Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
6.48

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
evropski poslanci sodišče gladovna stavka predsednik Gruzija Mihail Sakašvili

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2022, 6.48

1 leto, 7 mesecev

Sakašvili po nekaj urah prekinil gladovno stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Mihail Sakašvili | 54-letni Sakašvili je bil lani premeščen v bolnišnico po 50-dnevni gladovni stavki v znak protesta proti zaprtju, ki so ga skupine za človekove pravice obsodile kot politično motivirano. | Foto Reuters

54-letni Sakašvili je bil lani premeščen v bolnišnico po 50-dnevni gladovni stavki v znak protesta proti zaprtju, ki so ga skupine za človekove pravice obsodile kot politično motivirano.

Foto: Reuters

Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki trenutno prestaja zaporno kazen v bolnišnici, je v sredo po nekaj urah prekinil gladovno stavko, ki jo je začel, ker se ni mogel udeležiti sodne obravnave glede svoje prošnje za izpustitev prek videopovezave iz bolniške sobe.

"Mihail Sakašvili je začel gladovno stavkati in zahteva, da se mu dovoli udeležba na sodnih obravnavah prek videopovezave," je iz civilne bolnišnice, kjer se že mesece zdravi pod oboroženim varstvom, za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov odvetnik Dito Sadzaglišvili.

Stavko prekinil po pozivu evropskih poslancev 

Nekaj ur pozneje pa je Sakašvili sporočil, da je gladovno stavko prekinil zaradi poziva skupine evropskih poslancev. Prosili so ga, naj prekine gladovno stavko, "da ne bi dal izgovora zdravnikom, da bi za njegovo zdravstveno stanje krivili njegova dejanja", je zapisal v sporočilu, ki ga je povzela AFP.

Mihail Sakašvili
Novice Sakašvili se je v zaporu zastrupil, grozi mu smrt

Evropski poslanci so mu obljubili, da bodo uporabili vsa diplomatska sredstva, da mu zagotovijo zaščito minimalnih pravic, je dodal.

Neodvisni zdravniki, ki so pregledali Sakašvilija, so večkrat opozorili, da je njegovo življenje ogroženo, saj mu odrekajo ustrezno zdravljenje. Eden od zdravnikov je povedal, da je od pridržanja izgubil okoli 40 kilogramov.

Njegovi odvetniki so zahtevali odlog zaporne kazni, za danes predvideno sodno obravnavo pa so morali preložiti, ker oblastem ni uspelo urediti videopovezave med sodno dvorano in Sakašvilijevo bolnišnico.

Sakašvilija, ki je bil predsednik Gruzije med letoma 2004 in 2013, so zaradi zlorabe položaja aretirali 1. oktobra lani, kmalu po tem, ko se je iz izgnanstva v Ukrajini skrivaj vrnil v Gruzijo. Ustanovitelj glavnega gruzijskega opozicijskega gibanja je bil v odsotnosti obsojen na šest let zapora.
Vladimir Putin
Novice Države, ki jih Rusija najbolj ogroža
Mihail Sakašvili
Novice V Gruziji množični protesti v podporo Sakašviliju
Protesti Gruzija
Novice Na protestih proti paradi ponosa v Gruziji poškodovanih več deset novinarjev #video
Gruzija avtomobili
Avtomoto Sredi Gruzije avtomobilski "bunker" s pravimi dragulji #foto
Nikoloz Basilašvili
Sportal Gruzijska policija pridržala teniškega igralca Basilašvilija, grozi mu zapor
Protestniki v Tbilisiju
Novice V Gruziji zaradi protivladnih protestov več aretacij
 
Ne spreglejte