Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
6.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

Natisni članek

Iran nesreča nesreča helikopter

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 6.10

1 mesec

Helikopterska nesreča: iranski predsednik in zunanji minister sta mrtva #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

Iranska državna televizija je potrdila smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amirja-Abdolahiana v nedeljskem strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Da ni znakov o morebitnih preživelih, so že prej poročali reševalci, ki so se davi prebili do prizorišča nesreče. Iz sveta in Evrope se vrstijo izrazi sožalja, kitajski voditelj Xi Jinping je Raisijevo smrt označil za veliko izgubo, ruski predsednik Vladimir Putin pa je pokojnega iranskega predsednika označil za izjemnega politika. Medtem Izrael uradno še ni komentiral njegove smrti. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je razglasil petdnevno žalovanje.

"Razglašam petdnevno javno žalovanje in izrekam sožalje dragemu iranskemu ljudstvu"" je v uradni izjavi po potrditvi smrti Raisija in drugih potnikov dejal Hamenej. Pokojnega predsednika je opisal kot neutrudnega, z njegovo smrtjo pa da je iransko ljudstvo izgubilo "dragoceno in iskreno osebo".

Pogrebne slovesnosti za Raisija in preostale žrtve helikopterske nesreče se bodo začele v torek v severozahodnem mestu Tabriz ob 8. uri po srednjeevropskem času, je sporočila iranska tiskovna agencija Irn. Dodala je, da bodo truplo Raisija pozneje prepeljali v Teheran.

Iranske oblasti so sporočile, da bodo po smrti predsednika Ebrahima Raisija in njegovih spremljevalcev novega predsednika države izbirali na volitvah 28. junija. Datum volitev so skupaj sprejeli vodje sodne, izvršilne in zakonodajne veje oblasti v Iranu.

Poleg televizije je med drugim tudi državna tiskovna agencija Irna poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Fotogalerija
1
 / 4

Potem ko so izgubili stik z njim, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj.

Glede na nekatera poročila naj bi helikopter v celoti zgorel.

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.

Državna televizija je pred tem poročala, da je turški dron zaznal koordinate nesreče in o tem obvestil iranske reševalce. Rdeči polmesec je sporočil, da iskalno akcijo v težkih razmerah na goratem območju, ki ga pokrivata gosta megla in dež, izvaja 73 reševalnih ekip.

Druga helikopterja varno prispela na cilj

V Raisijevem konvoju na poti iz Azerbajdžana so bili trije helikopterji, druga dva pa sta varno prispela na cilj, je sporočila tiskovna agencija Tasnim.

Muslimanski verniki so molili za Raisijevo varno vrnitev. | Foto: Reuters Muslimanski verniki so molili za Raisijevo varno vrnitev. Foto: Reuters

Iranska vlada, ki se je danes sestala na nujnem zasedanju, je že sporočila, da bo nadaljevala delo brez vsakršne motnje. "Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neutrudnim duhom Raisija," so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo.

V skladu z državnimi protokoli bo sicer posle predsednika po njegovi smrti začel opravljati prvi podpredsednik Mohamed Mohber, nakar morajo v roku 50 dni potekati nove predsedniške volitve, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Triinšestdesetletni Raisi je 68-letnega Mohberja za prvega podpredsednika imenoval leta 2021, ko je sam prevzel položaj.

Raisi v nedeljo podprl Palestince

Raisi je bil predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rouhanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji ponovno povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. "Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci ter Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim," je dejal Raisi.

Hamas, ki ga Združene države Amerike in EU štejejo za teroristično skupino, je sporočil, da ob tem bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

Vrstijo se izrazi sožalja iz več držav in gibanj

Ob smrti iranskega predsednika se vrstijo izrazi sožalja iz več držav. V Pakistanu so razglasili dan žalovanja. Gibanje Hamas je ob tem izrazilo hvaležnost za Raisijevo "podporo palestinskemu odporu", Hezbolah ga je označil za "zaščitnika odporniških gibanj", poročajo tuje tiskovne agencije.

Indijski premier Narendra Modi je danes sporočil, da je "globoko užaloščen in šokiran nad tragično smrtjo". "Iskreno sožalje njegovi družini in prebivalcem Irana. Indija stoji za Iranom v tem žalostnem času," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na omrežju X.

Pakistan bo po navedbah premiera Šebaza Šarifa zaznamoval dan žalovanja, "zastave pa bodo plapolale na pol droga v znak spoštovanja do predsednika Raisija in njegovih spremljevalcev ter v znak solidarnosti z bratskim Iranom". "V imenu vlade in prebivalcev Pakistana izražam globoko sožalje iranskemu narodu ob tej strašni izgubi. Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom," je zapisal na X.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. "S pokojnim predsednikom smo si skupaj prizadevali, da strateški odnosi med Sirijo in Iranom vedno uspevajo," je zapisal.

