Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 4. 2021,
8.22

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,32

12

Natisni članek

cia Bela hiša

Petek, 30. 4. 2021, 8.22

2 leti, 11 mesecev

Rusija ali Kitajska? Z zvočnimi napadi tudi nad Belo hišo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,32

12

bELA HIŠA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški organi pregona preiskujejo vsaj dva incidenta znotraj svojih meja, ki jih povezujejo z za zdaj neznanim orožjem. Prvič so Američani podoben napad uradno zaznali leta 2016 na Kubi, že leta 2019 pa so nekateri javni uslužbenci z dostopom do strogo varovanih podatkov poročali o podobnih incidentih na ameriških tleh.

FBI s pomočjo drugih ameriških organov pregona preiskuje vsaj dva napada na ameriških tleh z neznanim orožjem, poroča CNN. Eden izmed preiskovanih napadov se je zgodil tudi poleg Bele hiše, posledice pa je čutil tudi eden izmed zaposlenih v administraciji predsednika ZDA. Že leta 2019 je o podobnem napadu poročal eden izmed takratnih uslužbencev Bele hiše, ki je v času dogodka sprehajal svojega psa v predmestju Washingtona.

NSA
Novice Razkrili novo afero: "Kot da bi ZDA ukradli jedrsko podmornico"

Zvočni napadi

Kakšno orožje je bilo uporabljeno v napadu, še ni jasno. Ameriška akademija znanosti je konec lanskega leta izdala poročilo, v katerem govori o orožju, ki uporablja neznano usmerjeno energijo na radiofrekvencah. Ameriški novinarji so takrat pisali o "soničnih" oziroma zvočnih napadih. Napadeni sicer v večini primerov poročajo le o vrtoglavici, slabosti, glavobolih in drugih lažjih simptomih. Nekatere žrtve pa so utrpele hujše poškodbe, med drugim se je lani zaradi poškodb možganov moral predčasno upokojiti agent Cie.

Lasersko orožje
Novice Neustavljivo orožje z neba ali novo laganje tisočem Slovencev?

Havanski sindrom

Prvič so o posledicah uporabe neznanega orožja poročali ameriški diplomati na Kubi, zato so postale znane kot havanski sindrom. V zadnjih letih so o podobnih napadih poročali agenti Cie ter ameriški diplomati, ki služijo na Kitajskem in v Rusiji. Kot poroča CNN, sta zato med glavnimi osumljenimi za napade Kitajska in Rusija.

Washington
Novice Napad Trumpovih privržencev na kongres: umrli štirje ljudje #foto #video
Ne spreglejte