Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
13.51

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

Natisni članek

droni napad protizračna obramba Ukrajina Rusija Su-27

Torek, 2. 7. 2024, 13.51

1 dan, 22 ur

ZDA Ukrajini pošiljajo novo ogromno pošiljko orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67
Su-27 | V napadu naj bi uničili pet ukrajinskih bojnih letal, še dve, ki sta bili na popravilu, pa naj bi bili poškodovani. | Foto Guliverimage

V napadu naj bi uničili pet ukrajinskih bojnih letal, še dve, ki sta bili na popravilu, pa naj bi bili poškodovani.

Foto: Guliverimage

ZDA bodo Ukrajini zagotovile nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 2,3 milijarde dolarjev, ki bo med drugim vključeval ključne sisteme zračne obrambe in protitankovsko orožje, je danes napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

 

"ZDA bodo kmalu napovedale več kot 2,3 milijarde dolarjev nove varnostne pomoči Ukrajini. Ta sveženj bo zagotovil več sistemov zračne obrambe, protitankovsko orožje in drugo ključno strelivo, ki ga bodo črpali iz ameriških zalog," je Austin dejal ob začetku srečanja z ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

Ukrajinske sile se medtem še naprej borijo proti napredovanju ruskih enot, ki so v zadnjem času zavzele več vasi na vzhodu Ukrajine, poroča AFP.

Umerov se je Austinu zahvalil za pomoč Washingtona in dejal, da bodo s to podporo ustavili rusko agresijo.

ZDA so Ukrajini doslej namenile za več kot 51 milijard dolarjev orožja, streliva in druge pomoči 

ZDA so od začetka ruske agresije februarja 2022 Ukrajini doslej namenile za več kot 51 milijard dolarjev orožja, streliva in druge vojaške pomoči.

V luči bližajočega se vrha zveze Nato, ki bo prihodnji teden potekal v Washingtonu ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, je Austin znova napovedal nadaljnje korake v smeri sprejema Ukrajine v Nato.

"Veselim se, da se bomo pogovarjali o nadaljnjih načinih za izpolnitev neposrednih varnostnih potreb Ukrajine in za oblikovanje prihodnjih sil, ki bodo preprečile še večjo rusko agresijo," je dejal. Ob tem je spomnil, da sta ZDA in Ukrajina pred kratkim podpisali desetletni dvostranski varnostni sporazum.

Umerov pa je dejal, da si Ukrajina želi postati članica čezatlantskega zavezništva, in izrazil upanje, da bo kmalu prejela tudi uradno povabilo.

Rusi: Napadli smo ukrajinsko letalsko oporišče in uničili pet lovcev tipa su-27

Rusija trdi, da je v napadu na letalsko oporišče ukrajinskih sil uničila pet lovcev tipa su-27, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Napad naj bi se po nekaterih virih zgodil v ponedeljek, iz Ukrajine in Rusije pa tudi danes prihajajo poročila o medsebojnem obstreljevanju in sestrelitvah dronov.

Ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile z raketami zadele ukrajinsko oporišče v kraju Mirgorod okoli 150 kilometrov od ruske meje. V napadu naj bi uničili pet ukrajinskih bojnih letal, še dve, ki sta bili na popravilu, pa naj bi bili poškodovani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko vojaško letalstvo ima omejeno vlogo 

Ministrstvo je obenem na omrežju Telegram objavilo posnetke napada in škode, ki ga je ta povzročil. O napadu so že v ponedeljek poročali posamezni vojaški blogerji. Ukrajinski vojni poročevalci so medtem povzemali vojaške poveljnike, ki naj bi bili nezadovoljni zaradi pomanjkljive zaščite parkiranih letal.

Ukrajinsko vojaško letalstvo ima sicer v trenutnem konfliktu omejeno vlogo, a Kijev upa, da bi to lahko spremenili s prihajajočimi pošiljkami ameriških lovcev tipa f-16, k dobavi katerih se je zavezalo več zahodnih držav.

Iz več ukrajinskih regij danes poročajo o novem ruskem obstreljevanju, ukrajinske sile pa so v zadnjih 24 urah znova obstreljevale ruski Belgorod in pri tem ubile eno osebo, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Ruska obramba je sestrelila tudi pet ukrajinskih dronov 

Ruska zračna obramba je danes sestrelila tudi pet ukrajinskih dronov nad čezmejno regijo Brjansk, navaja portal ruske tiskovne agencije Tass.

Nadaljujejo se tudi vsakodnevni spopadi med vojskama. Po navedbah Kijeva si ruske sile med drugim še naprej neuspešno prizadevajo, da ukrajinsko vojsko potisnejo z levega brega Dnepra v delno zasedeni regiji Herson, piše portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Viktor Orban in Volodimir Zelenski
Novice Orban v Kijevu pozval k mirovnim pogajanjem
Ukrajina, Tank, Rusija, uničen tank
Novice Rusija zavzela še dve vasi na vzhodu Ukrajine
Nigel Farage in Putin
Novice Britanskega politika presenetili s fotografijo Putina #video
Ne spreglejte