Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2018,
15.18

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

Martin Schulz Angela Merkel vlada Nemčija

Petek, 9. 2. 2018, 15.18

6 let, 2 meseca

Schulz brez zunanjega ministrstva, socialdemokrati razklani kot še nikoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Martin Schulz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvak nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz se je odpovedal položaju zunanjega ministra, ki naj bi ga po v sredo doseženem koalicijskem dogovoru zasedel v novi vladi kanclerke Angele Merkel.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pisno sporočil, da se odpoveduje vstopu v prihodnjo nemško vlado.

Kot je pojasnil, je napoved njegovega imenovanja za vodjo diplomacije sprožila ostro razpravo znotraj stranke, ta kaže, da bi lahko prav zaradi tega članstvo SPD na prihajajočem glasovanju celo zavrnilo vstop stranke v novo veliko koalicijo. Kot je dodal, upa, da se bodo z njegovo današnjo odločitvijo razprave znotraj SPD končale.

Nemški tabloid Bild je pred tem poročal, da naj bi vodstvo SPD postavilo Schulzu ultimat, da se mora položaju zunanjega ministra odpovedati do danes popoldne. Razlog za to naj bi bilo veliko nezadovoljstvo v članstvu SPD, še posebej v deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer ima SPD največ članov.

Socialdemokrati v pogajanjih iztržili največ, a so kljub temu nezadovoljni

Nezadovoljstvo s koalicijskim dogovorom o razdelitvi ministrstev je sicer javno izrazil tudi predhodnik Schulza na čelu SPD in odhajajoči zunanji minister Sigmar Gabriel.

"Ostaja samo še obžalovanje nad tem, kako nespoštljivo se pri nas v SPD vedemo drug do drugega in kako malo šteje dana beseda," je povedal očitno osebno razočarani Gabriel, ki se glede na koalicijski dogovor poslavlja od ministrskega stolčka.

Sigmar Gabriel bo moral kljub Schulzevi potezi zapustiti zunanje ministrstvo v Berlinu. | Foto: Reuters Sigmar Gabriel bo moral kljub Schulzevi potezi zapustiti zunanje ministrstvo v Berlinu. Foto: Reuters

Konservativna unija CDU in CSU ter SPD so po maratonskih pogovorih v sredo zjutraj vendarle dosegle dogovor o oblikovanju skupne vlade pod vodstvom Angele Merkel.

Analitiki se strinjajo, da je v pogajanjih veliko dosegla prav SPD, še posebej ko gre za razdelitev ministrskih resorjev, saj naj bi ji pripadla ministrstva za finance, zunanje zadeve in za delo.

Schulza bo na vrhu stranke zamenjala Andrea Nahles

A kljub temu del stranke še naprej nasprotuje vstopu v ponovno koalicijo z Merklovo. Končno besedo bo zdaj imelo več kot 460 tisoč članov stranke, ki bodo o tem glasovali od 20. februarja do 2. marca.

Schulz je sicer v sredo napovedal ne le verjetni odhod na zunanje ministrstvo, ampak tudi odstop z vrha stranke, na katerem je šele slabo leto dni. Na vrhu SPD naj bi ga zamenjala vodja poslancev v bundestagu Andrea Nahles, ki se mu je za to že zahvalila.

O tem naj bi sicer dokončno odločali na izrednem kongresu SPD, ki ga bodo sklicali po omenjenem glasovanju članstva o novi koaliciji.

Podmladek nemških socialdemokratov (SPD) je medtem uradno sprožil kampanjo, v okviru katere se zavzema za zavrnitev koalicijskega dogovora s konservativno unijo (CDU/CSU) na glasovanju članstva o podpori. Z dogovorom ni zadovoljen niti podmladek kanclerkine Krščansko-demokratske unije (CDU), saj se je stranka pogajanjih odrekla zunanjemu, finančnemu in notranjemu ministrstvu.
Ne spreglejte