SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava kaže, da otroci redko širijo virus

0,60

termometer

Nemčija koronavirus
Foto: Reuters

Raziskava, ki so jo opravili v nemški zvezni deželi Saška, je pokazala, da se novi koronavirus v šolah ne širi tako hitro, kot so domnevali. Najstniki naj bi delovali celo kot neke vrsta zavora pri širjenju virusa, so ugotovili.

V marcu so evropske države, tudi Slovenija, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa, zapirale šole in druge izobraževalne ustanove. A raziskava iz Nemčije zdaj kaže, da šolarji pri širjenju virusa morda nimajo tako pomembne vloge, kot smo sprva domnevali.

Testirali tudi na šolah, kjer se je pojavil virus

V Nemčiji so, podobno kot v drugih državah, maja začeli ponovno odpirati šole, čeprav so nekateri takrat opozarjali, da bi lahko s tem ogrozili učitelje in starejše ter ranljivejše posameznike doma.

otroci koronavirus Nemčija Digisvet Raziskava: otroci le niso največji prenašalci okužbe z novim koronavirusom

Kot opisuje britanski The Guardian, so v univerzitetni bolnišnici v Dresdnu maja in junija analizirala krvne vzorce skoraj 1.500 otrok med 14. in 18. letom ter 500 učiteljev iz 13 šol v Dresdnu in okolici. Testirali so tudi na šolah, kjer so v preteklosti zaznali izbruhe novega koronavirusa. 

Protitelesa našli pri le 12 otrocih

Pri dva tisoč vključenih v raziskavo so protitelesa odkrili pri le 12 testiranih. 

Reinhard Berner, direktor poliklinike za otroke in mladostnike v tamkajšnji bolnišnici, pravi, da to kaže, da šolarji vendarle nimajo pomembne vloge pri širjenju virusa. Otroci po njegovih besedah morda delujejo celo kot zavora pri širjenju. To je pojasnil s tem, da okužbe v šolah niso vodile do novih okužb ali celo žarišč, širjenje virusa znotraj gospodinjstev pa je bilo prav tako manjše, kot so sprva domnevali. 

Novi koronavirus v Rusiji Novice Slabe novice: okuženi brez odpornosti že po treh mesecih?

Raziskava je pokazala, da se kljub okužbi v domačem gospodinjstvu večina teh šolarjev z virusom ni okužila. Protitelesa je imel v krvi le eden od 24 otrok, pri katerem so v družini potrdili okužbo. 

Nemčija Foto: Reuters

Kot je pojasnil Berner, je študija reprezentativna za deželo Saško, kjer so potrdili relativno malo okužb z novim koronavirusom v primerjavi z drugimi deli Nemčije. Tako oblasti na Saškem predvidevajo, da bodo šole po koncu poletnih počitnic normalno odprli, pri tem pa bodo kljub temu ohranili nošenje mask in fizično distanco. 

Gripa bolnišnica Digisvet Razlogi, zakaj bi nas covid-19 vendarle moral bolj skrbeti kot gripa

Več scenarijev za učence v Sloveniji

Na novo šolsko leto se pripravljamo tudi v Sloveniji. Na ministrstvu za šolstvo so pripravili več mogočih scenarijev, končna odločitev pa bo znana v drugi polovici avgusta. Med drugim na ministrstvu predlagajo ali pouk na daljavo, izmenično obiskovanje pouka ali prisotnost v šoli samo do 5. razreda. 

koronavirus prazna šola Novice Kako bo jeseni potekal pouk? Ministrstvo pripravilo različne scenarije. #video

Starši predstavili svoj pogled na novo šolsko leto

Predstavniki Zveze aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) so na podlagi terenskih raziskav ter razprav znotraj aktivov ter Koordinacije ZASSS strnili nekaj ugotovitev o poteku šolanja v času epidemije covid-19. "Na tej podlagi podajamo nekaj razmislekov in vprašanj, ki lahko pomagajo pri odločanju o podrobnostih različnih okvirnih modelov šolanja v prihodnjem šolskem letu," so sporočili. 

V dokumentu, ki so ga posredovali ministrstvu, predlagajo:

koronavirus prazna šola Foto: Sportida 1. Pouk naj se v čim večji mogoči meri izvaja v šoli.

2. Kriteriji za odločitev o modelu pouka naj bodo vnaprej določeni in znani.

3. Šole, učitelje in učence je treba ustrezno opremiti in usposobiti za uporabo IKT pri pouku na daljavo.

4. Če bo treba pouk (delno) izvajati na daljavo, naj bo ta ustrezno organiziran.

5. Če bo treba pouk (delno) izvajati na daljavo, naj bo ustrezno prilagojen.

6. V primeru pouka na daljavo je treba zagotoviti njegovo sprotno evalvacijo in poskrbeti za redno spremljanje napredka učencev na različnih področjih.

7. Ne glede na način pouka je treba ustrezno poskrbeti za ranljive skupine in za nadarjene učence.

8. V primeru pouka na daljavo je treba predvideti in zmanjšati negativne učinke pri vpisu na srednjo šolo in pridobivanju štipendij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin