Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
20.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

migranti Libija suženjstvo Ruanda

Petek, 24. 11. 2017, 20.29

6 let, 5 mesecev

Ruanda vrata odpira 30 tisoč migrantom ujetih v Libiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Ob objavi pretresljivega posnetka z dražbe afriških sužnjev so libijske oblasti napovedale preiskavo. Libijski notranji minister Al Aref Al Khoga je dal navodila za ustanovitev preiskovalnega odbora. Ta naj bi odkril resnico, ujel zločince in odgovorne postavil pred sodišče. Zaradi tragične preteklosti je svoja vrata 30 tisočim migrantom, ujetih v libiji, odprla Ruanda.

Ruandsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je država pripravljena sprejeti 30 tisoč migrantov, ujetih v Libiji: "Zaradi naše zgodovine ne moremo molčati, ko ljudi zlorabljajo in jih prodajajo kot govedo."

V Ruandi je leta 1994 v sto dni trajajočem genocidu umrlo okoli 800 tisoč ljudi. Prav zato so pripravljeni sprejeti migrante ne le iz Libije, ampak tudi iz Izraela, s katerim trenutno še potekajo pogajanja. V Izraelu je približno 40 tisoč afriških migrantov, skoraj vsi so iz Eritreje in Sudana. Čeprav jih oblasti v državi ne želijo, jih okoli tisoč živi v taborišču Holot v puščavi Negev, poročajo v oddaji Planet Danes na Planet TV.

V Libiji je trenutno več deset tisoč afriških migrantov

Migranti iz podsaharskih držav še vedno prihajajo na libijsko obalo. V zadnjih dveh dneh so jih med plovbo do Evrope rešili več kot tisoč. Amir Gamal iz človekoljubne organizacije International Medical Corps pravi, da so jih pripeljali v zbirni center, kjer bodo ostali, dokler se ne bodo prostovoljno vrnili v svoje države.

Med rešenimi je največ državljanov Nigerije, Senegala in Malija. Poleg revščine jih mnogo kot razlog za pot navede tudi podnebne spremembe. V Libiji je trenutno več deset tisoč afriških migrantov, večina jih živi v grozljivih razmerah. Medtem iz Ruande sporočajo, da morda ne bodo mogli sprejeti vseh, da pa so njihova vrata za afriške migrante, ujete v Libiji, široko odprta.

 

Ne spreglejte