Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2022,
17.44

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina Viktor Medvedčuk

Sreda, 20. 4. 2022, 17.44

2 leti

Se je Putin odrekel svojemu najožjemu prijatelju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
Viktor Medvedčuk | Ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, ki zaradi tesnih vezi z Moskvo velja za zelo kontroverzno osebnost, je najverjetneje izgubil zaupanje tesnega prijatelja in ruskega predsednika Vladimirja Putina. | Foto Reuters

Ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, ki zaradi tesnih vezi z Moskvo velja za zelo kontroverzno osebnost, je najverjetneje izgubil zaupanje tesnega prijatelja in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Foto: Reuters

Ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, ki ga je aretirala ukrajinska varnostna služba, je najverjetneje izgubil zaupanje tesnega prijatelja Vladimirja Putina. To je najhujša kazen, ki je Medvedčuka lahko doletela.

Viktorja Medvedčuka, ukrajinskega oligarha in tesnega osebnega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, so ukrajinske oblasti aretirale 12. aprila. Gre za proruskega opozicijskega poslanca, ki je bil zaradi suma izdaje v hišnem priporu, a je tri dni po ruski invaziji na Ukrajino izginil neznano kam. Špekuliralo se je, da bi prav Medvedčuk lahko bil vodja proruske vlade po strmoglavljenju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Financial Times navaja, da ga je ruska tajna služba FSB poskušala umakniti v Pridnestrje, odcepljeno republiko v okviru mednarodno priznanih meja Moldavije.

A 67-letni Medvedčuk se je ves čas skrival v Ukrajini, ne v Rusiji, kar namiguje na ohladitev prijateljskih vezi s Putinom.

Zelenski, ki je po aretaciji objavil fotografijo Medvedčuka v ukrajinski uniformi z rokami v lisicah, je Rusiji ponudil njegovo zamenjavo za zajete ukrajinske vojake. A sledilo je presenečenje in zavrnitev ponudbe. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odločno dejal, da gre za "ukrajinskega državljana in tujega politika", ki nima nobene zveze s posebno vojaško operacijo Rusije. Dodal je, da Kremelj ni prepričan, da "želi, da Rusija sodeluje pri reševanju situacije, s katero se sooča".

Viktor Medvedčuk | Foto: Reuters Foto: Reuters Putinova odločitev ni presenečenje ali odmik od patriarhalnega modela "ohrani svojega". Med drugim Medvedčuka krivi odgovornosti za napačne ocene uspeha "posebne vojaške operacije", kot invazijo na Ukrajino uradno imenujejo v Rusiji.

Ker naj bi bil popoln nadzor nad Ukrajino kronski dragulj Putinove vladavine, so tako iz njegovega kroga najtesnejših sodelavcev izpadli vsi, ki so soodgovorni za ruski neuspeh. Zaradi njih se bo moral Putin najverjetneje na koncu pogajati z Zelenskim. Medvedčuk, ki se je pustil prijeti ukrajinski varnostni službi, je tako izgubil zaupanje "vsemogočnega patriarha". In to je najhujša kazen, ki je Medvedčuka lahko doletela.

Novice Na Reki zasegli megajahto ukrajinskega oligarha

Kako tesna prijatelja sta bila s Putinom med drugim govori dejstvo, da je Putin boter Medvedčukovi hčeri. Po poročanju tujih medijev sta pogosto skupaj dopustovala, tudi na njegovi jahti Royal Romance, ki so jo hrvaške oblasti sredi marca zasegle na Reki. Revija Forbes je njegovo premoženje ocenila na 620 milijonov dolarjev (okoli 570 milijonov evrov).

Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin | Foto: Reuters Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin Foto: Reuters

 

 

 

Ne spreglejte