SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef nemške diplomacije za hitro deportacijo balkanskih prosilcev za azil

4

termometer

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je pozval k hitri deportaciji prosilcev za azil iz balkanskih držav nazaj v njihove domovine.

Ob tem je minister, ki prihaja iz vrst socialdemokratov, še priporočal, naj Črno goro, Albanijo in Kosovo uvrstijo na seznam varnih držav, kar bi drastično zmanjšalo število pozitivno razrešenih prošenj za azil.

"Med 30 in 40 odstotki prosilcev za azil prihaja z Zahodnega Balkana. Položaj ni vzdržen," je za nemški Bild am Sonntag poudaril nemški zunanji minister ter pozval k uvrstitvi Kosova, Albanije in Črne gore med varne države. Poudaril je, da so to države, ki si želijo približevanja EU in jih že zaradi tega preprosto ne morejo več obravnavati kot nevarne države.

Nemčija, ki je prva destinacija za prosilce za azil v Evropi, letos pričakuje kar 500 tisoč beguncev, kar je več kot dvakrat več od lanskih 200 tisoč. Z navalom prišlekov oz. njihovo nastanitvijo pa se le stežka spopada.

Zaradi tega naj bi s posebnim zakonom poskrbeli, da bi pri očitno neutemeljenih prošnjah za azil, pri čemer gre predvsem za prošnje migrantov z Balkana, izrekli prepoved ponovnega prihoda in prebivanja za schengensko območje. Ta zakon naj bi po navedbah nemškega urada za migracije in begunce (BAMF) začel veljati že ta mesec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin