Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 4. 2022,
16.08

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

13

Natisni članek

Rusija Ukrajina Deutsche Bank

Sreda, 27. 4. 2022, 16.08

1 leto, 11 mesecev

Razkrival je navezo Rusije in nemških bankirjev: našli so ga mrtvega

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

13

Val Broeksmit | Val Broeksmit se je po besedah njegovih prijateljev boril z odvisnostjo od drog in depresijo, katere seme je zasejal samomor njegovega očeta, vplivnega bankirja v Deutsche Bank, leta 2014. | Foto twitter.com/BikiniRobotArmy

Val Broeksmit se je po besedah njegovih prijateljev boril z odvisnostjo od drog in depresijo, katere seme je zasejal samomor njegovega očeta, vplivnega bankirja v Deutsche Bank, leta 2014.

Foto: twitter.com/BikiniRobotArmy

V Los Angelesu v Združenih državah Amerike so v ponedeljek odkrili truplo Valentina Broeksmita, ki je z zveznim preiskovalnim uradom FBI sodeloval pri dokazovanju tesnih vezi med največjo nemško banko Deutsche Bank in Moskvo, posedoval pa naj bi tudi dokumente, ki so razkrivali povezave med nemško banko in nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. 

Kje je Val Broeksmit, kot so ga praviloma naslavljali sogovorniki in mediji, je bila skrivnost od aprila lani, ko je bil nazadnje opažen v svojem rdečem avtomobilu znamke Mini, tega so kasneje našli z odprtimi vrati in ključem v stikalu za vžig motorja. Od takrat je bil sicer še vedno aktiven na družbenem omrežju Twitter. Datum njegove zadnje objave na Twitterju je bil 5. april 2022. 

46-letnega Broeksmita so našli v ponedeljek zjutraj na območju srednje šole Woodrow Wilson. Pomagati mu niso mogli več, za mrtvega so ga razglasili ob 7. uri.

Kaj se je zgodilo, še ni znano, toda njegov prijatelj, preiskovalni novinar Scott Stedman, ne verjame, da mu je kdo kaj naredil, pa čeprav je bil Broeksmit kot ključni del sestavljanke vpleten v preiskave nekaterih najvplivnejših posameznikov na planetu. Imel naj bi namreč težave z mamili.

Broeksmit naj bi se boril z depresijo, zlomila ga je smrt njegovega očeta, ki si je življenje vzel leta 2014. Broeksmitov oče je bil visoki funkcionar v Deutsche Bank, največji nemški finančni instituciji.

Po očetovi smrti je Val odkril ogromno dokumentov, ki naj bi domnevno razkrivali tesne vezi in sodelovanje med Deutsche Bank in vrhom ruske politike, obremenilni pa naj bi bili tudi za nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Dokumente je Broeksmit delil z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI in bil od takrat vpleten v nadaljnje preiskave kot ključna priča. 

Deutsche bank | Foto: Reuters Foto: Reuters
Spomnimo, Deutsche Bank se je leta 2017 znašla sredi mednarodno odmevnega škandala zaradi pranja denarja za ruske vplivneže in pomembnejše akterje iz ruskega kriminalnega podzemlja. Po najbolj pesimističnih ocenah naj bi šlo za skoraj 80 milijard evrov. Afere se je oprijelo ime Globalni pralni stroj.

Donaldu Trumpu so medtem očitali, da njegov podjetniški imperij prek Deutsche Bank prejema gromozanska posojila, ugibalo pa se je tudi, ali njegovo predsedniško kampanjo pred nemške banke financirajo akterji iz tujine. Trump in Deutsche Bank sta sodelovanje prekinila v začetku leta 2021

 

Ne spreglejte