Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
6.51

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

20

Natisni članek

Katalonija Španija Mariano Rajoy Carles Puigdemont

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 6.51

6 let, 5 mesecev

Španski tožilec katalonske voditelje obtožil upora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

20

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je odpotoval v Belgijo, je potrdil odvetnik Paul Bekaert. Bekaert ni želel pojasniti, ali bo Puigdemont v Belgiji zaprosil za azil.

Bo Puigdemont končal v zaporu? | Foto: Reuters Bo Puigdemont končal v zaporu? Foto: Reuters

Odvetnik Bekaert je povedal, da ga je Puigdemont  kontaktiral kot svetovalca. Bekaert je po poročanju španskih medijev v preteklosti zagovarjal pripadnike baskovske separatistične organizacije Eta.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade danes vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Po pisanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov zdaj že nekdanje katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta.

V Belgiji bi lahko dobil politični azil

Kljub grožnji z aretacijo je katalonski predsednik Carles Puigdemont napovedal, da bo danes prišel na delo v predsedniško palačo. Na Instagramu je objavil fotografijo iz notranjosti palače in zraven zapisal "Dobro jutro", a ni znano, kdaj je fotografija nastala.

V palačo danes ni prišel, več španskih medijev pa je poročalo, da je skupaj z nekaterimi člani svoje vlade zbežal v Bruselj. Belgijski državni sekretar Theo Francken, pristojen za migracije, je namreč v nedeljo nakazal, da bi lahko Puigdemont v Belgiji dobil politični azil, če bi mu v Španiji grozila aretacija.

 

Bon dia 😊

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

Na svoje dozdajšnje delovno mesto pa sta prišla minister za razvoj Josep Rull in predsednica parlamenta Carme Forcadell, ki ji je špansko tožilstvo tako kot Puigdemontu ukazalo, da se mora predati policiji. 

Forcadellova je prišla v parlament, kjer je razkrila, da se bo vlada razpustila. Madrid je dal ministrom čas, da so iz svojih pisarn odnesli osebne predmete, zagrozil pa jim je z aretacijo, če bi izvajali kakšne dolžnosti.

Na ulicah Barcelone se je v nedeljo zbralo na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije. | Foto: Reuters Na ulicah Barcelone se je v nedeljo zbralo na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije. Foto: Reuters

Španski državni tožilec Jose Manuel Maza je napovedal, da bo med obtožbe proti Puigdemontu, Forcadellovi in drugim voditeljem gibanja za neodvisnost poleg upora vključil še zavajanje in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za upor proti državi je v Španiji zagrožena kazen do 30 let zapora.

Parlament je po tem začel odpovedovati svoje sestanke, kar nakazuje, da se je uklonil Madridu.


Preberite še:

-> "Katalonci se bodo uprli represiji Madrida, nasilje se lahko ponovi"

-> V Barceloni v napetih razmerah protest za enotno Španijo

-> Katalonski voditelj vztraja pri neodvisnosti

-> Katalonija razglasila neodvisnost, Španija grozi z ostrimi ukrepi


Španski zunanji minister Alfonso Dastis je ponovil stališče svoje vlade, da lahko odpuščeni Puigdemont na volitvah, ki jih je Madrid v Kataloniji razpisal za 21. december, kandidira, a le če ne bo v zaporu.

Dastis je v pogovoru za britanski Sky News poudari, da Madrid ne jemlje avtonomije Kataloniji: "Pravzaprav jo ponovno vzpostavljamo." Dejal je, da se politični spopad med Madridom in Barcelono ne bo končal z neodvisnostjo Katalonije, bi pa Španija lahko razširila avtonomijo regije.

 

 

Ne spreglejte