Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
7.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

11

Natisni članek

vojska Venezuela Juan Guaido

Četrtek, 31. 1. 2019, 7.24

5 let, 2 meseca

Samooklicani predsednik Venezuele želi na svojo stran pridobiti vojsko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

11

Več tisoč opozicijskih protestnikov v Venezueli s samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem na čelu je v sredo pozivalo vojsko, naj se odreče predsedniku Nicolasu Maduru, podpre njih in Guiadoja ter dopusti humanitarno pomoč v obubožano državo. Guaido je povedal, da se o tem na skrivaj pogovarja tudi z nekaterimi predstavniki vojske.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ulice Caracasa v sredo preplavila množica protestnikov, ki so ropotali z lonci, piskali s piščalkami in trobili. S transparenti so podpirali predvsem Guaidoja in pozivali k poštenim volitvam ter padcu Madura. Vojska, vrni si dostojanstvo, Guaido predsednik, Maduro uzurpator, ne diktaturi so le nekateri izmed napisov.

Protestov se je udeležil tudi Guaido, ki je vojsko pozval, naj se jim pridruži, predvsem pa naj ne uporabi sile proti njim. "Ne streljajte ljudi, ki zahtevajo pravice tudi za vaše družine," je dejal 35-letni predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, ki se je razglasil za začasnega predsednika, kot takega pa so ga priznale ZDA in druge države v regiji.

EU Madura poziva, naj razpiše predčasne volitve

Šest velikih članic EU je tudi pozvalo Madura, naj do tega konca tedna razpiše predčasne volitve, sicer bodo tudi same kot predsednika priznale Guaidoja. Maduro za zdaj na te pozive še ni odgovoril.

Guaido je medtem za New York Times še sporočil, da se je že srečal z nekaterimi predstavniki vojske, da bi dosegli odstavitev Madura. Da bi to lahko dosegli, je namreč ključno, da Maduro izgubi podporo vojske. A ta je glede na zagotavljanja visokih generalov še vedno neomajna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestnike v Caracasu je prek Twitterja podprl tudi ameriški predsednik Donald Trump. "Veliki protesti so danes po vsej Venezueli proti Maduru. Boj za svobodo se je začel," je zapisal. Sporočil je še, da se je po telefonu pogovarjal z Guaidojem in mu čestital za "zgodovinski prevzem predsedovanja". Zagotovil mu je tudi močno ameriško podporo Venezueli, da si ponovno pribori demokracijo, še poroča dpa.

Ne spreglejte