Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2020,
8.28

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

18

Natisni članek

cepljenje Rusija COVID-19 Koronavirus Mehika

Sobota, 1. 8. 2020, 8.28

3 leta, 8 mesecev

Cepivo tik pred potrditvijo? Množična testiranja napovedujejo že jeseni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

18

Rusija | V Rusiji naj bi po napovedih oktobra začeli množično cepljenje proti bolezni covid-19. | Foto Reuters

V Rusiji naj bi po napovedih oktobra začeli množično cepljenje proti bolezni covid-19.

Foto: Reuters

Rusija namerava oktobra začeti množično cepljenje proti bolezni covid-19, je danes sporočil ruski minister za zdravje Mihail Muraško. Podrobnosti o cepivu, ki naj bi ga uporabili v Rusiji, minister ni navedel. Dejal je samo, da bodo z njim najprej cepili učitelje in zdravnike.

Pred tem je ruski minister za zdravje Mihail Muraško dejal, da so klinična testiranja cepiva proti bolezni covid-19, ki ga razvija državni raziskovalni laboratorij, že končana. Novinarji Reutersa so iz neimenovanih virov izvedeli, da naj bi cepivo že ta mesec od pristojnih oblasti dobilo dovoljenje za uporabo. V Rusiji so do zdaj potrdili več kot 845 tisoč okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 14 tisoč ljudi.

cepivo koronavirus
Novice Hrvaška rezervirala 1,5 milijona doz cepiva, v Sloveniji ocena o številu še poteka

Mehika po številu smrtnih žrtev na tretjem mestu na svetu

V Mehiki so medtem v petek zabeležili 8.458 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj v enem dnevu. Do zdaj se je z novim koronavirusom po uradnih podatkih okužilo več kot 424 tisoč ljudi, s čimer se ta država uvršča na šesto mesto po številu potrjenih okužb na svetu, poroča STA.

Število smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19 se je v Mehiki v petek povzpelo na 46.688. V zadnjem dnevu je umrlo še 688 okuženih, je sporočilo mehiško ministrstvo za zdravje. Mehika je po številu smrtnih žrtev že prehitela Veliko Britanijo in je trenutno na tretjem mestu na svetu, za ZDA in Brazilijo.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okuženih še višje, saj v Mehiki ne izvajajo veliko testiranj za novi koronavirus. | Foto: Reuters Strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okuženih še višje, saj v Mehiki ne izvajajo veliko testiranj za novi koronavirus. Foto: Reuters

Strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okuženih še višje, saj v Mehiki ne izvajajo veliko testiranj za novi koronavirus. Število okužb z novim koronavirusom v Latinski Ameriki se je v zadnjem mesecu podvojilo. V tej regiji so do zdaj skupaj potrdili več kot 4,7 milijona okužb.

Med državami v regiji, kjer je covid-19 trenutno v polnem razmahu, je tudi Kolumbija, kjer do konca avgusta velja stroga karantena. Koronavirusni bolezni 19 je v tej državi podleglo več kot deset tisoč ljudi, število zabeleženih okužb pa se približuje 300 tisoč, piše STA.

V Nemčiji začeli brezplačno testiranje na covid-19 za vse povratnike iz tujine

Potniki, ki se vračajo v Nemčijo iz tujine, se lahko od danes brezplačno testirajo na novi koronavirus. Po navedbah ministra za zdravje Jensa Spahna se lahko v roku 72 ur po povratku v Nemčijo testirajo vsi, tudi če ne kažejo znakov okužbe, na primer na točkah za testiranje na letališčih ali v zdravstvenih ustanovah.

Stroške testiranja krijejo zdravstvene zavarovalnice. Zvezna vlada naj bi jim pokrila stroške s povečanimi dodatki, o čemer je že odločila. "Naraščajoče število primerov v Nemčiji je jasno opozorilo. Virus ni na počitnicah," je v petek povedal minister Spahn. Po njegovih besedah bo kmalu za vse, ki bodo prišli s tveganih območij, ob vrnitvi v Nemčijo obvezno testiranje na novi koronavirus. (STA)

Ne spreglejte