Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2012,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija gledališče

Petek, 2. 11. 2012, 15.00

8 let

Rusko sodišče: Zavrnitev nove preiskave o drami s talci nezakonita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokrat rusko sodišče ni stopilo na stran države, temveč odločilo, da je bila zavrnitev nove kazenske preiskave o reševanju talcev v gledališču Dubrovka nezakonita.

Rusko sodišče je odločilo, da je bila zavrnitev nove kazenske preiskave o vodenju reševalne operacije ob drami s talci v gledališču Dubrovka pred desetimi leti "nezakonita in neupravičena". Mnogi so bili namreč prepričani, da bo sodišče tudi tokrat stopilo na stran države oziroma vplivnega preiskovalnega odbora, ruske različice ameriškega FBI-ja. A tega ni storilo, pač pa je pritrdilo svojcem žrtev in preživelih drame s talci, ki želijo, da se odgovorne za tragedijo končno pripelje pred roko pravice.

Preiskovalni urad je lani – kljub odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, da mora Rusija spet raziskati, zakaj je bilo v sporni operaciji ubitih 130 nedolžnih talcev in kdo je odgovoren za njihovo smrt – zavrnil ponovno odprtje omenjene preiskave.

Čečenski uporniki so zajeli 900 talcev Več kot 900 ljudi, med njimi številni otroci, se je 23. oktobra 2002 znašlo v rokah do zob oboroženih čečenskih upornikov, 21 moških in 19 žensk. Ti so tri leta po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil drugo čečensko vojno, zahtevali umik ruskih sil iz Čečenije, v nasprotnem primeru pa grozili z razstrelitvijo gledališča.

Zajetje talcev je trajalo dva dni in tri noči. Posebne ruske enote so nato 26. oktobra s pomočjo posebnega plina, ki so ga spustili po sistemu za zračenje, zavzele poslopje gledališča. Zaradi zastrupitve s plinom, katerega sestava še vedno ni znana, so umrli tudi številni talci. Vse upornike so nato pobili. Uporniki sami so sicer ubili le pet talcev.

Svojci žrtev prepričani, da so umrli zaradi neustrezne oskrbe Odvetnik svojcev žrtev Igor Trunov meni, da so mnogi talci umrli, ker niso dobili ustrezne zdravstvene oskrbe. Pomoč je bila slabo organizirana, reševalna vozila niso mogla priti do poslopja, bolnišnice niso bile pripravljene na sprejem toliko ljudi. Zdravniki niso poznali sestave plina in niso imeli dovolj protistrupa. Sprašuje se tudi, zakaj so vse ugrabitelje pobili, saj jih je plin onemogočil in bi jih lahko žive zajeli ter nato zaslišali.

Ruska sodišča so do zdaj sistematično zavračala vse tožbe nekdanjih talcev, ki so zaradi ravnanja oblasti zahtevali odškodnine.

Ne spreglejte