Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
21.41

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

vojska vojaške vaje ZDA Kuba Rusija ruska vojska

Torek, 11. 6. 2024, 21.41

1 teden, 1 dan

Ruske vojaške vaje v Karibih: kaj bodo tri ruske ladje in jedrska podmornica počele na Kubi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
ruske ladje vaja | Po navedbah kubanskega zunanjega ministrstva na otok prihajajo tri ruske ladje: fregata Admiral Gorškov, naftni tanker in reševalni vlačilec.  | Foto Reuters

Po navedbah kubanskega zunanjega ministrstva na otok prihajajo tri ruske ladje: fregata Admiral Gorškov, naftni tanker in reševalni vlačilec.

Foto: Reuters

Tri ruske ladje in jedrska podmornica naj bi v sredo prispele na Kubo, kjer se bodo začele velike vojaške vaje, ki naj bi trajale vse do jeseni, so razkrili ameriški vojaški uradniki. Čeprav vaje naj ne bi predstavljale grožnje ZDA, ruska plovila že več dni budno spremlja ameriška mornarica.

Ruske vojaške ladje naj bi v Havano prispele v sredo in tam ostale do prihodnjega ponedeljka, ko naj bi se končale vojaške vaje, ki naj bi potekale tako na morju kot v zraku, je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo. Ameriški uradnik je dopisniku za nacionalno varnost CBS News povedal, da je ameriška obveščevalna skupnost ocenila, da na ruski jedrski podmornici, ki spremlja vojaške ladje, ni jedrskega orožja.

"Nič ne kaže na to in ne pričakujemo, da bi bilo na teh vajah ali na teh plovilih uporabljeno jedrsko orožje," je že prejšnji teden za CBS News povedal višji predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

S-400
Novice Trenutek, ko se rakete ATACMS srečajo z rusko protizračno obrambo S-400 #video

Katere ruske ladje prihajajo na Kubo?

Po navedbah kubanskega zunanjega ministrstva na otok prihajajo tri ruske ladje: fregata Admiral Gorškov, naftni tanker in reševalni vlačilec. Te tri ladje pa po podatkih ameriške vojske očitno spremlja tudi ruska jedrska podmornica.

Rusija bo na vojaških vajah uporabila fregato Admiral Gorškov za testiranje svojih hiperzvočnih križarskih raket Cirkon, ki lahko nosijo tudi jedrske konice, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ruske ladje so se danes obali Floride približale na vsega 40 kilometrov, na družbenih omrežjih pa so se pojavile tudi fotografije, ki so jih posneli potniki na križarskih ladjah, ki so tam izjemno priljubljene.

Po informacijah ameriške vojske rusko podmornico spremljajo dva ameriška rušilca ​​in dve manjši ladji, ki za sabo vlečeta sonarno opremo, trem ruskim ladjam pa sledita rušilec in plovilo ameriške obalne straže.

ruska vojska
Novice Ruska vojska začela kopensko ofenzivo v ukrajinski regiji Harkov

Fregata Admiral Gorškov in podmornica sta v Atlantiku izvajali vaje, ki so simulirale raketni napad na sovražne ladje, je v torek sporočilo rusko obrambno ministrstvo. To je objavilo tudi posnetek vaj:

Prihod ladij v Havano naj bi po informacijah kubanskega zunanjega ministrstva napovedali z 21 izstreljenimi salvami z ene od ruskih ladij, po prihodu pa naj bi se začele izvajati zračne in pomorske vaje na Karibih, v katerih naj bi sodelovali tudi bombniki dolgega dosega. Vaje naj bi potekale poleti in vse do jeseni, ko bo velika pomorska vaja. 

Po Kubi naj bi se Rusi odpravili proti Venezueli

"Očitno s tem sporočajo svoje nezadovoljstvo z našo pomočjo Ukrajini," je dejal Kirby in dodal: "Vaje bomo opazovali, jih spremljali, niso nas presenetile ... Ampak ne predvidevamo in ne pričakujemo kakršnekoli neposredne grožnje ameriški nacionalni varnosti, varnosti v karibski regiji ali kjerkoli drugje."

Ameriška uradnika sta v torek dejala, da naj bi se ruske ladje po Kubi odpravile v Venezuelo, vendar ni jasno, ali ju bo tudi na tej poti spremljala ruska jedrska podmornica.

Rusija, ruska mornarica, Črno morje
Novice Ruska črnomorska flota dobila novega poveljnika
Ne spreglejte