Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vojislav Šešelj

Sreda, 12. 11. 2014, 13.34

8 let

Šešelj premiera in predsednika Srbije označil za izdajalca (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Haaški obtoženec Vojislav Šešelj je svojim privržencem dejal, da želi čim prej z oblasti strmoglaviti predsednika Tomislava Nikolića in premierja Aleksandra Vučića. Ta je označil za narodna izdajalca.

S terase sedeža njegove Srbske radikalne stranke (SRS) v Zemunu je več tisoč pristašem dejal, da ga je haaško sodišče brutalno vrglo iz pripora, ker so se ga hoteli "čim prej znebiti".

Šešelj: To začasno bo trajalo, dokler ne bomo strmoglavili z oblasti Nikolića in Vučića "Rekli so mi, da so me začasno izpustili na prostost, to začasno pa bo trajalo, dokler ne bomo strmoglavili z oblasti Tomislava Nikolića in Aleksandra Vučića, naša odpadnika in izdajalca, ki sta se odrekla ideologijo srbskega nacionalizma in postala služabnika zahodnih sil," je dejal po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta.

Haaško sodišče, ki ga sam sicer ne priznava, je označil za "ranjeno globalno zver, ki še naprej uničuje življenja srbskih političnih in vojaških voditeljev". Oblasti v Beogradu je obtožil, da ne pomagajo srbskim obtožencem v Haagu, ki jim po njegovih besedah sodijo samo zato, ker so branili svojo domovino.

Za četrtek ob 12. uri je na sedežu stranke napovedal novinarsko konferenco, prav tako je napovedal udeležbo na sobotnem zborovanju svoje radikalne stranke na Trgu republike v središču Beograda.

Govor končal z "Živela velika Srbija" in se vrnil v stavbo Več tisoč zbranih pred sedežem SRS je nosilo zastave stranke in Srbije, Šešljeve slike ter vzklikalo "Zmaga". Hkrati so tudi zmerjali premierja Vučića. Šešelj je govor končal z "Živela velika Srbija" in se vrnil v stavbo.

Tako Vučić kot Nikolić sta bila v preteklosti člana SRS in tudi v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču. Kasneje pa je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Na beograjskem letališču je sicer vodjo srbskih radikalcev pričakalo več sto članov njegove stranke in njegovih privržencev. Svojemu voditelju so pripravili velik sprejem s številnimi transparenti z napisi podpore, njegovimi portreti in zastavami stranke in Srbije. Podpredsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić je napovedal, da bodo v soboto v Beogradu pripravili veliko zborovanje, na katerem bo spregovoril tudi Šešelj.

Srbski premier mu je zaželel veliko zdravja Na prihod Šešlja se je že odzval Vučić, ki mu je zaželel veliko zdravja. Ob Šešljevi napovedi, da se namerava politično aktivirati, pa mu je zaželel veliko sreče.

Tako Vučić kot tudi Nikolić sta bila nekdaj v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču. Pozneje pa je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Šešelj bi lahko znova požel veliko starih simpatij Radikalci so danes bolj ali manj potisnjeni na politično obrobje, a kot opozarjajo analitiki, bi Šešelj lahko sredi težkega gospodarskega položaja v državi in visoke brezposelnosti znova požel veliko starih simpatij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Manj zadovoljne s prihodom glavnega srbskega radikalca pa so žrtve vojne v Bosni in Hercegovini, "Ni pravice. Zločinci so na svobodi. Nikogar ne zanimajo žrtve, samo zločinci," so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki 11 združenj žrtev vojne v BiH.

"Z izpustitvijo Šešlja na prostost žrtve genocida ugotavljamo, da so Evropa in svet poskrbeli, da naredijo projekt za vojno v BiH, zdaj pa načrt, kako bodo osvobodili zločince," je po poročanju Bete dejala predsednica Združenja mater Srebrenice Munira Subašić.

Murat Tahirović: Haaško sodišče gre po poti, ki ne prinaša pravice žrtvam Po njenih besedah naj bi bil kmalu iz zapora izpuščen tudi nekdanji general bosanskih Srbov Zdravko Tolimir, čeprav je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen za genocid. Predsednik Združenja žrtev in prič Murat Tahirović je ob tem dodal, da so haaškemu sodišču napisali pismo, v katerem ga želijo opozoriti, "da gre po poti, ki ne prinaša pravice žrtvam".

Haaško sodišče je Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov, iz pripora v Scheveningnu začasno izpustilo zaradi slabega zdravstvenega stanja, srbska vlada pa je morala dati zagotovila, da je načeloma pripravljena jamčiti, da ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva.

Kdaj bo znana sodba, še ni jasno Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj bo znana sodba. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora. Šešelj vztraja, da ni kriv.

Šešljevo zdravje se je medtem občutno poslabšalo. Pri 60-letniku naj bi odkrili metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta operiran zaradi raka na debelem črevesu. Šešelj je doslej tretji haaški obtoženec, ki so ga začasno izpustili iz zdravstvenih razlogov. Druga dva sta kmalu po izpustitvi umrla.

Ne spreglejte