Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
12.50

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Natisni članek

Velika Britanija priseljevanje brexit

Sreda, 19. 2. 2020, 12.50

4 leta, 2 meseca

Po brexitu bo, kot kaže, težje dobiti delo v Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

London | Novi sistem priseljevanja je naletel na kritike v britanski opoziciji in združenjih britanskih podjetij.  | Foto Getty Images

Novi sistem priseljevanja je naletel na kritike v britanski opoziciji in združenjih britanskih podjetij.

Foto: Getty Images

Britanska vlada je danes predstavila sistem priseljevanja po britanskem izstopu iz EU. Namen točkovnega sistema, ki ga bodo začeli uporabljati prihodnje leto, je privabiti visokokvalificirane delavce, je sporočila vlada, piše STA. Predlog je naletel na kritike v opoziciji in združenjih podjetij, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skladu z novim sistemom bodo morali priseljenci za pridobitev vizuma zbrati najmanj 70 točk. Te bodo pridobili za posebne veščine, sposobnosti in poklice. Znati bodo morali tudi angleški jezik in imeti ponudbo za delo z letno plačo v višini najmanj 25.600 funtov (30.820 evrov). Za vizum bodo lahko zaprosili tudi tisti s plačo 20.480 funtov (24.620 evrov), če bodo dobili delo na področju, kjer primanjkuje delavcev, ali imajo doktorat, povezan z delom.

"Vizume bodo dobili samo tisti z zadostnim številom točk," je sporočila britanska ministrica za notranje zadeve Priti Patel. "Tako bodo imeli prednost najboljši talenti, kot so znanstveniki, inženirji in univerzitetni profesorji," je poudarila, piše STA.

"Podjetja se bodo morala prilagoditi"

"Fokus naše ekonomije moramo premakniti z zanašanja na poceni delovno silo in se namesto tega osredotočiti na vlaganje v tehnologijo in avtomatizacijo. Podjetja se bodo morala prilagoditi," je navedla vlada.

Patelova je povedala, da 70 odstotkov današnje evropske nizkokvalificirane delovne sile ne bi ustrezalo novim kriterijem, kar pomeni, da se bo število priseljencev v prihodnosti zmanjšalo.

N26
Novice Zaradi brexita se evropska banka umika iz Združenega kraljestva

Delavec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ti ukrepi bodo začeli veljati po koncu prehodnega obdobja, ki se bo predvidoma končalo 31. decembra letos. Tisti državljani EU, ki so že na Otoku ali bodo tja prišli pred koncem prehodnega obdobja, bodo lahko zaprosili za prednaselitveni ali naselitveni status, ki jim omogočata enake pravice, kot jih imajo Britanci. V Veliki Britaniji živi približno 3,2 milijona državljanov EU, piše STA.

Na točkovanju bo po koncu prehodnega obdobja temeljilo tudi podeljevanje vizumov za študente, ki bodo namenjeni "talentom iz vsega sveta". Za pridobitev vizuma bodo morali imeti dokazilo o sprejemu na eno od britanskih univerz, znati angleško in imeti dovolj sredstev za stroške.

Brexit
Novice London po brexitu ne bo sprejemal pravil EU

Novi sistem priseljevanja je naletel na kritike v britanski opoziciji in združenjih britanskih podjetij. Ministrica za notranje zadeve laburistične vlade v senci Diane Abbott je povedala, da bo "zelo težko privabiti delavce na vseh ravneh usposobljenosti, dokler bo v veljavi torijsko sovražno okolje", piše STA

V Konfederaciji britanske industrije so pozdravili določene ukrepe, a posvarili pred negativnimi posledicami za gradbena podjetja, bolnišnice in živilskopredelovalno industrijo. Sindikat Unison je medtem posvaril pred "katastrofo" na področju nege, še piše STA.

Sophie Honey
Novice Slovenska podjetja se pripravljajo na spremembe po brexitu
Ne spreglejte