Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 3. 2014,
11.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo Malezija

Sobota, 29. 3. 2014, 11.07

7 let, 12 mesecev

Še dober teden in črna skrinjica bo prenehala oddajati signal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V južnem Indijskem oceanu se nadaljuje iskanje skrivnostno izginulega malezijskega letala. Ostanke iščejo na novem območju, to je od prvotnega oddaljeno okoli tisoč kilometrov.

Na območju sta trenutno dve kitajski ladji, danes naj bi tja priplula še tri kitajska in eno avstralsko plovilo. Vremenski pogoji za iskanje so po navedbah pristojnih avstralskih oblasti trenutno dobri, a se bodo po napovedih poslabšali.

"V širnem oceanu poskušamo najti majhne kose razbitin" Ena od kitajskih ladij je po navedbah avstralskih oblasti, pristojnih za varnost na morju, danes ob zori poskušala iz morja potegniti prve predmete, za katere domnevajo, da so ostanki malezijskega boeinga 777. Kosi, ki jih iščejo, so sicer precej majhni. Po navedbah novozelandske vojske so domnevne razbitine, ki so jih v petek v oceanu opazili z letala, velike le od 50 do 100 centimetrov.

Avstralski premier Tony Abbott je poudaril, da imajo sodelujoči v iskalni akciji izredno težko nalogo. "Tega dela ne smemo podcenjevati, gre za izjemno oddaljeno območje," je novinarjem danes dejal Abbott. "V širnem oceanu poskušamo najti majhne kose razbitin," je dodal.

Interpol: Preverjanje potnika bi vam vzelo zgolj 0,2 sekunde Reševalcem in pristojnim oblastem še največ skrbi povzroča dejstvo, da bo kmalu minilo približno 30 dni, kolikor naj bi po ocenah strokovnjakov zdržala baterija, ki oddaja signal, po katerem bodo lahko odkrili črno skrinjico letala. Teče namreč že 22. dan, črna skrinjica pa je ključen vir podatkov, s katerimi bodo pristojni morda le lahko prišli na sled vzrokom letalske katastrofe.

Kot je znano, sta se na nesrečni let vkrcala tudi dva potnika z ukradenima potnima listoma, sicer iranska državljana, ki sta upala, da bosta na zahodu našla boljše življenje. V preteklih dneh so na letališko osebje v Malezijskem Kuala Lumpurju že letele kritike, kako so omenjena potnika sploh lahko spustili na letalo. Tamkajšnji notranji minister Zahid Hamidi je v odzivu sicer dejal, da bi preverjanje vseh potnikov ob gneči, ki jo imajo na letališču, vzelo preveč časa. Njegove navedbe so že zanikali v Interpolu, kjer pravijo, da je rezultat poizvedbe v sistemu viden v zgolj 0,2 sekunde.

Malezijski minister še vedno obljublja iskanje morebitnih preživelih Malezijski minister za promet Hišamudin Husein pa se je danes, tri tedne po strmoglavljenju, zavzel za nadaljevanje iskanja "morebitnih preživelih". "Čeprav so možnosti zelo majhne, bomo nadaljevali iskanje morebitnih preživelih," je dejal v nagovoru svojcem malezijskih potnikov in članov posadke, ki so bili na krovu letala družbe Malaysian Airlines na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Malezijske oblasti so sicer pred dnevi sporočile, da preživelih ni.

Boeing 777 z 239 ljudmi na krovu je z radarskih zaslonov izginil približno uro po vzletu iz Kuala Lumpurja 8. marca. Namenjen je bil v Peking. Iskanje skrivnostno izginulega letala se je na odmaknjen predel Indijskega oceana osredotočilo po številnih satelitskih posnetkih plavajočih predmetov, ki bi bili lahko povezani z letalom.

Po novi analizi poti letala se je iskalno območje v petek pomaknilo za okoli 1.100 kilometrov severovzhodno. Novi podatki namreč kažejo, da je letalo družbe Malaysia Airlines letelo hitreje, kot so sprva mislili, in tako prej ostalo brez goriva ter strmoglavilo.

Ne spreglejte