Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Georgia ZDA

Sreda, 6. 1. 2021, 6.59

3 leta, 3 mesece

Mediji enega od senatnih sedežev v Georgii že pripisali demokratu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Georgia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bitka za enega od dveh senatnih sedežev iz ameriške zvezne države Georgia je glede na poročanje medijev v rokah demokratov - Raphael Warnock naj bi s tesno prednostjo ene odstotne točke po skoraj vseh preštetih glasovih premagal republikanko Kelly Loeffler.

Warnocka so za zmagovalca razglasile ameriške televizijske mreže NBC, CNN in CBS, pa tudi tiskovna agencija Associated Press. Zmago je že razglasil tudi sam. "Nocoj vam obljubljam tole: v senat grem, da bi delal za vso Georgio," je sporočil podpornikom v prenosu v živo. Warnock bo v primeru potrjene zmage postal prvi temnopolti senator iz Georgie in šele 11. temnopolti senator v zgodovini ZDA, navaja STA.

Neodločena ostaja še bitka za senatni sedež že republikancem Davidom Perduejem in demokratom Johnom Ossoffom. Po 98 odstotkih preštetih glasov Ossoff vodi za 9527 glasov.

Republikanci potrebujejo le eno zmago, demokrati obe

Republikanci za ohranitev večine v zveznem senatu potrebujejo le eno zmago, demokrati pa morajo dobiti oba sedeža, da bi lahko prevzeli večino v senatu. S tem bi se sicer razmerje v zgornjem domu ameriškega kongresa vzpostavilo na 50 demokratskih senatorjev proti 50 republikanskim, odločilni glas pa bi potem prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris, poroča STA.

Trump je v tej državi izgubil proti Bidnu

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer 3. novembra v Georgii izgubil volitve proti demokratu Josephu Bidnu za manj kot 12 tisoč od skupaj okrog pet milijonov oddanih glasov. S porazom se ni sprijaznil in pritiska na države uradnike Georgie, naj mu nekje najdejo glasove, potrebne za zmago. Vendar pa je pri tem neuspešen, poleg tega kongres danes potrjuje volilno zmago Bidna.

Stojan Petrič in Zoran Janković sta položila temeljni kamen za gradnjo 195 stanovanj
Novice Petrič je direktor Dela, z Veselovimi zaupnostmi že "ruši" vlado

Vzporedne ankete so sicer pokazale, da 56 odstotkov volivcev Georgie verjame, da so bile volitve 3. novembra poštene, 40 odstotkov pa jih tega ne verjame. V poštenost volitev verjame 93 odstotkov demokratov in 58 odstotkov neodvisnih volivcev, po drugi strani pa le 21 odstotkov republikancev. Za senatne volitve je 73 odstotkov volivcev menilo, da bodo glasovnice pošteno preštete, le 26 odstotkov pa jih je menilo, da ne bodo, in tudi tu je podobna strankarska delitev, navaja STA.

Trump je tako očitno prepričal republikance, da so poštene le tiste volitve, na katerih zmagajo, saj se na primer nad republikanskimi izvolitvami v zvezni kongres in državne kongrese nihče ne pritožuje. Na volitvah 3. novembra je Perdue dobil nekaj več glasov od Ossoffa, Warnock pa nekaj več glasov od Loefflerjeve. Trenutni rezultati torkovih volitev kažejo, da se je tudi tokrat Warnock obnesel bolje od Ossoffa, čeprav so volili isti ljudje.

O razlogih za to, zakaj je nekaj volivcev volilo Warnocka proti Loefflerjevi in hkrati Perdueja proti Ossoffu, bodo še razpravljali. Dejstvo pa je, da so za prvo zmago demokratskega predsedniškega kandidata v Georgii (Bidna) po treh desetletjih najbolj zaslužni temnopolti demokratski volivci. Warnock je temnopolt, Ossoff pa belopolt. Po drugi strani je Perdue moški, Loefflerjeva pa ženska, še piše STA.

Biden bi lahko imel težko delo

Pomena volitev so se zavedali v celotnih ZDA in za kampanjo drugega kroga senatnih volitev je na koncu šlo več kot 800 milijonov dolarjev, kar je največ do zdaj za takšne volitve. Republikanci svarijo, da bodo demokrati v primeru osvojitve senatne večine ZDA spremenili v propadlo socialistično Venezuelo, demokrati pa opozarjajo, da bo Biden v primeru ohranitve republikanske večine vsaj dve leti popolnoma ohromljen pri vodenju svoje politike.

Tudi v primeru tesne demokratske večine bo kaj pretirano "levega" težko izpeljati, vendar bo Biden lahko vsaj v relativnem miru nameščal zvezne sodnike, veleposlanike in člane svoje vlade. Če na položaju vodje senatne večine ostane Mitch McConnell, pa Bidna čaka senatna blokada na vsakem koraku, piše STA.

Ne spreglejte