Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2015,
9.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jemen Rdeči križ

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 9.41

5 let

Rdeči križ v Jemen pošilja zdravila in humanitarne delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodni odbor Rdečega križa bo še danes v jemensko prestolnico poslal dve letali z nujno pomočjo, saj so humanitarne razmere tam grozljive.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je dobili potrebna dovoljenja za današnji letali – večje bo pripeljalo zdravila in drugo medicinsko pomoč, z manjšim potniškim letalom pa bo tja prispelo več humanitarnih delavcev.

Ljudje si ne upajo iz domov niti za hrano Po navedbah predstavnice ICRC Marie Claire Feghali je humanitarna situacija v Sani grozljiva. "Ljudje ne morejo zapustiti svojih domov, da bi si šli kupit hrano, vemo, da v mestu primanjkuje vode, saj je bila vodovodna napeljava poškodovana. Narediti poskušamo vse, kar je v naši moči, a situacija je izredno težka."

Tovorno letalo bi moralo v Sani po prvotnih načrtih pristati še danes, a se to očitno ne bo zgodilo. Čeprav ima ICRC vsa dovoljenja, je namreč prišlo do logističnih težav glede pristanka in posledično zamud. Pri Rdečem križu sedaj upajo, da bodo pomoč dostavili v torek ali sredo.

ICRC je sicer že v soboto pozval tudi k 24-urni humanitarni prekinitvi ognja v pristaniškem mestu Aden na jugu Jemna, kjer so humanitarne razmere prav tako skrb vzbujajoče in ljudje nujno potrebujejo pomoč.

Kirurška ekipa še čaka na dovoljenje V Aden sicer nameravajo z ladjo napotiti kirurško ekipo, a še čakajo na dovoljenje. Spopadi med vladnimi silami in uporniškimi Hutiji se tam namreč stopnjujejo. Vodja operacij ICRC na Bližnjem vzhodu Robert Mardini je na družbenem omrežju Twitter danes zapisal, da so proti Adnu poslali dva konvoja humanitarne pomoči.

Letalskim napadom, ki jih na cilje Hutijev v Jemnu že 12. dan zapored izvaja koalicija arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije, očitno ne uspe ustaviti napredovanja uporniških sil. Hutijski uporniki naj bi v mestu, ki velja za še zadnjo utrdbo sil, zvestih mednarodno priznanemu jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, v nedeljo tako zabeležili nove uspehe.

Po poročanju AFP, ki se sklicuje na lokalne vojaške in zdravstvene vire, naj bi bilo samo v zadnjih 24 urah v spopadih v Adnu ubitih najmanj 53 ljudi. Od nedelje naj bi tako umrlo 17 civilistov in deset borcev, zvestih Hadiju, ter najmanj 26 hutijskih upornikov. V spopadih v več četrtih Adna je bilo poleg tega ranjenih na desetine ljudi.

O spopadih poročajo tudi iz mesta Daleh, ki leži okoli 120 kilometrov severno od Adna. V bojih čez noč je bilo tam ubitih najmanj 19 Hutijev in 15 pripadnikov Hadiju zvestih milic. Še sedem ljudi je bilo ubitih v južni provinci Abjan.

Ne spreglejte