Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
12.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija migranti

Četrtek, 10. 3. 2016, 12.21

6 let, 6 mesecev

Šefic: Migranti lahko v Sloveniji samostojno zaživijo po enem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Načrt premestitve migrantov, ki ga je danes sprejela vlada, predvideva začasno premestitev 567 oseb, 218 iz Italije in 349 iz Grčije, 20 oseb pa bo trajno premeščenih iz tretjih držav.

V ciljno populacijo so kot prioriteto postavili družine, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic. Gre za begunce iz okolij, kot so Sirija, Eritreja, Irak, Srednjeafriška republika, Svazi, Jemen in Bahrain.

Del migrantov bo premeščenih v letošnjem letu, del pa v letu 2017. 20 oseb oziroma do štiri družine, ki bodo trajno premeščene, bodo premestili še v letu 2016. Prva skupina 40 migrantov bo v Slovenijo prišla aprila, zadnja pa septembra prihodnje leto.

Številka 567 ni končna, še opozarjajo na vladi: "Končno število oseb bo verjetno višje, odvisno od trenutnih migracijskih razmer in končnega dogovora o številu premeščenih oseb."

Kandidate bodo izbrali v Italiji in Grčiji V Italiji in Grčiji bodo opravljal varnostno preverjanje kandidatov za premestitev v Slovenijo. Kot je povedal Šefic, imamo možnost izraziti pridržek relokacije posamezne osebe. Posebej in prednostno bodo obravnavani mladoletniki brez spremstva.

O strukturi beguncev, ki jih bodo premeščali v posamezne države, bosta odločali Italija in Grčija. Šefic računa na "dobro sodelovanje z organi obeh držav, tudi z evropskimi agencijami, da bomo čim bolj sledili našim interesom in tistih, ki bodo premeščeni". Pomembno je namreč, "da najdemo ljudi, ki bodo želeli priti v Slovenijo", saj je integracija ljudi, ki ne želijo priti k nam, težavnejša, je dodal.

Gre torej za premeščanje prosilcev za mednarodno zaščito, ki so začeli postopek zaščite v Italiji ali Grčiji, nadaljevali pa ga bodo v Sloveniji. Tako ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca, vsakega prosilca pa bodo obravnavali individualno.

Kako bo poskrbljeno za integracijo migrantov? Opredeljeni so tudi programi kot so uvajalni program, tečaj slovenskega jezika, pomoč pri integraciji, pomoč pri zasebni nastanitvi. Vsi, ki bodo prišli v Slovenijo, bodo po besedah Šefica najprej nameščeni v azilne domove na Viču, na Kotnikovi ulici v Ljubljani ali v Logatcu. Ko jim bo priznana mednarodna zaščita, bodo vključeni v integracijske programe, v okviru katerih jim bo nudena psihosocialna in druga pomoč pri privajanju na življenje v novem okolju.

Po enem letu lahko, kot pravi Šefic, ti ljudje zaživijo samostojno, a jim bodo še vedno na voljo skrbniki, po petih letih pa se od njih pričakuje, da zaživijo popolnoma samostojno.

Turčija bo sprejela omejeno število tistih nezakonitih migrantov, ki bodo prišli na novo

Ankara ne bo sprejemala migrantov, ki so v tem trenutku že na grških otokih, je zatrdil turški minister za zadeve EU Volkan Bozkir. Opozoril je tudi, da Turčija ne bo sprejemala neomejenega števila.

V ponedeljek je na izrednem vrhu z EU Turčija ponudila sprejemanje vseh nezakonitih migrantov, ki bi z njenega ozemlja dosegli Grčijo. EU bi ob tem za vsakega Sirca, ki bi ga vrnila Turčiji, sprejela sirskega begunca s turškega ozemlja. V zameno za pomoč pri zajezitvi migracij bo Turčija dobila dodatna sredstva poleg obljubljenih treh milijard evrov, prav tako pa se bo pospešil proces turškega približevanja EU.

Nizozemski minister: Dogovor s Turčijo o menjavi sirskih beguncev le začasna rešitev

Načelni dogovor EU in Turčije o menjavi sirskih prebežnikov po načelu ena za ena je le začasna rešitev, je v Bruslju poudaril nizozemski minister za migracije Klaas Dijkhoff.

Da bo Turčija sprejela vse nove migrante brez potrebe po mednarodni zaščiti, je sicer le faza, začasna rešitev, ne stalni mehanizem, je poudaril Dijkhoff. Treba je namreč pokazati, da nezakonita in nevarna pot po morju ni rešitev. Ko se bo tok ustavil, pa se bo treba s Turčijo pogovoriti o stalni shemi delitve bremen, je pojasnil.

O podrobnostih dogovora po načelu ena za ena, ki mu očitajo, da ni v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, naj bi se dogovorili do vrha Unije prihodnji četrtek in petek.

Ne spreglejte