Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2011,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivo Sanader Hrvaška Hypo Alpe Adria

Torek, 19. 7. 2011, 15.19

8 let

Sanader v četrtek pred preiskovalce protikorupcijskega urada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki so ga iz Salzburga prepeljali v zagrebški pripor v Remetincu, bo v četrtek predstavil svojo obrambo pred preiskovalci hrvaškega protikorupcijskega urada.

Hrvaški spletni portal index.hr pa ob sklicevanju na danes izpuščenega zapornika piše, da so ostali zaporniki Sanaderjev prihod v zapor Remetinec pozdravili z vzkliki "Ivo, lopov!". Njegov odvetnik Čedo Prodanović sicer ni potrdil, da so zaporniki bivšega premiera pričakali z omenjenimi gesli. Dodal pa je, da se Sanader ni pritoževal na pogoje v priporu. Prodanović je sicer zatrdil, da se Sanader nahaja na moškem oddelku in s tem zanikal navedbe medijev, da je bivši premier v celici na ženskem oddelku. "Sanader je sporočil, da se je vrnil prostovoljno" Sanaderjevi odvetniki so medtem obiskali svojega klienta v zaporu. "Sanader je sporočil, da se je na Hrvaško vrnil prostovoljno ter da ni prišel na maščevalno misijo," je po obisku Sanaderja povedal Prodanović. Kot je dodal, Sanader želi sodelovati v postopkih, ki so jih sprožili proti njemu, ter ovreči vse obtožbe brez kakršne koli politizacije ali prelaganja odgovornosti. Nekdanji premier ni več na invalidskem vozičku Prodanović je povedal, da Sanader ni več na invalidskem vozičku ter da je nazadnje, ko so ga videli prejšnji teden v Salzburgu, imel na nogi longeto. Prejšnji mesec se je namreč med telovadbo v priporu poškodoval. Sicer je Sanaderja takoj po ponedeljkovem prihodu v Remetinec pregledal zdravnik, kar je del postopka sprejema v priporu.

"Obiski" Sanaderja na sedežu protikorupcijskega urada, ki bodo potekali daleč od oči javnosti, bi lahko trajali več tednov, ocenjuje časnik Jutarnji list. Sklepa še, da bo bivši premier pred hrvaške sodnike verjetno stopil v začetku jeseni, kar bo tudi njegov prvi nastop v javnosti.

Ne bo se branil z molkom Proti Sanaderju trenutno poteka šest preiskav. Kot navaja Jutarnji list, bo lahko tožilstvo preiskavo za posamezni primer sklenilo in nato vložilo obtožnico, potem ko bo bivši premier predstavil svojo obrambo v tem primeru. Šele ko bo predstavil obrambo za določen primer, bodo lahko njegovi odvetniki dobili vpogled v celotno dokumentacijo tožilstva. Sanader se sicer naj ne bi branil z molkom, ampak bo skušal dokazati svojo nedolžnost ter izpodbijati konkretne obtožbe in izjave prič.

Kdaj se bo začelo prvo sojenje? V Jutarnjem listu ugibajo, da bosta prvi obtožnici vloženi v primeru domnevnega prejema provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem ter v primeru domnevnega prejema desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol. Od vložitve obtožnice pa do začetka sojenja naj ne bi trajalo več kot tri mesece.

Po ocenah Večernjega lista pa bi se prvo sojenje Sanaderju lahko začelo oktobra. Kot pojasnjuje, bo protikorupcijski urad kot poseben oddelek državnega tožilstva vsaj eno od šestih preiskav proti Sanaderju sklenil do konca poletja ter nato septembra vložil obtožnico. Tudi Večernji list ugiba, da bo prva obtožnica verjetno vložena za podkupnino, ki naj bi jo Sanader dobil od madžarskega Mola. Poudarja, da protikorupcijski urad nima nobenih rokov za zaslišanja, tako da lahko ta teoretično trajajo tudi več mesecev.

Obisk pri Sanaderju bo trajal največ 20 minut Zagrebški časnik dodaja, da bo Sanader v priporu v Remetincu lahko sprejel prve obiske že v sredo, če bo sodišče danes to dovolilo. Obisk traja največ 20 minut, z obiskovalci pa bo lahko govoril skozi stekleno steno oziroma prek telefona.

Kosorjeva: Vprašanje pravosodja in ne politike Medtem je hrvaška premierka Jadranka Kosor poudarila, da je postopek proti njenemu predhodniku "definitivno vprašanje pravosodja, nikakor pa ne politike". Na vprašanje, kaj pričakuje od hrvaškega pravosodja po izročitvi Sanaderja, je Kosorjeva izpostavila "hitro in učinkovito preiskavo", ter "pravično in hitro sojenje, če bo do njega prišlo". Premierka je poudarila, da je pravosodje samostojno in da je bilo to dejstvo pomembno tudi za sklenitev hrvaških pogajanj z EU.

Novinarje je zanimalo tudi, ali bi vrnitev Sanaderja lahko škodila HDZ. Kosorjeva je odgovorila, da je ravno vladajoča stranka na stežaj odprla vrata boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. "Naše temeljno načelo je, da nihče ni nedotakljiv in da je boj proti korupciji treba sprožiti proti vsem, ne glede na imena in priimke, strankarsko ali katero koli pripadnost," je ponovila Kosorjeva.

Milanović pričakuje pravično sojenje Vodja SDP Zoran Milanović pa je poudaril, da pričakuje pravično sojenje Sanaderju. Izpostavil je, da mora Hrvaška izvedeti, kako je delovala HDZ s Sanaderjem in njegovimi ljudmi na čelu, ter kako so financirali svoje predvolilne kampanje. Predsednik socialdemokratov ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo Sanader bremenil Kosorjevo. Poudaril je le, da morajo biti stranke politično, kazensko in državljansko odgovorne za škodo, ki so jo storile.

Ocenil je, da bo postopek proti Sanaderju nemogoče ločiti od predvolilne kampanje pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je vladajoča koalicija predlagala za 4. december.

Ne spreglejte