Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2023,
7.49

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

98

Natisni članek

orožje vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 30. 1. 2023, 7.49

3 mesece, 3 tedne

341. DAN VOJNE V UKRAJINI

30 odstotkov Ukrajine je prekrite z minami in eksplozivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

98

Ukrajina | Ukrajinci navajajo, da je v vojni do zdaj umrlo 126.650 ruskih vojakov. | Foto Reuters

Ukrajinci navajajo, da je v vojni do zdaj umrlo 126.650 ruskih vojakov.

Foto: Reuters

"Približno 30 odstotkov Ukrajine je prekrite z minami in eksplozivi in ​​če jih ne odstranite, bi to lahko povzročilo učinek domin v Evropi in Afriki," je dejala ukrajinska uradnica Lesia Vasylenko. V govoru pred Parlamentarno skupščino Sveta Evrope je poudarila, da so te naprave nastavljene na kmetijskih in gozdnih območjih, pa tudi po mestih in vaseh.

Poudarki dneva:

21.19 Ukrajinska uradnica: 30 odstotkov Ukrajine je prekrite s protipehotnimi minami 

14.50 Na vzhodu Ukrajine se krepijo spopadi za mesto Vugledar
11.09 Ukrajina: Do zdaj je bilo ubitih 126.650 ruskih vojakov
9.54 V ruskem obstreljevanju Hersona najmanj trije mrtvi
9.08 "Ukrajina si zdaj želi letala F-16"
7.40 Scholz: Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal

21.19 Ukrajinska uradnica: 30 odstotkov Ukrajine je prekrite s protipehotnimi minami 

"Približno 30 odstotkov Ukrajine je prekrite z minami in eksplozivi in ​​če jih ne odstranite, bi to lahko povzročilo učinek domin v Evropi in Afriki," je dejala ukrajinska uradnica Lesia Vasylenko. 

V govoru pred Parlamentarno skupščino Sveta Evrope je dejala, da so te naprave zdaj nastavljene na kmetijskih in gozdnih območjih, pa tudi po mestih in vaseh.

Pred kratkim zapuščena območja so tista, ki pomenijo največjo nevarnost za življenja ljudi, je dejala.

14.50 Na vzhodu Ukrajine se krepijo spopadi za mesto Vugledar

Ruske sile napredujejo v okolici ukrajinskega mesta Vugledar v regiji Doneck na vzhodu države, je danes dejal vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin. Dodal je, da so okrepile svoje položaje v vzhodnem delu mesta. Ukrajinska stran to zanika in trdi, da je ruske napade v okolici mesta odbila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vugledar | Foto: Reuters Foto: Reuters Več preberite tukaj:

Vugledar
Novice Na vzhodu Ukrajine se krepijo spopadi za mesto Vugledar

11.09 Ukrajina: Do zdaj je bilo ubitih 126.650 ruskih vojakov

Ukrajinske oblasti so objavile novo oceno ruskih izgub med invazijo na Ukrajino.

Navajajo, da je do zdaj umrlo 126.650 ruskih vojakov.

9.54 V ruskem obstreljevanju Hersona najmanj trije mrtvi

V ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine so umrli najmanj trije ljudje, je v nedeljo zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem je po besedah guvernerja regije Harkov Olega Sinegubova v ruskem obstreljevanju drugega največjega ukrajinskega mesta umrla starejša ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruska vojska je danes ves dan kruto obstreljevala Herson," je v svojem rednem nagovoru v nedeljo zvečer dejal Zelenski in dodal, da sta bili v napadu ranjeni dve medicinski sestri. Skupno je napad zahteval tri smrtne žrtve in šest ranjenih.

Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300 tisoč prebivalcev, so kmalu po začetku vojne zasedle ruske sile. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknile prek reke Dneper. V zadnjem času je bila fronta na jugu Ukrajine precej mirnejša kot na vzhodu.

