SiolNET. Novice Svet
7,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija bo suspendirala katalonsko avtonomijo #video

7,88

termometer

Carles Puigdemont
Foto: Reuters

Španija je napovedala suspenz katalonske avtonomije, potem ko katalonski voditelj Carles Puigdemont do v Madridu postavljenega roka ni prekinil procesa osamosvajanja in je napovedal, da bo, če bo Španija Kataloniji vzela avtonomnost, enostransko razglasil neodvisnost.

V Madridu so napovedali, da bodo, če bo Katalonija nadaljevala korake proti neodvisnosti, uporabili 155. člen španske ustave, ki predvideva odvzem avtonomije pokrajini. Madrid je Barceloni ponudil tudi možnost, da sami razglasijo predčasne regionalne volitve, kar pa so Katalonci zavrnili.

Katalonski voditelj je danes pred iztekom zadnjega roka, ki mu ga je postavil Madrid, na španskega premierja Mariana Rajoya naslovil pismo, v katerem piše, da je katalonska neodvisnost še vedno suspendirana, hkrati pa španskega premierja poziva, naj ne uporabi 155. člena ustave. Če se bo za to vendarle odločil, namesto da bi začel pogovore s Katalonci, pa je Puigdemont napovedal uradno uveljavitev neodvisnosti.

[video: 65622 / ]


Planet TV, novinar: Nataša Jager Radin

 

Kaj prinaša t. i. jedrska opcija?

155. člen ustave doslej še nikoli ni bil uporabljen. Osrednjim oblastem v primeru, ko regionalne oblasti kršijo ustavo ali delujejo močno v nasprotju interesov Španije, dopušča prevzem neposrednega nadzora nad regijo, odstavitev regionalne vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev, lahko pa bi se odločili tudi za menjave na nekaterih drugih ključnih položajih, kot je na vrhu katalonske regionalne policije in civilne zaščite. Prvi korak uporabe tega člena - uraden poziv predsedniku regionalne vlade, naj se drži v ustavi določenih obveznosti - je Madrid že storil. Nadaljnji konkretni ukrepi pa v členu niso opredeljeni, kar pušča odprta številna vprašanja.

O uveljavitivi člena 155. ustave iz leta 1978, ki je zagotovila vladavino demokracije po smrti diktatorja generala Franca tri leta prej, bo glasoval španski senat, v katerem ima večino Rajoyeva konservativna Ljudska stranka in njeni zavezniki.

Zaostritev krize?

Preden bodo v španskem parlamentu glasovali o odvzemu avtonomije - Rajoyeva vlada se bo na izrednem sestanku sestala v soboto, parlament pa naj bi nato glasoval naslednji teden -, bo imel katalonski parlament čas, da izglasuje uradno enostransko razglasitev neodvisnosti.

Cerar: Med Katalonijo in osamosvajanjem Slovenije velike razlike

Premier Miro Cerar je opozoril, da so med primerom Katalonije in osamosvajanjem Slovenije velike razlike. Vprašanje pravice do samoodločbe je treba reševati v skladu z ustavnim redom Španije ter zlasti po mirni, nenasilni in demokratični poti z dialogom, je še ponovil slovenska stališča.

 

Dimitrij Rupel Foto: Reuters "Če bo Španija Kataloniji ukinila avtonomijo, bo ta poteza kontraproduktivna, slaba za Španijo in resen opomin Evropski uniji, ki se ni pravočasno zdramila in ukrepala," poudarja nekdanji zunanji minister in vodja mednarodnih opazovalcev na katalonskem referendumu o neodvisnosti Dimitrij Rupel.

"Da Madrid izsiljuje s temi ukrepi, je zelo slabo, to so avtoritarni in represivni ukrepi, ki jih v Evropi nismo vajeni vse od hladne vojne. Če hoče Evropska unija ohraniti verodostojnost, mora poseči v dogajanje," je prepričan.


Španska vlada bo morala v soboto natančno pojasniti, kakšne ukrepe namerava uvesti v Kataloniji, o tem pa bo nato glasoval parlament. Rajoy je o tem govoril tudi z opozicijo, čeprav ima v senatu zadostno večino, saj si želi čim širšo podporo. Predstavnik španske vlade je po poročanju tujih medijev pojasnil, da bi suspenz stopil v veljavo konec oktobra, kar bi dalo Puigdemontu dovolj časa, da naredi korak nazaj v krizi.

Za zdaj ni jasno, ali bi katalonski parlament izglasoval neodvisnost, so pa številni poslanci, naklonjeni samostojnosti, javno napovedali, da bodo glasovali za neodvisnost.

Tajani opozarja Katalonce, da v Evropi "nihče" ne podpira neodvisnosti

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je katalonsko regionalno vlado posvaril pred nadaljevanjem prizadevanj za odcepitev od Španije. Kot je dejal ob robu obiska v španskem Oviedu, v primeru razglasitve neodvisnosti Katalonije tega ne bi mogel podpreti "nihče v Evropi".

"Bilo bi dobro, če katalonska vlada ne bi razglasila neodvisnosti, saj ne bi bil nihče za to," je dejal v pogovoru za radio Cope. "Nihče v Evropi ne bi mogel sprejeti neodvisnosti. Nihče ne bo vladi v Kataloniji stal ob strani," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin