Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2024,
7.57

Osveženo pred

1 ura, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Natisni članek

Atacms Vojna v Ukrajini Joe Biden Ukrajina Rusija

Sobota, 14. 9. 2024, 7.57

1 ura, 49 minut

Za zdaj brez zelene luči Ukrajini, da zapreti Rusiji z raketami dolgega dosega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Joe Biden, Keith Starmer | Joe Biden in Keir Starmer v Beli hiši.  | Foto Guliverimage

Joe Biden in Keir Starmer v Beli hiši.

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Keir Starmer po petkovem srečanju v Beli hiši nista napovedala zelene luči Ukrajini za uporabo zahodnega orožja za napade na cilje v notranjosti Rusije. Biden je na vprašanje o grožnjah z vojno med Rusijo in zahodom odgovoril, da o Vladimirju Putinu ne razmišlja veliko.

Do srečanja med voditeljema ZDA in Velike Britanije je prišlo v času, ko si Kijev močno prizadeva za dovoljenje za uporabo orožja dolgega dosega. Ruski predsednik Putin je v četrtek opozoril, da bi dovoljenje Ukrajini pomenilo, da je Nato sprožil vojno proti Rusiji.

Američani bi dovolili uporabo britanskih, ne pa tudi lastnih raket

Ameriški mediji ugibajo, da je Biden pripravljen Ukrajini dovoliti uporabo britanskih raket storm shadow in podobnega francoskega streliva z uporabo ameriške tehnologije, ne pa tudi samih raket ATACMS ameriške izdelave.

Vladimir Putin
Novice Putin: Zelena luč Ukrajini za uporabo izstrelkov dolgega dosega bi pomenila vstop Nata v vojno

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je pred srečanjem v Beli hiši novinarjem zagotovil, da odločitve o tem v petek ne bo. "Ne pričakujte kakšnega sporočila o tem, vsekakor ne z naše strani," je dejal Kirby.

Britanski novinar je sicer v Ovalni pisarni Bidna vprašal o tem, ameriški predsednik pa mu je zabrusil, naj počaka na njegovo izjavo. Po izjavi je nato odgovoril, da ne razmišlja veliko o Putinu in potrdil, da bosta s Starmerjem govorila o orožju dolgega dosega.

Rakete ATACMS so se izkazale za nočno moro ruskih oboroženih sil v Ukrajini.  | Foto: Reuters Rakete ATACMS so se izkazale za nočno moro ruskih oboroženih sil v Ukrajini. Foto: Reuters

"Prevladalo bo ukrajinsko ljudstvo"

"Najprej Ukrajina – rad bi se vam zahvalil za vodilno vlogo na tem področju. ZDA so zavezane, da bodo skupaj z vami pomagale Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo. Jasno je, da Putin v tej vojni ne bo zmagal. Prevladalo bo ukrajinsko ljudstvo," je Starmerju povedal Biden.

Dodal je, da bosta govorila tudi o prizadevanjih za sklenitev dogovora na Bližnjem vzhodu za izpustitev talcev, prekinitev ognja in povečanje humanitarne pomoči prebivalcem Gaze. Izpostavil je še partnerstvo obeh držav z Avstralijo v Indo-pacifiku (Aukus).

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ofenziva v Kursku upočasnila napredovanje ruskih sil na vzhodu Ukrajine

Naslednji meseci bodo ključni

Starmer je dejal, da bodo naslednji tedni in meseci ključni za podporo Ukrajini v njeni borbi za svobodo, veseli pa se tudi pogovorov o Bližnjem vzhodu in drugih delih sveta. "Pri teh globalnih vprašanjih imamo skupne cilje, zato je za nas zelo pomembno, da se pogovorimo tudi o širši strategiji," je dejal.

Bela hiša je po sestanku sporočila, da sta voditelja ponovno potrdila svojo neomajno podporo Ukrajini, izrazila globoko zaskrbljenost zaradi oskrbe Rusije z orožjem iz Irana in Severne Koreje ter zaradi podpore Kitajske ruski obrambni industrijski bazi.

Poudarila sta trdno zavezo varnosti Izraela, nujnost dogovora o prekinitvi ognja v Gazi, ki bo osvobodil talce in omogočil večjo pomoč, ter da mora Izrael storiti več za zaščito civilistov in reševanje težkih humanitarnih razmer v palestinski enklavi.

Obsodila sta napade Hutijevcev, ki jih podpira Iran, na ladje v Rdečem morju in razpravljala o sodelovanju na področju čiste energije in naprednih tehnologij, o programu AUKUS ter priložnostih za poglobitev gospodarskih vezi.

Ne spreglejte