in ameriškim politikom.

V zadnjih tednih so Donalda Trumpa primerjali z Adolfom Hitlerjem, toda portal The Local je naredil primerjavo med Trumpom in Silviom Berlusconijem. Niso primerjali njunih političnih stališčih, temveč njuni osebnosti in pojavnost na politični sceni. Ugotovili so, da je Trump pravzaprav le ameriška različica Berlusconija, ki ga je ameriški predsedniški kandidat opisal kot "prijaznega fanta".

"Skupni so jima vulgarnost, velikopoteznost in veliko denarja," je za Local dejal Michael Dax, avtor knjige Biti Berlusconi.

Silvio Berlusconi je rad v bližini lepih žensk, zato se je njegova žena Veronica pred sedmimi leti ločila. | Foto: Reuters Silvio Berlusconi je rad v bližini lepih žensk, zato se je njegova žena Veronica pred sedmimi leti ločila. Foto: Reuters

Oba sta nepremičninarja, ki sta osvojila medije

Donald Trump je do svojega bogastva prišel s pomočjo očetovega gradbenega podjetja, ki ga je povzdignil v nepremičninski imperij. Tudi Berlusconi je svojo poslovno kariero začel tako, da je v bližini Milana zgradil 4.000 stanovanj.

Oba sta iz nepremičnin kmalu skočila v medije. Berlusconi je ustvaril pravi medijski imperij, Trump se bolje počuti pred kamerami kot voditelj oddaje Vajenec in gostitelj izborov lepotic.

Oba imata rade lepotice

Za oba politika je značilno, da se hvalita kot ženskarja. Trump se hvali s tem, da se nanj ženske lepijo, Berlusconi je zaslovel s svojimi bunga bunga zabavami z mladoletnimi dekleti in zaradi tega skoraj končal v ječi. Zdaj ima spremljevalko, ki je skoraj 40 let mlajša od njega.

Oba politika sta do žensk nesramna in seksistična, zato sta oba na seznamu sovražnikov feministk.

Donald Trump se hvali, da je pravi magnet za ženske. | Foto: Reuters Donald Trump se hvali, da je pravi magnet za ženske. Foto: Reuters

Oba imata prepoznavno pričesko

Na tisoče besed je bilo napisanih o pričeski Donalda Trumpa, od tega, kdo mu jo ureja, do tega, zakaj jo ne spremeni oz. ali ima na glavi v resnici lasni vložek. Trump trdi, da so lasje njegovi. Kdor o tem dvomi, je zanj "zguba in sovražnik".

Tudi Berlusconi se je veliko ukvarjal s svojimi lasmi. Imel je dve transplantaciji las, in sicer v letih 2004 in 2005. Nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu je bilo nerodno, ker se je moral fotografirati z njim v času, ko je ta na glavi nosil preveze po presaditvi las. Bill Gates je Berlusconiju celo očital, da se bolj kot s težavami sveta ukvarja s svojimi lasmi.

Oba v predvolilnem času obljubljata veliko

Trump trdi, da bo kot predsednik Ameriko ponovno naredil veliko, kar je podobno Berlusconijevemu sloganu Forza Italia oz. Naprej, Italija, s katerim je Italijanom obljubljal "milijon novih služb". To se ni zgodilo, ko je postal premier.

Oba sta si v predvolilnem času tudi zelo pomagala s svojim velikanskim bogastvom.

Tako Trump kot Berlusconi sta obsedena s svojimi lasmi. | Foto: Reuters Tako Trump kot Berlusconi sta obsedena s svojimi lasmi. Foto: Reuters

Oba spretno uporabljata družbene medije

Čeprav sta stara 69 in 79 let, sta dokaz, da znajo tudi starejše generacije spretno uporabljali družbene medije. Trump se hvali, da je njegov račun na Twitterju tako mogočen, da lahko z njim svoje nasprotnike pripravi do tega, da povedo resnico.

Berlusconi pa ima raje Instagram, saj moč fotografije postavlja pred moč besede. V prvem dnevu svojega pojavljanja na Instagamu je objavil 60 fotografij. Prevladujejo fotografije s političnih shodov, velika zvezdnica pa je tudi njegova kodrica Dudu.

Silvio Berlusconi in Vladimir Putin delita 14 let prijateljstva. Tudi Donald Trump Putina zelo hvali. | Foto: Reuters Silvio Berlusconi in Vladimir Putin delita 14 let prijateljstva. Tudi Donald Trump Putina zelo hvali. Foto: Reuters

Oba se spogledujeta s Putinom

Lanski Berlusconijev obisk Krima, kjer se je po vinskih kleteh sprehajal z Vladimirjem Putinom, je vrhunec njunega 14-letnega prijateljstva. Berlusconi je Putina imenoval "božji dar Rusiji", Rus pa mu ni ostal dolžan in je izjavil, da so kritike na račun bunga bunga zabav le posledica zavidanja.

Trump sicer s Putinom nima tako dolgega prijateljskega odnosa, a je obojestranska naklonjenost očitna. Trump je zatrdil, da bi se kot predsednik s Putinom odlično razumel, ta pa mu je vrnil kompliment, češ da je "bister in talentiran".

Ne spreglejte