Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2024,
17.15

Osveženo pred

8 ur, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Natisni članek

dron orožje vojna Ukrajina Rusija

Nedelja, 15. 9. 2024, 17.15

8 ur, 4 minute

Rusija ima novo zmogljivo orožje. V napadu na stolpnico najmanj 30 ranjenih, tudi otroci. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

Lani je Rusija začela proizvajati novo brezpilotno letalo z dosegom okoli 1.500 kilometrov, imenovano Garpiya -A1, ki je narejeno iz kitajskih motorjev in drugih delov. Rusi so tovrsten dron že uporabili v vojni v Ukrajini, poroča Reuters. Tudi danes Rusi še naprej napadajo Ukrajino. V mestu Pokrovsk na vzhodu Ukrajine je v napadu na bencinski servis umrla najmanj ena oseba, v Harkovu pa je bila zadeta stanovanjska stolpnica, pri čemer je bilo ranjenih najmanj trideset ljudi, med njimi tudi otroci. 

Reuters je pridobil dokumente, iz katerih je razvidno, da je IEMZ Kupol, hčerinsko podjetje ruskega državnega proizvajalca orožja Almaz-Antej, od julija 2023 do julija 2024 izdelalo več kot 2.500 tovrstnih dronov, čeprav obstoj novega ruskega drona, ki vključuje kitajsko tehnologijo, uradno še ni bil objavljen.

Brezpilotni dron Garpiya-A1 | Foto: X/@MidnightVision5 Brezpilotni dron Garpiya-A1 Foto: X/@MidnightVision5

IEMZ Kupol in Almaz-Antey na Reutersovo poizvedovanje nista odgovorila, sta pa dva vira obveščevalnih služb povedala, da so bili droni Garpiya-A1 poslani v Ukrajino, z njimi pa ciljajo tako na vojaške kot civilne cilje. Nova brezpilotna letala so povzročila precejšnjo škodo na kritični infrastrukturi, povzročila pa so tudi človeške žrtve – tako vojaške kot civilne.

Odziv Kitajske: Ni mednarodnih omejitev za trgovino Kitajske z Rusijo 

Tudi rusko obrambno ministrstvo še ni komentiralo uporabe tega orožja, kitajsko zunanje ministrstvo pa je v izjavi za Reuters dejalo, da Peking strogo nadzoruje izvoz predmetov za vojaško uporabo, vključno z droni. "V zvezi z ukrajinsko krizo je bila Kitajska vedno zavezana k spodbujanju mirovnih pogajanj in političnim rešitvam," so še zapisali v izjavi in ​​dodali, da "ni mednarodnih omejitev za trgovino Kitajske z Rusijo."

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer prejšnji teden Kitajsko pozval, naj preneha podpirati rusko vojno v Ukrajini, in dejal, da je pomoč Pekinga "pomemben dejavnik" pri nadaljevanju konflikta.

Ruska vojska nadaljuje napade na vzhodu Ukrajine (dopolnjeno)

Ruska vojska je danes obstreljevala mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, so sporočile tamkajšnje oblasti. Rusi naj bi se Pokrovsku, ki velja za eno ključnih oporišč ukrajinskih sil na tem območju v regiji Doneck, približali na manj kot deset kilometrov.

"Sovražnik je s topniškim izstrelkom zadel stavbo v bližini bencinske črpalke," so lokalne oblasti v mestu Pokrovsk davi sporočile na omrežju Telegram, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekaj ur kasneje je sledil še en napad, v katerem je bila ubita najmanj ena oseba.

Ruska vojska, ki na vzhodu Ukrajine postopoma napreduje in je v zadnjih tednih zavzela več vasi, se je mestu Pokrovsk po navedbah vojaških opazovalcev približala na manj kot deset kilometrov. Oblasti v Pokrovsku so v zadnjih dneh poročale o več ruskih napadih, ki so poškodovali dva mostova v mestu, ter o težavah pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek priznal, da je stanje na vzhodu države "zelo zahtevno", danes pa je na omrežju X sporočil, da je ruska vojska samo ta teden nad Ukrajino skupno izstrelila približno 30 različnih raket, več kot 800 vodenih zračnih bomb in skoraj 300 brezpilotnih letalnikov. "Ukrajina potrebuje močno podporo naših partnerjev. Vse, kar bo Rusijo prisililo, da konča to vojno," je še zapisal.

Stanovanjska stolpnica je po napadu zagorela.  | Foto: Reuters Stanovanjska stolpnica je po napadu zagorela. Foto: Reuters O ruskem zračnem napadu so kasneje poročali tudi iz Harkova na severovzhodu Ukrajine, kjer je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Harkovski župan Igor Terehov je dejal, da je ruska vojska zadela stanovanjsko stolpnico, v kateri je nato izbruhnil požar, po njegovih besedah so med ranjenimi tudi otroci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev, eksplozije, napad, rakete
Novice Ruska grožnja s popolnim uničenjem Kijeva: "Mesto se bo stalilo"
Izmenjava ujetnikov Ukrajina
Novice Velika izmenjava ujetnikov med Rusijo in Ukrajino: "Naši ljudje so doma."
ATACMS
Novice Za zdaj brez zelene luči Ukrajini, da zapreti Rusiji z raketami dolgega dosega
Vladimir Putin
Novice Putin: Zelena luč Ukrajini za uporabo izstrelkov dolgega dosega bi pomenila vstop Nata v vojno

 

 

 

Ne spreglejte