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. "Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne soočiti s to hudo preizkušnjo," je sporočilo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa na Telegramu.

Dodalo je še, da ceni Raisijevo "podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost" s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani, navaja AFP.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot "zaščitnikom odporniških gibanj". V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil "trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev".

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za "izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele".

"Globoko užaloščen" je tudi malezijski premier Anwar Ibrahim. Turčija po besedah turškega zunanjega ministra Hakana Fidana "deli bolečino prijateljskega in bratskega iranskega ljudstva".

Zunanje ministrstvo Belorusije pa je navedlo, da je smrt Raisija izguba ne le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sožalje so izrazil tudi v Kairu. "Egipt z veliko žalostjo in bridkostjo žaluje za iranskim predsednikom in najvišjim teheranskim diplomatom," so zapisali na uradi egiptovskega predsednika Abdel Fataha al Sisija in izrazil solidarnost z iransko vlado in ljudstvom ob izgubi.

"Njegova tragična smrt je velika izguba za iranski narod, kitajski narod pa je izgubil dobrega prijatelja," je ob smrti iranskega predsednika Xijeve besede povzel tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Wang Wenbin.

Putin: Bil je izjemen politik in pravi prijatelj Rusije

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je označil iranskega predsednika in prav tako pokojnega iranskega zunanjega ministra za "prava prijatelja" in "prava domoljuba", ki sta "odločno branila interese svoje države".

"Raisi je bil izjemen politik, ki je vse svoje življenje posvetil služenju domovini," pa je v odzivu sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Raisija je označil za pravega prijatelja Rusije, čigar prispevek k razvoju dvostranskih odnosov je bil neprecenljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odzivi tudi iz Evrope

Sožalje ob smrti iranskega predsednika in drugih predstavnikov države so izrazili tudi v Bruslju. V mislih smo z njihovimi družinami, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Italijanska premierka Giorgia Meloni je izrazila solidarnost z iransko vlado in ljudstvom.

"EU izraža iskreno sožalje ob smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Abdolahiana ter drugih članov njune delegacije in posadke v nesreči helikopterja," je na omrežju X zapisal Michel in dodal, da so v mislih z njihovimi družinami.

Predsednica vlade v Rimu Melonijeva je na televiziji izrazila solidarnost z iransko vlado in iranskim ljudstvom. "V tem trenutku iranske oblasti govorijo o nesreči in ne omenjajo možnosti zarote," je dejala in dodala, da spričo smrti Raisija ne pričakuje sprememb v iranski notranji ureditvi.

Izraelski mediji: Nič nimamo s tem dogodkom

Medtem Izrael uradno še ni komentiral smrti predsednika Raisija. Izraelski mediji so danes sicer poročali, sklicujoč se na neimenovane vladne predstavnike, da Izrael nima nič s tem dogodkom v državi svojega velikega sovražnika, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po pisanju izraelskega časnika Jediot Ahronot Izrael ne pričakuje kakšnega dejanskega vpliva smrti iranskega predsednika na judovsko državo. Tudi ni pričakovati, da bi se politika Irana do Izraela kakor koli spremenila.

Edino vprašanje trenutno je, kdo bo nasledil Raisija na položaju. "Visoki vladni predstavniki v Jeruzalemu, razen sprememb znotraj Irana, ne pričakujejo nobenega vpliva na Izrael, ker je oseba, ki sprejema odločitve o iranskem jedrskem programu in protiizraelski teroristični kampanji, vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. V tem pogledu Raisijeva smrt ne bo nič spremenila, ne na bolje ne na slabše," povzema dpa.

Spomnimo

Že tradicionalno sovražni državi Izrael in Iran sta bila prejšnji mesec blizu vojne. Iran je na Izrael izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket ter tako prvič neposredno napadel to državo, ki od oktobra lani izvaja obsežno operacijo na palestinskem območju Gaze. Po navedbah Teherana je bil napad povračilo za smrt dveh generalov v napadu na iransko veleposlaništvo v Damasku, ki naj bi ga izvedel Izrael.

Po omejenem izraelskem odgovoru na iransko izstrelitev brezpilotnih letal in raket ni prišlo do zaostrovanja.

Izrael vidi iranski jedrski program ter ogromen arzenal raket in brezpilotnih letal kot največjo grožnjo svojemu obstoju. Vodstvo Irana pa judovski državi odreka pravico do obstoja.

Ebrahim Raisi, Ilham Alijev
Novice Helikopter z iranskim predsednikom strmoglavil v gorah. Gosta megla in tema ovirata reševanje. #video
Ne spreglejte