Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
7.16

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

Hrvaška vreme morje poplave

Torek, 30. 10. 2018, 7.16

5 let, 5 mesecev

V sosednjih državah zaradi neurja tudi več žrtev #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Vremenske razmere so nevšečnosti povzročale tudi v drugih državah. Iz sosednje hrvaške poročajo o poplavljenih mestih in velikanskih valovih. Za celotni Jadran velja rdeče opozorilo, pomorski promet je ustavljen. Zaradi hudega neurja je v Italiji v ponedeljek umrlo devet ljudi. V Avstriji je bilo ponoči najhuje na Spodnje Avstrijskem in Tirolskem, v Franciji je zaradi močnega sneženja brez elektrike 200.000 gospodinjstev, na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov.

Na Hrvaškem danes odpravljajo posledice neurja z dežjem in vetrom, ki je minulo noč pustošilo po hrvaški obali. V delih hrvaške Istre in Dalmacije je zmanjkalo električne energije, ulice obalnih mest so bile pod vodo. Več hrvaških otokov je ostalo brez ladijskih povezav s celino, veter ovira tudi cestni promet.

Močan južni veter je po poročanju medijev povzročil valove, visoke tudi do devet metrov. Veter je na mnogih delih obale pihal s hitrostjo čez 100 kilometrov na uro. Zaradi znižanega zračnega tlaka se je zvišala gladina morja, ki je potopilo priobalne dele več hrvaških mest.

Novice Pogrešani slovenski deskar v bolnišnični oskrbi v Trstu #video

Poplavljene ulice, uničeni gostinski objekti na plaži

Zaradi naliva so bile poplavljene ulice na Reki, veter pa je uničil nekaj gostinskih objektov na mestni plaži, je poročal Novi list.

V hrvaški Istri so pristojne službe prejele več kot 200 klicev državljanov zaradi škode, ki jo je povzročilo neurje. V Novigradu in Poreču je veter odnašal pločevinaste strehe, v Labinu je voda poplavila stanovanjske objekte, na več koncih polotoka pa je zmanjkalo elektrike. Morje je potopilo tudi nekaj plovil.

Istrske komunalne službe, gasilci in cestarji so imeli veliko dela zaradi zrušenih dreves, poplavljenih prostorov in razmetane prometne signalizacije, je poročal puljski časnik Glas Istre na svoji spletni strani.

Poškodovani daljnovodi zanetili več požarov

V Šibeniku je veter izruval več deset dreves, ki so poškodovala nekaj avtomobilov. Gasilci so večkrat posredovali zaradi požarov, ki so jih povzročile iskre z daljnovodov, je danes poročala hrvaška televizija (HTV). Požare so netili tudi udari strel.

Podobne težave z izruvanimi drevesi in iskrami z daljnovodov so imeli tudi v Dubrovniku. Nekatere državne ceste v okolici Dubrovnika so zasuli plazovi zemlje, voda v mestnem vodovodu pa ni pitna, je poročal novičarski portal dulist.hr.

Tako je dogajanje v Kašteli v svoj fotografski objektiv ujel fotograf Branimir Džaja.

Zaradi nemirnega morja prekinjene številne ladijske povezave

Razburkano morje je prekinilo številne ladijske povezave ob hrvaški obali, veter ovira tudi promet na cestah ob obali.

Zadrska policija je danes sporočila, da so na otočku Kozjak blizu Lošinja našli nepoškodovanega 54-letnika z otoka Silba, ki so ga pogrešali od ponedeljka zvečer, ko se je odpravil pregledat svoja plovila, je poročal hrvaški radio.

Medtem pa pri Umagu poteka iskalna akcija za slovenskim deskarjem, ki se je v ponedeljek popoldne odpravil na morje pri svetilniku ob rtu Savudrija. Njegov hrvaški kolega je uspel priplavati na obalo.

Valovi udarjajo v obalo na Voloskem. | Foto: Reuters Valovi udarjajo v obalo na Voloskem. Foto: Reuters

V Labinu je bila najvišja izmerjena moč vetra 122 kilometrov na uro.

Na Hrvaškem slabe vremenske razmere sicer povzročajo težave že od nedelje, ko je poplavilo Delnice, središče Gorskega kotarja, zaradi česar so morali v mestu ustaviti promet.

