Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2013,
17.02

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jovanka Broz Josip Broz Tito

Nedelja, 20. 10. 2013, 17.02

2 leti, 11 mesecev

Repe: Jovanka je imela na Tita vpliv tako v političnem kot zasebnem življenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jovanka Broz je bila ena od treh najpomembnejših žensk v življenju Josipa Broza Tita - pri njem je imela vpliv in besedo tako v političnem kot zasebnem življenju.

Tito je bil nanjo močno navezan in ji je v marsičem ustregel, je dejal Božo Repe z oddelka za zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti. "Jovanka si je želela, da ohrani Tita v svoji domeni in da ne vplivajo nanj tudi drugi ljudje," je pojasnil Repe. Pri tem je šlo po njegovih besedah "za mešanico skrbi za Titovo zdravje in hkrati za željo po posestvovanju".

"Zlasti je računala na visoke partijske funkcije" Njena prva spletkarjenja so se po njegovih besedah začela že v 50. letih minulega stoletja - najprej proti srbskemu politiku Aleksandru Rankoviću, potem pa se je skušala vmešavati v sestavo delegacij, organizacijo obiskov in nato neposredno v politiko. Zlasti je računala na visoke partijske funkcije, je opozoril.

"Po značaju je bila zelo ljubosumna" Jovanka je bila Titu zelo zvesta, zlasti v njegovih starejših letih pa je dobivala tudi politične ambicije, pravi Repe. Tako je zlasti s politiki okoli Tita prihajalo do konfliktov. "Jovanka je bila po značaju zelo ljubosumna, kar je dodatno prilivalo olje na ogenj, tako da sta se v 70. letih minulega stoletja dokončno razšla," pravi.

Po njegovih besedah je ob obisku na Kitajsko leta 1977 zahtevala, da iz delegacije izločijo Staneta Dolanca, s katerim sta bila v tistem času v najhujšem sporu za vpliv na Tita, adjutanta Vilovića in maserko. Tito je imel namreč dve maserki, na kateri je bila Jovanka zelo ljubosumna. "Na predvečer Titovega odhoda sta se na smrt sprla, potem pa je izginila iz javnega življenja," je spomnil Repe.

"Gotovo je bila spletkarska, vendar si ni zaslužila usode, kot so ji jo namenili" "Jovanka je gotovo bila spletkarska, vendar si ni zaslužila usode, kot so ji jo namenili," meni. Težave so se po njegovih besedah začele po Titovi smrti, saj zadeve niso bile urejene ne glede njenega statusa ne glede dediščine in ne glede pokojnine. Prišlo je do konfliktov med tedanjim vodstvom, ki tega ni uredilo na ustrezen način - deloma "najbrž tudi zaradi Jovankine trme in njenih zahtev, ki so se zdele tedanjim politikom pretirane", pravi.

Agonija se je nadaljevala vsa desetletja po Titovi smrti in njen status nikoli ni bil urejen, je spomnil. Iz tega so po njegovih besedah izhajale tudi vse težave, ki jih je imela. Poleg tega pa so se pojavljale tudi napetosti z drugimi Titovimi sorodniki, je še povedal, potem ko je Jovanka umrla danes v bolnišnici v Beogradu v 89. letu starosti.

Ne spreglejte