Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
19. 10. 2017,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

Katalonija Španija referendum neodvisnost

Četrtek, 19. 10. 2017, 10.49

6 let, 6 mesecev

Rupel: Ukrepi Madrida so represivni in avtoritarni. Tega v Evropi nismo vajeni.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Dimitrij Rupel | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Če bo Španija Kataloniji ukinila avtonomijo, bo ta poteza kontraproduktivna, slaba za Španijo in resen opomin Evropski uniji, ki se ni pravočasno zdramila in ukrepala," poudarja nekdanji zunanji minister in vodja mednarodnih opazovalcev na katalonskem referendumu o neodvisnosti Dimitrij Rupel.

Katalonski voditelj Carles Puigdemont ni prekinil procesa osamosvajanja in je napovedal, da bo enostransko razglasil neodvisnost, če bo Španija Kataloniji vzela avtonomnost. V odgovor je Španija napovedala suspenz katalonske avtonomije.

Rupel svari pred prehitro razglasitvijo samostojnosti

"Da Madrid izsiljuje s temi ukrepi, je zelo slabo, to so avtoritarni in represivni ukrepi, ki jih v Evropi nismo vajeni vse od hladne vojne. Če hoče Evropska unija ohraniti verodostojnost, mora poseči v dogajanje. V Barceloni obstajajo težnje, da bi ta konflikt uporabili za razglasitev samostojnosti. Pravico imajo storiti, kar hočejo, a mislim, da bi to bilo prekmalu, da Katalonija še ni dovolj pripravljena na samostojno življenje in da bo imela velike težave," pravi Rupel in dodaja:

"Slovenci imamo neko izkušnjo s tem. Veste, da smo po plebiscitu z razglasitvijo samostojnosti čakali kar precej časa in se pripravljali. Trenutno stanje v Španiji je zelo neprijetno in upam, da Kataloniji ne bodo ukinili avtonomije. Če se bo to zgodilo, pa se bo napetost - ki je Evropska unija še posebej v tem trenutku ne potrebuje, saj ima veliko drugih težav -, samo še stopnjevala."

"Evropski uniji morebitno naraščanje števila držav ne bi škodilo"

Mnogi se medtem bojijo, da bi prebivalci Korzike, Baski, Škoti in še kateri drugi evropski narodi šli po poti Katalonije, kar bi po mnenju nekaterih lahko pomenilo celo razpad Evropske unije.

"Vsi narodi imajo pravico do samoodločbe. To je vrhovno pravilo mednarodnega prava. Evropski uniji morebitno naraščanje števila držav ne bi škodilo. Poglejte ZDA, ki imajo 50 držav. Če bi se EU razvijala v smeri večje razčlenjenosti, bi tudi mi potrebovali predsedniški sistem in spremembe na ustavni ravni, a za zdaj ne vidim posebne nevarnosti, da bi katera narodnostna skupnost posnemala Katalonce," pravi Rupel.

 

Ne spreglejte