Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
17.30

Osveženo pred

2 uri, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Natisni članek

Ukrajina Vojna v Ukrajini Rusija Kursk

Sreda, 11. 9. 2024, 17.30

2 uri, 36 minut

Ruska vojska naj bi začela protiofenzivo v regiji Kursk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Kursk | Domnevni ruski protinapad je prvi resen poskus Moskve, da bi pregnala ukrajinske enote iz Kurska. | Foto Reuters

Domnevni ruski protinapad je prvi resen poskus Moskve, da bi pregnala ukrajinske enote iz Kurska.

Foto: Reuters

Ruska vojska je po današnjih navedbah visokega ruskega vojaškega predstavnika sprožila protiofenzivo v zahodni ruski regiji Kursk, v katero je v začetku avgusta vdrla ukrajinska vojska. Poveljnik čečenske specialne enote Akhmat, generalmajor Apti Alaudinov, je sporočil, da so ukrajinske vojake pregnali iz skoraj desetih krajev.

Alaudinov, ki je tudi namestnik vodje vojaško-političnega oddelka ruskega obrambnega ministrstva, je na svojem kanalu na omrežju Telegram delil videoposnetek zajetja osmih ukrajinskih vojakov v tej ruski regiji ob meji z Ukrajino. Verodostojnosti posnetka sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi resen poskus Ukrajince pregnati iz Kurska

Da je ruska vojska začela pomembno protiofenzivo v Kursku, so poročali tudi trije vplivni proruski vojaški blogerji, poroča tiskovna agencija Reuters. Po navedbah enega od njih je ruska vojska zmanjšala ukrajinsko območje nadzora blizu meje z Ukrajino. Po navedbah drugega pa je ruska vojska iz rok ukrajinskih enot zavzela več vasi in Ukrajince potisnila južno od kraja Snagost.

Domnevni ruski protinapad je prvi resen poskus Moskve, da bi pregnala ukrajinske enote iz Kurska, čeprav so neodvisni vojaški strokovnjaki doslej potrdili le napredovanje kolone ruskih oklepnih vozil od vasi Korenjevo do Slagosta na jugu. Tudi rusko obrambno ministrstvo še ni uradno objavilo ponovnega zavzetja krajev v Kursku. Po poročanju agencije Reuters so sporočili le, da je ruska vojska porazila ukrajinske enote v več vaseh v Kursku. Kijev medtem razmer še ni komentiral.

Jens Stoltenberg v Bruslju
Novice Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku

Niso uspeli oslabiti Rusov na glavni fronti

Ukrajinska vojska je 6. avgusta nepričakovano vdrla v regijo Kursk, kjer je po lastnih navedbah med ofenzivo zasedla več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja in sto krajev ter zajela številne ruske vojake. Ruski viri to zanikajo. Po poročanju dpa je bil cilj prisiliti Moskvo, da za potrebe obrambe v Kursku umakne vsaj del svojih vojakov iz vzhodne ukrajinske regije Doneck.

Po mnenju vojaških opazovalcev se ta načrt ni obnesel. Čeprav je rusko vojaško vodstvo umaknilo nekaj enot iz Ukrajine, da bi zaščitili Kursk, namreč ni oslabilo svoje glavne osi napada.

Ukrajinska vojska
Novice Končno odštevanje: je to pravi razlog za ukrajinski vdor v regijo Kursk?
Josep Borrell
Novice Borrell ukrajinsko ofenzivo v regiji Kursk označil za hud udarec za Putina
Ne spreglejte