Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
8.32

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

napad vojska mornarica vojna Ukrajina Rusija

Petek, 4. 8. 2023, 8.32

8 mesecev

527. dan vojne v Ukrajini

Zelenski priznal: Tako se borimo med protiofenzivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Volodimir Zelenski | Ukrajina je protiofenzivo za osvoboditev zasedenih območij med rusko invazijo sprožila v začetku junija, vendar doslej o večjem napredku ni bilo poročil. | Foto Reuters

Ukrajina je protiofenzivo za osvoboditev zasedenih območij med rusko invazijo sprožila v začetku junija, vendar doslej o večjem napredku ni bilo poročil.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer priznal, da je ukrajinska protiofenziva zelo težka in da potekajo srditi spopadi tako na vzhodu kot jugu države. "Ne glede na to, kaj počne sovražnik, prevladuje ukrajinska vojska," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotovil v redni izjavi.

Poudarki dneva:

14.27 Ukrajina z droni zadela in onemogočila rusko amfibijsko ladjo

11.55 Zelenski potrdil srdite spopade med protiofenzivo
8.30 Ruske sile preprečile napade na rusko črnomorsko oporišče in Krim

14.27 Ukrajina z droni zadela in onemogočila rusko amfibijsko ladjo

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki ladje, ki naj bi bila poškodovana med napadom na črnomorsko oporišče v ruskem Novorosijsku. "Ukrajinska brezpilotna letala so napadla in uspela poškodovati rusko amfibijsko jurišno ladjo Olenegorski Gornik, ki zdaj lebdi na boku in jo vlečejo proč," piše NOELREPORTS, spletna stran, ki spremlja vojno v Ukrajini.

Rusija je zgodaj zjutraj zanikala, da bi bila ladja uničena in sporočila, da je odvrnila napade ukrajinskih mornariških in zračnih brezpilotnih letal na svojo pomorsko bazo v Novorosijsku.  "Sinoči so ukrajinske oborožene sile s pomočjo dveh dronov poskušale napasti pomorsko oporišče Novorosijsk," je na Telegramu objavilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da sta bili ladji odkriti in uničeni.

Na ruske trditve se je odzval vir iz ukrajinske varnostne službe (SBU): "Video prikazuje površinski dron SBU, naložen s 450 kilogrami TNT-ja, ki napada sovražno ladjo s približno 100 člani posadke." Poudarili so, da je bila posebna operacija izvedena skupaj z ukrajinsko mornarico. Zaradi napada ima ruska ladja zdaj veliko luknjo v trupu in je trenutno onesposobljena. "Zato so vse izjave Rusov o tako imenovanem odbitem napadu napačne," je poudaril vir iz SBU.

V Novorosijsku, velikem naftnem pristanišču, se konča 1500 km dolg naftovod od naftnih polj zahodnega Kazahstana in ruskih regij severno od Kaspijskega jezera. Skozi ta naftovod gre večina kazahstanske nafte za izvoz.

11.55 Zelenski potrdil srdite spopade med protiofenzivo

O še posebej srditih spopadih je Zelenski poročal z območja Limana, Bahmuta in Avdijivke na vzhodu Ukrajine.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu naj bi po današnjih navedbah ruske vojske obiskal ruske enote na fronti v Ukrajini, da bi opravil pregled tamkajšnjega poveljstva ruskih sil in se srečal s poveljniki. Med obiskom so ga seznanili z razmerami na fronti, on pa se je vojakom in poveljnikom "zahvalil za uspešno ofenzivo v Limanu", so po poročanju AFP še sporočili iz ruske vojske. Niso pa navedli, kdaj je bil Šojgu na obisku.

Fronto je nazadnje obiskal konec junija po poskusu upora skupine rukih plačancev Wagner.

8.30 Ruske sile preprečile napade na rusko črnomorsko oporišče in Krim

Rusko ministrstvo je na družbenem omrežju Telegram danes zjutraj sporočilo, da je ukrajinska vojska skušala izvesti napad na črnomorsko pomorsko oporišče ruske vojske v Novorosijsku s čolni brez posadke in droni, ki jih je uničila ruska mornarica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pristanišču Novorosijsk je tudi končni terminal naftovoda, po katerem čez Rusijo transportirajo večino kazahstanske nafte. Ruski mediji so danes poročali, da je kaspijski konzorcij, ki upravlja naftovod, sporočil, da naftovod nemoteno deluje, da pa je začasno prepovedano gibanje ladij v pristanišču.

Rusko obrambno ministrstvo je danes še sporočilo, da so ponoči nad Krimom uničili 13 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. Tudi Krim je v zadnjih tednih pogosteje tarča ukrajinskih napadov.

Aleksej Navalni
Novice Kako strogo bo Putin kaznoval svojega velikega nasprotnika?
Vladimir Putin
Novice Putin prosi za pomoč #video
Veganska hrana
Trendi Zaradi lakote umrla veganska vplivnica
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski po sestrelitvi dronov nad Moskvo: V Rusijo prihaja vojna
Ne spreglejte