 

Neurje pustošilo tudi po Italiji

V Italiji že več dni beležijo hude nalive z vetrom, ki piha več kot sto kilometrov na uro, v nekatere dele obale pa butajo valovi, visoki tudi do sedem metrov. Najhuje je v Liguriji, Lombardiji, Furlaniji-Julijski krajini in v Benetkah, ki so ob plimovanju še vedno poplavljene.

V pokrajini Furlanija-Julijska krajina je po navedbah lokalnih oblasti brez elektrike ostalo 23.000 gospodinjstev, okoli 20.000 gospodinjstev pa je brez nje ostalo tudi v Liguriji.

V Liguriji so zaradi ujme zaprli tudi vsa pristanišča, tudi največje v Genovi, kjer je zaprto tudi letališče, saj je med nevihto na vzletno-pristajalno stezo naneslo številne razbitine.

Ujma je močno poškodovala tudi cesto do priljubljenega turističnega mesta Portofino, zaradi česar je rt na severozahodu države odrezan od sveta.

Na prelazu Stelvio ujetih 180 turistov in članov osebja tamkajšnjih hotelov

Lokalni mediji poročajo, da je na prelazu Stelvio na meji s Švico zapadlo 1,5 metra snega. Na 2700 metrov visokem prelazu je zato ostalo ujetih okoli 180 turistov in članov osebja tamkajšnjih hotelov.

Oblasti so zaradi izrednih razmer ponekod preventivno zaprle šole, med drugim v Neaplju, Rimu in Benetkah.

Benečani se že več dni soočajo z visoko vodo oziroma "acqua alta", višjo od 1,5 metra. V ponedeljek se je gladina ustavila pri 156 centimetrih, poplavljenih je bilo več kot 70 odstotkov zgodovinskega dela mesta. Danes se razmere umirjajo, tamkajšnje oblasti pričakujejo, da bo ob najvišji plimi gladina vode dosegla 1,1 metra.

V ponedeljek je okoli 5800 gasilcev po vsej državi skupno opravilo več kot 7000 intervencij, med drugim so posredovali pri poplavah, zemeljskih plazovih in odstranjevanju padlih dreves.

V Avstriji je bilo ponoči najhuje na Spodnje Avstrijskem in Tirolskem

Med smrtnimi žrtvami je tudi gasilec, ki ga je na Južnem Tirolskem zadelo padajoče drevo.

Na Južnem Tirolskem so danes začasno ponovno zaprli brennersko železniško povezavo, avtocesta pa je bila prevozna le po enem pasu.

Ponoči je bilo hudo tudi na Spodnje Avstrijskem, kjer je veter odnašal strehe in podiral drevesa. Prekinili so tudi južno železniško povezavo, saj je ponoči med krajema Eichberg in Semmering na progo padlo drevo, v katerega je nato trčil vlak. Poškodovanih ni bilo.

Območje Lienza na Tirolskem zgodaj zjutraj ni bilo dosegljivo po cestah predvsem zaradi številnih podrtih dreves. Nivo Donave pa je bil v bližini kraja Arnbach ponoči rekorden, a reka ni prestopila bregov. Na vzhodu Tirolske je brez elektrike še vedno 17 okrajev.

V Franciji zaradi vremenske ujme več kot 200.000 gospodinjstev brez elektrike

V Franciji je danes zaradi močnega dežja in sneženja, ki sta prizadela več departmajev, brez elektrike ostalo več kot 200.000 gospodinjstev. Najhuje je v regijah Auvergne Rhone Alpes, Centre Val de Loire in Centre Limousin v osrednjem delu države ter na Korziki.

Iz elektropodjetja Enedis so sporočili, da je brez elektrike 195.000 gospodinjstev. "Naše ekipe so na terenu, da bi čim prej znova vzpostavili dobavo elektrike," so sporočili. "Razmere se hitro spreminjajo, določena območja še niso dostopna."

V departmaju Haute-Loire je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov. Več kot 1000 ljudi je noč preživelo v zatočiščih. Na območju Lyona je obstal železniški promet.

Oblasti so ob zgodnjem začetku zime izdale opozorilo druge najvišje stopnje. Voznikom so svetovali, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme. Opozorilo zaradi snega in ledu je danes zjutraj veljalo za 17 departmajev.

Na Korziki, kjer elektriko dobavlja podružnica omenjenega podjetja EDF, je po divjanju neurja Adrian brez elektrike 21.000 odjemalcev. Na jugu Francije so izdali opozorilo pred močnim dežjem in poplavami.

Ne spreglejte