Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
18.46

Osveženo pred

6 ur, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Budimir Lončar Makedonija

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 18.46

6 ur, 39 minut

"Rešitev za Makedonijo so čimprejšnje volitve"

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Makedoniji smo priča dolgotrajni politični krizi, ki jo lahko rešijo le čimprejšnje volitve pod mednarodnim nadzorom, je prepričan nekdanji jugoslovanski diplomat Budimir Lončar.

Enaindevetdesetletni Lončar, ki je v Ljubljani predaval na posvetu Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) o aktualnih izzivih v sodobnih mednarodnih odnosih, je glede Makedonije, kjer potekajo protesti proti vladi, še dejal, da je ta država v krizi že eno leto, saj od takrat opozicija ne sodeluje več v parlamentu.

Vzroki nezadovoljstva Poleg politične in parlamentarne krize se Makedonija spopada tudi s težkimi socialnimi in gospodarskimi razmerami. Pereča je zlasti visoka brezposelnost mladih. V Makedoniji, tako pravi Lončar, je razširjena tudi institucionalna korupcija, ki je vidna vsem. Vsi ti dejavniki ustvarjajo močan naboj nezadovoljstva.

Še v večje težave bo Makedonija zdrsnila, če bodo izbruhnile etnične napetosti med večinskimi Makedonci in manjšinskimi Albanci. Za zdaj ta latentni etnični konflikt še ni v ospredju, tam so socialne in politične napetosti. Rešitev krize je v čimprejšnjih volitvah pod mednarodnim nadzorom, še pravi Lončar.

Ne spreglejte