Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2018,
15.48

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

21

Natisni članek

Rusija diplomati

Ponedeljek, 26. 3. 2018, 15.48

6 let

Evropske države in Trump izganjajo ruske diplomate, Slovenija jih bo pustila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

21

Rusija diplomati | Foto Reuters

Foto: Reuters

Diplomatski akciji izgona ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji sta se pridružili še Madžarska in Norveška. Obe bosta izgnali po enega ruskega diplomata. Skupaj je to svojo odločitev sporočilo 16 članic Evropske unije in še štiri članice Nata, pridružila pa se je tudi Ukrajina.

Gre za odziv na napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca. Ob sta v kritičnem stanju in v komi v bolnišnici. Za napadom naj bi glede na ugotovitve britanskih obveščevalcev stala Moskva, ta pa vsakršno vpletenost zanika.

Voditelji članic EU so v petek podprli britanske ocene, da za napadom najverjetneje stoji Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila. Že takrat so nekateri napovedali tudi izgon ruskih diplomatov.

Danes je prišlo do usklajene diplomatske akcije zdaj že skupaj 21 držav. Največ, kar 60 ruskih diplomatov bodo izgnale ZDA, ki so odredile tudi zaprtje ruskega konzulata v Seattlu. Ukrajina jih bo izgnala 13.

Nemčija, Francija, Poljska in Kanada so napovedale izgon po štirih ruskih diplomatov. Češka in Litva bosta izgnali po tri, Italija, Danska, Nizozemska, Španija in Albanija po dva, Hrvaška, Romunija, Latvija, Estonija, Švedska, Finska, Madžarska in Norveška pa po enega. Diplomati naj bi imeli za odhod od šest do sedem dni časa.

V Moskvi so to akcijo ocenili za provokativno potezo, ki ne bo ostala neodgovorjena. V Londonu pa so potezo zaveznikov toplo pozdravili. Slovenija se tej diplomatski akciji ni pridružila. Med njimi za zdaj tudi ne bo Avstrije in Slovaške.

Cerar: Slovenija za zdaj ne bo izgnala ruskih diplomatov 

Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov ali podobnih ostrih ukrepov zaradi vloge Rusije v napadu z živčnim strupom v Salisburyju, je pretekli teden v Bruslju povedal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Kot je povedal zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je še treba najprej ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

ZDA bodo izgnale 60 ruskih "vohunov"

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil za izgon 60 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vohuni. Odredil je tudi zaprtje ruskega konzulata v Seattlu.

Po navedbah visokih predstavnikov Trumpove administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 "znanih obveščevalcev" na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v prihodnjih sedmih dneh.

Bela hiša je sporočila, da konzulat v Seattlu zapirajo, ker je ta bil v središču vohunskih dejavnosti proti pristanišču za vojaške podmornice in letalskemu podjetju Boeing.

Na Hrvaškem bodo enega Rusa razglasili za nezaželenega

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Zagrebu povedal, da so se po današnjih posvetovanjih s predsednikoma države in sabora Kolinde Grabar-Kitarović in Gordana Jandrokovića odločili za izraz solidarnosti z Veliko Britanijo in da bodo enega izmed ruskih akreditiranih diplomatov razglasili za nezaželeno osebo na Hrvaškem.

Ne spreglejte