Medtem so ruski izstrelki v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov na vzhodu države zadeli "štirinadstropno stanovanjsko stavbo", je prek Telegrama sporočil guverner regije Sinegubov. "Tri žrtve so utrpele lažje poškodbe. Žal je umrla starejša ženska," je dejal in dodal, da je bila stavba "delno uničena".

Iz regije Zaporožje pa so tamkajšnji predstavniki Moskve sporočili, da so ukrajinske sile zadele železniški most, pri čemer naj bi umrli štirje ljudje, navaja AFP.

Ukrajina je v nedeljo izvedla "napad iz raketometa himars na železniški most čez reko Moločna", je na družbenih omrežjih zapisal proruski guverner regije Jevgenij Balicki in dodal, da so pri tem umrli štirje ljudje, pet pa je bilo ranjenih.

Omenjeni most je sicer v vasi severno od mesta Melitopol, ki je pod nadzorom ruskih sil. Po besedah Balickega popravilo mostu že poteka.

9.08 "Ukrajina si zdaj želi letala F-16"

Več vojaških uradnikov v Pentagonu tiho lobira za odobritev pošiljanja bojnih letal F-16 v Ukrajino za pomoč pri obrambi pred ruskimi brezpilotnimi letali in raketami, so za Politico potrdili trije viri.

Ameriška letala F-16 so že od začetka ruske invazije na ukrajinskem seznamu želja, vendar sta tako Washington kot Kijev do zdaj prednost namenjala topništvu, oklepnim vozilom in protiletalskim obrambnim sistemom zaradi potrebe po zaščiti civilne infrastrukture.

F-16 | Foto: Shutterstock F-16 Foto: Shutterstock

A glede na to, da namerava Ukrajina spomladi začeti novo ofenzivo za osvoboditev okupiranih ozemelj, obrambno ministrstvo ZDA, uradnik ministrstva in še dve osebi, ki sodelujeta v pogovorih Pentagona, vse bolj omenjajo pošiljanje bojnih letal Ukrajincem, so viri potrdili za Politico.

F-16 | Foto: Shutterstock F-16 Foto: Shutterstock "Mislim, da temu ne nasprotujemo," je o pošiljanju F-16 povedal visoki uradnik ameriškega obrambnega ministrstva, ki je hotel ostati anonimen. Poudaril pa je, da dokončne odločitve še niso sprejeli. 



7.40 Scholz: Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal

"Prispevali smo k temu, da se konflikt ne bi zaostril, saj bi to imelo resne posledice za ves svet, na primer vodilo bi v vojno med Rusijo in državami Nata /.../ Prizadevali smo si za to, do zdaj nam je uspelo in tako bo tudi v prihodnje," je dejal Scholz.

"Nobena država ne podpira Ukrajine bolj kot Nemčija," je poudaril nemški kancler in spomnil, da je Nemčija "tako kot druge države podpirala Ukrajino s finančno, humanitarno in vojaško pomočjo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za podporo Ukrajini, za resno razpravo, da bi sprejeli odločitve, ki jih je treba sprejeti, in to ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja," je poudaril Scholz. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Gre za podporo Ukrajini, za resno razpravo, da bi sprejeli odločitve, ki jih je treba sprejeti, in to ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja," je poudaril Scholz. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Potem ko je Nemčija pretekli teden odobrila dobavo težkih bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin pozval, naj Kijevu pošlje tudi bojna letala in rakete dolgega dosega. Razprava o tem je po besedah Scholza veliko prezgodnja.

"Nenavadno je, da se ta razprava odvija," je dejal na novinarski konferenci v čilski prestolnici Santiago de Chile in dodal, da se mora razprava o tako pomembnem vprašanju, kot je dobava orožja, osredotočiti na racionalne razloge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pretekli teden so britanski mediji poročali, da dobave bojnih letal Ukrajini ne izključuje Francija. Med obiskom v Londonu je predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud dejal, da mora Pariz "pustiti odprta vsa vrata" in da bo več znanega v prihodnjih tednih.

Ne spreglejte