SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruska duma prepovedala javne izjave o homoseksualnosti

3

termometer

 | Foto:
Poslanci ruske dume so v prvem branju z veliko večino potrdili zakon, ki prepoveduje "homoseksualno propagando".

Zakon je dobil močno podporo kljub protestu homoseksualnih aktivistov, na katerem je bilo več kot 20 ljudi tudi aretiranih. Od 450 poslancev dume jih je zakon danes potrdilo 388. Zakon bo sicer v veljavo stopil šele potem, ko ga spodnji dom ruskega parlamenta potrdi v drugem in v tretjem branju, nato pa ga odobri še zgornji dom parlamenta. Končni akt je podpis predsednika Vladimirja Putina.

Zakon naj bi sicer prepovedal pozitivne javne izjave o homoseksualnosti po vsej Rusiji. Za posameznike, ki bi si takšne izjave privoščili, predvideva do 5.000 rubljev (124 evrov) kazni, medtem ko bi morale pravne osebe, ki bi izvajale takšno "propagando", plačati do 500.000 rubljev (12.359 evrov) kazni.

"Zakon ne definira, kaj pravzaprav je homoseksualna propaganda, razlogi za to pa so očitni, saj potemtakem homoseksualna propaganda niti ne obstaja," je po poročanju BBC-ja povedala novinarka pri ruskem časopisu Nova Gazeta Jelena Kostjučenko.

Podporniki zakona med drugim trdijo, da je ta nujen zaradi zaščite otrok

Spopadi med podporniki in nasprotniki zakona Še pred glasovanjem se je sicer pred dumo zgodil incident. Zbrali so se namreč tako nasprotniki kot tudi podporniki zakona. Homoseksualni aktivisti so se začeli protestno poljubljati, radikalni ruski pravoslavci pa so jih nato začeli obmetavati z jajci in barvo. Moskovska policija je aretirala najmanj 20 ljudi.

Sankt Peterburg že sprejel takšno zakonodajo Podobna zakonodaja v Rusiji sicer ni novost, saj so jo že sprejele nekatere lokalne skupnosti, med drugim mesto Sankt Peterburg. Ponekod je tako na primer nezakonito že mahanje z mavrično zastavo, ki je simbol mednarodnega gibanja za pravice gejev in lezbijk. Strokovnjaki svarijo, da takšni zakoni lahko spodbujajo nasilje proti istospolno usmerjenim in zmanjšujejo zavedanje javnosti o spolno prenosljivih boleznih.

Homoseksualnost v Rusiji od leta 1993 ne velja več za kaznivo dejanje, a ostaja močno stigmatizirana. Tako je moskovsko vrhovno sodišče lani prepovedalo gejevske parade v Moskvi, zaradi česar je Evropsko sodišče za človekove pravice Rusijo oglobilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin