Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2018,
6.58

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

26

Natisni članek

Vasilij Nebenzija Rusija ZDA Sirija napad

Petek, 13. 4. 2018, 6.58

6 let

Rusija: Britanci so sodelovali pri kemičnem napadu v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

26

Vasilij Nebenzi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruska vojska je danes zatrdila, da ima dokaze, da je bil domnevni napad s kemičnim orožjem v sirski Vzhodni Guti nameščen po naročilu Londona. Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija pa je menil, da je pri vsem tem edini namen Zahoda strmoglavljenje vlade v Damasku.

Vojska ima "dokaze, ki kažejo na neposredno vpletenost Velike Britanije pri pripravi te provokacije v Vzhodni Guti", je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

London je po njegovih navedbah belim čeladam, ki pomagajo ponesrečencem na območjih pod nadzorom upornikov, naročil, naj uprizorijo domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma. Bele čelade so tudi prve poročale o napadu.

Moskva razpolaga s pogovori z osebami, ki so neposredno sodelovale pri širjenju video posnetkov, namenjenih temu, da bi verjeli, da je dejansko prišlo do napada s kemičnim, je navedel.

Rusija je že pred tem trdila, da gre za nameščen napad, niso pa doslej pri tem omenjali Londona. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je trdil, da je bil napad uprizorjen.


Morda vas zanima še:

"Nevarnost spopada obstaja, a panika je odveč"
Trump: Napad v Siriji se lahko zgodi kmalu ali sploh ne tako kmalu #video


Nebenzija je v četrtek pozval ZDA in njene zaveznice, naj se vzdržijo vojaške akcije v Siriji. Položaj je posebej nevaren, ker so v Siriji ruske enote in Nebenzija je izrazil upanje, da ne dosežejo točke brez vrnitve.

VS ZN je že v torek glasoval o treh predlogih resolucije glede domnevnega napada s kemičnim orožjem. Dva ruska predloga nista dobila niti devet glasov, ki so potrebni za potrditev resolucije brez veta, Rusija pa je vložila veto na ameriški predlog.

Švedska je v četrtek predlagala resolucijo, ki nalaga Guterresu, da v Sirijo pošlje delegacijo na visoki ravni, ki bo poiskala odgovore na vprašanja glede uporabe kemičnega orožja. Nebenzija se je Švedski zahvalil za pobudo, vendar dodal, da to zdaj ni prioriteta.

Mednarodni preiskovalci bodo delo v Dumi začeli jutri

V Sirijo potujejo preiskovalci Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki bodo skušali ugotoviti, ali je bilo 7. aprila v Dumi uporabljeno kemično orožje. Delo bodo začeli v soboto, vendar nimajo mandata, da ugotovijo, kdo je za napad odgovoren.

Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je zagotovil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj umiril žogo in nakazal, da se mu z vojaško akcijo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu ne mudi. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj umiril žogo in nakazal, da se mu z vojaško akcijo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu ne mudi. Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je po napadalnih uvodnih izjavah v četrtek malce umiril žogo in nakazal, da se mu z vojaško akcijo proti Al Asadu ne mudi. Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je za ameriško televizijo MSNBC povedala, da imajo dovolj dokazov za ukrepanje, predsednik pa trenutno proučuje vse možnosti.

Obrambni minister ZDA James Mattis je po drugi strani v senatu dejal, da še vedno iščejo dejanske dokaze o uporabi kemičnega orožja in si želijo inšpektorjev na terenu, da to ugotovijo. Osebno sicer verjame, da je kemični napadi bil.

ZDA v primeru ukrepanja ne bodo same, saj je britanska vlada v četrtek pooblastila premierko Thereso May, da se pridruži ZDA in Franciji pri načrtovanju vojaškega napada ali napadov v odgovor na napad s kemičnim orožjem. Opozicija zahteva glasovanje v parlamentu pred morebitno vojaško akcijo, kar pa za premierko ni zavezujoče.

Putin Macrona posvaril pred nevarnimi dejanji v Siriji

Danes je ruski predsednik Vladimir Putin v telefonskem pogovoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona posvaril pred "nevarnimi dejanji" v Siriji. Zahod se namreč pripravlja na odgovor na domnevni kemični napad v Siriji, med možnostmi pa je tudi vojaški napad. Macron se je medtem zavzel za okrepitev dialoga za zagotovitev miru v Siriji.

Ne spreglejte