Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
7.29

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Natisni članek

izgon Avstralija diplomati Rusija

Torek, 27. 3. 2018, 7.29

6 let

Ruske diplomate bo izgnala tudi Avstralija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Rusija, zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Številnim evropskim državam, ZDA in drugim britanskim zaveznicam se je z izgonom ruskih diplomatov v odgovor na napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji danes pridružila še Avstralija. Pred tem je v ponedeljek v usklajenem ukrepanju izgon skupno prek sto ruskih diplomatov napovedalo več kot 20 držav.

Avstralska vlada se je odločila za izgon dveh diplomatov, ki naj bi bila "neprijavljena obveščevalna uradnika". Državo morata zapustiti v sedmih dneh. Kot je pojasnil avstralski premier Malcolm Turnbull, odločitev odraža "šokantno naravo napada /.../, ki je ogrozil nešteto pripadnikov skupnosti".

Gre za napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju v Veliki Britaniji 4. marca. Ob sta v kritičnem stanju in v komi v bolnišnici. Za napadom naj bi glede na ugotovitve britanskih obveščevalcev stala Moskva, ta pa vsakršno vpletenost zanika.

Video: Planet TV

Evropske države in Trump izganjajo ruske diplomate, Slovenija jih bo pustila

Po mnenju Turnbulla je napad skladen z "vzorcem nepremišljenega in načrtnega ravnanja Rusije, ki predstavlja vse večjo grožnjo mednarodni skupnosti". "Takšnega napada ne more trpeti nobena suverena država," je dodal.

S tem je Avstralija podprla Veliko Britanijo v najobsežnejšem izgonu ruskega diplomatskega osebja v zgodovini. V akciji sodeluje že prek 20 držav, med njimi 16 držav članic EU.

V Moskvi so to akcijo ocenili za provokativno potezo, ki ne bo ostala brez odgovora.

Nato napovedal izgon sedmih ruskih diplomatov

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Bruslju sporočil, da je zavezništvo zaradi napada z živčnim strupom v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Rusija, umaknilo akreditacijo sedmim ruskim diplomatom, še trem pa je ne bodo izdali. Ruska misija pri Natu bo poslej lahko štela največ 20 članov, je sporočil Stoltenberg.

Ne spreglejte