Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
11.39

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

brexit Evropska unija

Torek, 18. 2. 2020, 11.39

4 leta, 2 meseca

London po brexitu ne bo sprejemal pravil EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Združeno kraljestvo v okviru prostotrgovinskega dogovora po brexitu ne bo sprejemalo pravil Evropske unije, je v ponedeljek povedal britanski pogajalec David Frost. Velika Britanija želi sprejemati zakone, ki bodo ustrezali njej, je poudaril, kot piše STA.

"V središču naše vizije je, da lahko sprejemamo zakone, ki nam bodo ustrezali. To je pravica, ki jo ima vsaka druga država nečlanica EU na svetu," je poudaril v nagovoru na belgijski univerzi Universite libre de Bruxelles. Zavrnil je tudi možnost, da bi sodišče EU odločalo v primerih trgovinskih sporov, kar želi Bruselj, poroča britanski BBC.

"Ne gre zgolj za pogajalsko izhodišče, ki bi ga lahko pod pritiskom spremenili, ampak je to bistvo celotnega projekta," je dejal Frost glede brexita, piše STA.

Ponovil je besede britanskega premierja Borisa Johnsona, da želi London z Evropsko unijo po brexitu, ki se je zgodil konec januarja, skleniti prostotrgovinski sporazum, podoben tistemu med EU in Kanado.

Napovedal je, da bo prihodnji teden Združeno kraljestvo podrobneje predstavilo svojo vizijo prihodnjih odnosov z Unijo, piše STA.

Ne bodo zaprosili za podaljšanje prehodnega obdobja

Znova je zatrdil, da Otok ne bo zaprosil za podaljšanje prehodnega obdobja, ki se v skladu s trenutnimi načrti izteče konec leta. Obdobje, v katerem morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih, je mogoče podaljšati enkrat za največ dve leti.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je sicer Združenemu kraljestvu ponudil zelo ambiciozen trgovinski dogovor brez carin in kvot za vse blago, ki vstopa na notranji trg, ter ambiciozen prostotrgovinski sporazum na področju storitev. Pri tem je kot pogoja postavil odprto in pošteno konkurenco ter dostop članic EU do britanskih ribolovnih voda, piše STA.

Ta pogajalska izhodišča morajo potrditi še države članice EU, ki naj bi to storile prihodnji torek. Pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo po britanskem izstopu iz Unije se bodo predvidoma začela v začetku marca, še piše STA.

Sophie Honey
Novice Slovenska podjetja se pripravljajo na spremembe po brexitu
Brexit
Novice Po izpeljanem brexitu: na otoku proslavljanje, v Bruslju pospravili britansko zastavo #video
Ne spreglejte