Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska

Torek, 11. 2. 2014, 11.32

8 let

Seksualni protest tokijskih žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ženske v Tokiu so zagrozile s spolno vzdržnostjo do vseh moških, ki bodo za guvernerja volili kandidata, ki se do žensk obnaša nespoštljivo.

To, da ženske zagrozijo s spolno vzdržnostjo, ki bi za užitke prikrajšala tudi moške, je staro politično orodje. Konec koncev je spolni protest opisan že v starogrški Aristofanovi komediji Lizistrata, kjer ženske svoje moške seksualno stradajo, da bi v peloponeški vojni zagotovile mir.

Brez seksa proti nasilju V modernih časih je bilo kar nekaj takih seksualnih protestov. Recimo v Kolumbiji so leta 2006 partnerice članov tolp organizirale Protest prekrižanih nog – možem so odrekle spolne užitke in se tako bojevale proti nasilju med tolpami. Moške so želele prisiliti, da bi predali orožje. V mestu Pereira, kjer je bilo središče protesta, so zabeležili drastičen upad uličnega kriminala, a ni jasno, ali je bila to posledica seksualne deprivacije.

Zanimivo je, da so ženski seksualni protesti ponavadi povezani z zahtevami po miru. V Liberiji so leta 2003 ženske tako zahtevale končanje štirinajstletne vojne. Bile so uspešne. Še več – v miru je Liberija dobila prvo predsednico Ellen Johnson Sirleaf.

Upor proti sovražniku žensk Najnovejši seksualni protest pa se dogaja na Japonskem. Tokijske ženske so zagrozile, da ne bodo imele spolnih odnosov z moškimi, ki bodo med kandidati za guvernerja na bližajočih se volitvah izbrali Yoichija Masuzoa. Razlog? Nespoštljiv kandidatov odnos do žensk. Najbolj mu očitajo izjavo, da ženske zaradi menstruacije ne morejo biti političarke, kaj šele da bi sedele v vladi.

65-letni kandidat za guvernerja je sicer zelo zgovoren in je bil, še preden je leta 2001 postal politik, priljubljen sogovornik v televizijskih šovih. Z izjavo o menstruaciji je mislil popolnoma resno. "Ženske v času menstruacije niso normalne. Ne morete jim dopustiti, da bi v času menstruacije sprejemale usodne državne odločitve, recimo ali naj gremo v vojno ali ne," je dejal v intervjuju.

Japonke v politiki zapostavljene Ženske so se organizirale prek Twitterja in Facebooka. Do zdaj njihovemu profilu sledi 75 tisoč ljudi, okoli tri tisoč žensk pa se je že priključilo protestu. "Masuzoe je sovražnik žensk. Nima rad Japonske, skrbi ga le zase," je zapisala ena od podpisnic protesta.

Ženske so v japonski politiki zapostavljene. Med šestnajstimi kandidati za tokijskega guvernerja ni niti ene ženske, v vladi pa sta le dve. Na splošno se od sicer visoko izobraženih Japonk pričakuje, da zaradi materinstva pustijo službo in ostanejo doma.

Seksualni protest tokijskih žensk pa verjetno ne bo zalegel. Masuzoa podpirata vladajoča konservativna stranka in premier Shinzo Abe, zato obstaja velika verjetnost, da bo v nedeljo izvoljen za tokijskega guvernerja.

Ne spreglejte